Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bank Asya, Türk sermaye piyasaları için yeni bir borçlanma enstrümanı olarak ön plana çıkan ve “kira sertifikası” olarak da bilinen sukuk ihracı için düğmeye bastı. Bu kapsamda, Bank Asya yıl sonuna kadar, 150 milyon TL’ye kadar bir sukuk ihracı gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Katılım Bankaları olarak Hazine’nin Türk Lirası cinsinden Sukuk ihracını beklediklerini belirten Bank Asya Genel Müdür Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun, ”Biz de yıl başından önce TL cinsinden bir sukuk enstrümanını piyasaya sunmak istiyoruz. Leasing alacaklarımız üzerinden ilk aşamada 100 - 150 milyon TL civarında bir ihraç hedefliyoruz” dedi.
Sukuk’tan sağladıkları kaynağı yatırımlarının finansmanında kullanacaklarını ifade eden Eğriboyun, “Bunları Türkiye’nin finansal piyasalardaki etkinliğini de gösteren güzel gelişmeler olarak değerlendirmeliyiz. Hazine’nin yabancı para cinsinden sukuk ihracı son derece başarılı oldu. Çok büyük talep geldi ve iyi bir fiyat oluştu. Önümüzdeki dönemde Bank Asya, Hazine’nin TL ve yabancı para cinsinden ihracında yatırımcı olarak, ve kendisi de ihraçta bulunarak birincil ve ikincil sukuk piyasasında aktif bir oyuncu olacak. Aynı zamanda bir aracı kurum kurma sürecindeki bankamızın, sermaye piyasalarının gelişiminde ve sukuk enstrümanının, Türkiye ve çevresinde bilinirliğinin ve derinliğinin artmasında önemli bir rol oynayacağını düşünmekteyiz” diye konuştu.
Dünyada Sukuk ihracı 240 milyar dolara ulaştı
Bugün itibariyle sukuk ihracının dünyada yaklaşık 240 milyar dolarlık hacme ulaştığını aktaran Feyzullah Eğriboyun, “2009-2010 yıllarında bir miktar duraklayan sukuk piyasası, 2011 yılıyla birlikte tekrar yükselişe geçti. 2012 yılı ilk yarısında 66 milyar dolarlık ihraç yapıldı ve yıl sonuna kadar da ihraç için 100 milyar dolarlık bir rakama ulaşılacağı konuşuluyor. Global piyasadaki toplam sukuk miktarının 2017 yılına kadar 900 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. 17 Eylül’de Hazine’nin yaptığı ilk sukuk ihracında yüzde 58’lik bölüm Körfez yatırımcılarından oluştu. Nihai getirinin benzer vadeli Eurobondlara paralel yüzde 2.8 olarak gerçekleşmesi ve bu ihracın 5.5 yıl vadeli olması ülkemiz adına çok güzel bir gelişme. Bu ihraç ile Körfez Arap ülkeleri ve Güney Asya ülkeleri dışında ilk sukuk ihraç eden ülke, biz olduk” diye konuştu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.