<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHelal etler helal değilmiş!----

Helal etler helal değilmiş!

Helal etler helal değilmiş!
07 Mayıs 2013 - 13:29 www.finansingundemi.com

ABD'de helal sertifikalı kuruluşların güvenirliği tartışma konusu oldu

Yabancı ülkelerde yaşayan Müslümanların önemli sorunlarından olan "helal et", bu konuda sertifika veren kuruluşların güvenirliğinin tartışılması nedeniyle Müslümanlar arasında tedirginliğe yol açıyor. ABD'deki milyonlarca Müslüman'ın "helal et" ihtiyacı çeşitli işletmeler tarafından karşılanıyor. Bu işletmelerin kestiği etlerin gönül rahatlığıyla tüketilebilmesi için çeşitli sertifika kurumları denetleme yaparak belge veriyor. Söz konusu kurumlar arasında kesimin her aşamasını düzenli olarak denetleyenler olduğu gibi, sertifika belgesini internet üzerinden işletmelere gönderen kurumlar da bulunuyor.
ETLERİN NASIL KESİLDİĞİ ARAŞTIRILMALI
New York Başkonsolosluğu Din Hizmetleri Ataşesi Süleyman Duman, "Yurt dışında yaşayan insanlarımız et ürünlerini alırken bunların helal kesim yapılıp yapılmadığını araştırmalılar" dedi.
Alışveriş yapılan marketlerde müşteriye et ve tavuk ürünlerinin helal kesim olduğunun bildirilmesi halinde iyi niyet çerçevesinde "Müslüman'ın diğer Müslüman'a güvenmesi gerektiğini belirten Duman, şöyle devam etti:
"Ama 'bu helal' denilerek satılan etlere ilişkin bir tereddüt varsa, marketten bunun belgesi istenmeli. Yine de tereddüt ortaya çıkmışsa Müslümanlar bu kez bulunduğu çevredeki İslami sivil toplum kuruluşları ve cami dernekleri vasıtasıyla bir grup oluşturarak bizzat ilgili kesimin yapıldığı yerde inceleme yapmalılar."
Etin helal olması için, İslami esaslara göre eti yenebilen hayvanların yine İslami usullerle kesilmesi gerektiğini vurgulayan Duman, "Bu da temiz, hijyenik ortamda Müslüman bir kişinin, 'Bismillahi Allahü Ekber' diyerek hayvanı boğazlamasıyla olur. Hayvanı öldürmeden, şoklamadan bizzat kanı akıtılarak boğazının kesilmesi gerekir" dedi.
YÜZDE 60'I HELAL DEĞİL
ABD'nin doğusundaki en büyük helal et kesim tesislerinden birinin sahibi olan Ali Küçükkarca ise helal et sertifikası veren kurumların birçoğunun güvenilir olmadığını söyledi.
Hassasiyet gösteren Müslümanların da bazı firmalar tarafından yanıltıldığını savunan Küçükkarca, "New York ve New Jersey'de helal sertifikasıyla satılan etlerin yüzde 60'ı helal değildir diyebiliriz. Buna bazı Türk kasaplarını da dahil edebiliriz" dedi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)