Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Pandeminin etkilerinden kurtulmaya başlayan Türkiye turizmi 9 ayda yüzde 97 büyüdü, yıl sonu hedefleri ise yukarı yönlü revize edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 9 aylık gelişmeleri göz önüne alarak, 50 milyon turist, 44 milyar dolar olarak yılsonu hedeflerini yukarı yönde revize ettiklerini açıkladı.
2019’da Türkiye’ye gelen turist sayısı 51,7 milyon iken turizm geliri 37,3 milyar dolar, geçen yıl ise turist sayısı 30 milyon, turizm gelirleri ise 44 milyar dolar olmuştu.
Dünya Gazetesi'nden Selenay Yağcı'nın haberine göre, Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2022 Yılı Turizm değerlendirme toplantısında konuşan Bakan Mehmet Nuri Ersoy, “Hedeflerimizi 47 milyon turist 37 milyar dolar olarak yukarı yönlü revize etmiştik. Yılsonu hedefimizi tekrar revize ediyoruz. Eylül sonu itibariyle ülkemize gelen yolcu sayısı 40 milyon 246 bin oldu. Gelir de 35 milyar dolar oldu” dedi.
“2019’u yakalayacağız”
Verilerin 2019 yılında kırılan rekora çok yaklaştığını belirten Bakan Ersoy, 3. çeyrekten itibaren TÜİK’in turizm verilerinde yeni kaynaklara başvurduğunu hatırlatarak, yılın ilk 6 ayında da revizeler olduğunu söyledi. Turizmde krizlere bağışıklık kazanıldığını ifade eden Ersoy, diğer ülkelerin verilerinin 7 aylık hesaplandığına dikkat çekerek, “Bizim rakip olarak belirlediğimiz ülkeler, İspanya, İtalya ve Yunanistan. 2019-2022 yıllarının 7 aylık verilerini kıyasladığımız zaman İspanya turist sayısında yüzde 18 geride, İtalya yüzde 29, Yunanistan yüzde 12 geride. Türkiye 7 aylık verilerde yüzde 7 geride. Yıl Sonunda ziyaretçi sayısında beklentimiz 2019’a göre eksi 3 ile tamamlamak. Neredeyse 2019 verilerini turist sayısı olarak yakalamış olacağız” diye konuştu.
200'den fazla ülkede tanıtım yapıldı
Ersoy, gelir tarafından bakıldığında ise, “İspanya yüzde 6 geride, İtalya yüzde 13 geride, Yunanistan yüzde 4 gerideyken biz 7 aylık veride 2019’a göre yüzde 12 artıdayız. Yılsonunu yüzde 18 artı ile kapatacağız” dedi.
Mehmet Nuri Ersoy, ulusal televizyonlarda 34 ülkede, global televizyonlarda ise 200'den fazla ülkede, 300 film hazırladıklarını dile getirerek, basılı yayında 18 ülke 71 mecradaki 270 yayında Türkiye'nin tanıtımını yaptıklarını aktardı. Dijitalde de 200 ülkede 16.7 milyar gösterim elde edildiğine vurgu yapan Ersoy, bakanlığın elinde, her bölgeye yönelik 300 yeni çekilmiş tanıtım filmi bulunduğunu söyledi. Tanıtımın yapıldığı ülke sayısını da arttırdıklarını dile getiren Ersoy, "Artık hedef destinasyonlarımızı değiştiriyoruz. Eskiden 10- 15 ülkeye konsantre olurken şimdi diyoruz ki Türk Hava Yolları'nın uçtuğu her destinasyon, hedef destinasyonumuz. Eğer biz oraya uçuyorsak, bir şekilde oradan turist de getireceğiz. Bütün strateji bunun üzerine kurulu" diye konuştu.
Hayata geçirilen "Go Türkiye" web sitesinin sosyal medya takipçi sayısının 2.2 milyona yükseldiğini ekleyen Ersoy, 10 dilde tanıtım yapan sitede, 81 il, 7 bölgede, gezilip görülecek yerlere ve her türlü konuya dair bilgiye rahatça erişilebildiğini ifade etti.
''Popüler olmadığımız bazı pazarlarda da görünüyoruz''
Türkiye’nin pandemi sürecinde dizi üretimi ve filmleri az duraksayan nadir ülkelerden olduğuna dikkat çeken İstanbul Ticaret Odası Başkanı (İTO) Şekib Avdagiç de “Birçok ülkede daha uzun süreler prodüksiyonlar durdu. Biz üretime çok kısa bir ‘pause’ verdik. Yine dijital yardımıyla çok da popüler olmadığımız bazı pazarlarda da görünüyor olmaya başladık. Özellikle Batı Avrupa’da Almanya ve İspanya’da hızlı gidiyoruz” dedi.
Avdagiç, Türk yapımlarının son dönemde en çok popülarite kazandığı ülkelerden birinin İspanya olduğunu hatırlatarak “İspanya’da firmalarımızın çok ciddi rating sonuçları aldığını duyuyoruz. Oyuncularımız büyük ilgi ile takip ediliyor ve ödüllendiriliyor. Batı Avrupa’nın bölgesel marketi İtalya’da duygusal içeriklerimiz büyük ilgi ile takip ediliyor. Oyuncularımız yerel yapımlarda yer alarak uluslararası başarılara imza atıyor. Bunlar bizim için çok önemli. Brezilya’da yine çok iyi gidiyoruz. Türk dizilerine en fazla talep artışının yaşandığı bölgelerden biri Latin Amerika. Adeta Türk dizilerinin ikinci vatanı Latin Amerika oldu.” dedi.
Turizm geliri önceki yıla göre arttı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamlarına göre turizm geliri üçüncü çeyrekte bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 27,1 artarak, 17 milyar 952 milyon 361 bin dolara yükseldi. Turizm gelirinin yüzde 14,3’ü yurtdışında yaşayanlardan elde edildi.
Bu çeyrekte yapılan harcamaların 12 milyar 562 milyon 557 bin dolarını kişisel harcamalar, 5 milyar 389 milyon 804 bin dolarını ise paket tur harcamaları oluşturdu. Eski seride 14,2 milyar dolar olarak açıklanan 2022’nin ilk 6 ayındaki turizm geliri, TÜİK’in yeni serisinde 17,1 milyar dolara yükseltildi. Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçi sayısı 2022 yılının üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 54 artarak, 21 milyon 128 kişi oldu.
Ziyaretçilerin yüzde 11,3’ünü 2 milyon 374 bin 125 kişi ile yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu. Bu çeyrekte Türkiye’den çıkış yapan ziyaretçilerin gecelik ortalama harcaması 89 dolar oldu. Geceleme yapan yurtdışında ikamet eden vatandaşların gecelik ortalama harcaması ise 62 dolar oldu.
3. çeyrekte turizm geliri 17,9 milyar dolar oldu
Turizm istatistiklerinde yöntem değişikliği
Dünya, turizmde pandemi öncesi seviyeye gelebildi mi?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.