<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiHedef 2 trilyon dolar milli gelir----

Hedef 2 trilyon dolar milli gelir

Hedef 2 trilyon dolar milli gelir
29 Mayıs 2013 - 07:25 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye’de yaşanan olumlu ekonomik gelişmeleri değerlendirdi

Borsa İstanbul Başkanı İbrahim Turhan, Türkiye’de yaşanan olumlu ekonomik gelişmelere işaret ederek, “Şayet biz çok büyük bir hata yapıp yine treni yoldan çıkarmazsak, önümüzdeki dönemde Türkiye’de tüketimin ve milli gelirin büyüme dinamiklerinin son derece olumlu bir şekilde etkileneceği hususunda neredeyse eminim” dedi . Turhan, ‘Coface Türkiye Ülke Riskleri Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin 2023 yılı projelerini hatırlatarak şöyle dedi:
“Kişi başına milli gelirin 25 bin dolar olduğu bir ekonomi ortaya koymak gibi bir projesi var Türkiye’nin. Bu vizyona ulaşmak mümkün mü derseniz, geçmiş zaman serisini incelediğimiz zaman son derece mümkün. OVP ve enflasyon hedeflerinin tutturulması ve gelişmiş ülkeler trendine uygun olarak, TL’nin Merkez Bankası’nın ortaya koymuş olduğu seyirle beraber, 2023 yılında ülkenin toplam milli gelirinin 2 trilyon dolara ulaşması son derece gerçekleştirilebilir birproje.”
Daha çok üretim
Turhan, “Ancak bunun olmazsa olmaz bileşeni, bu büyümeyi sağlayabilmek için daha çok üretmek, bunun için de daha çok yatırım yapmaktır. Ki bu büyüme mevcut Türkiye’ye bir buçuk Türkiye daha eklemek anlamına geliyor” dedi. “2000’li yılların başında, bankacılık varlıklarının milli gelire oranı yüzde 50’lerdeydi, bugün yüzde 100’e ulaşmış durumda” diyen Turhan şöyle devam etti:
Tek kanatla uçulmaz

“Mevduatın krediye dönüşme oranı neredeyse yüzde 100’e ulaşmış. Sermaye yeterliliği 2000’li yılların başında yüzde 30’du, bugün yüzde 17. Ama bankaların da artık geçmişte olduğu gibi, her 5 yılda iki katına çıkacak şekilde bir performans göstermesini beklememek gerekir. Bankacılık sektörü kuşkusuz büyümeye devam edecek ve Türkiye ekonomisinin önemli dinamiklerinden biri olacak ama bu uçağın bundan sonraki seyri seferini sadece tek kanatla gerçekleştiremeyeceğimiz açık. Dolayısıyla ikinci kanada, yani sermaye piyasalarına ihtiyacımız var.”
‘75 milyon TL hasar ödedi’
Coface Türkiye Genel Müdürü Belkıs Alpergun, Türk şirketlerinin borcuna sadık olduğunu belirterek, firmaların pazar değişimlerine dikkat çekti. Alpergun, şirketlerin son dönemde iş potansiyeli nedeniyle Afrika’ya ticareti gündemlerine aldığını vurguladı. Şirketlerin ticari alacaklarını sigortaladıklarını hatırlatan Alpergun, 2008 yılından bu yana Türkiye’de 75 milyon TL’lik hasar ödediklerini  söyledi.
Alpergun, “Coface, Türkiye’de 6 milyar euro’luk risk taşıyor” dedi.
Coface Başekonomisti Yves Zlotowski de, Coface’ın Türkiye’ye 2010’da ‘yatırım yapılabilir’ not verdiğini hatırlattı. Zlotowski, kredi notu ‘yatırım yapılabilir’ seviyeye yükseltilen Brezilya’da yoğun sermaye akışının etkisiyle cari açığının yükseldiğine değinerek, “Türkiye’de de cari açık sıkıntısı olabilir” dedi.                
 
 
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Borsa29 Mayıs 2013 09:18

    Borsa İstanbul başkanın 2023 planları varmış bu planlar AKP'nin verdiği tarihle aynı bir tesadüf müdür. Türkiye'de olumlu ekonomi yaşanıyor ve yurt dışındaki krizlerden biz etkilenmedik.