BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHazine'ye 400 milyon TL aktardı----

Hazine'ye 400 milyon TL aktardı

Hazine'ye 400 milyon TL aktardı
04 Nisan 2012 - 07:38 www.finansingundemi.com

Dokuz yıldır BDDK başkanı olan Bilgin, görev süresi boyunca 400 milyon liralık geliri harcamayarak Hazine'ye aktardı

Küresel finansal krizden bankacılık sektörünün hasarsız çıkmasında önemli katkıları olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, kamu kurumları arasında tasarruf başarısına imza attı.
Dokuz yıldır BDDK başkanı olan Bilgin, görev süresi boyunca 400 milyon liralık geliri harcamayarak Hazine'ye aktardı. Bankalardan alınan giderlere katılma payı düşürülmesine rağmen sadece geçen yıl kullanmadığı 63,4 milyon lira genel bütçeye kaldı. 140 milyon liralık 2011 yılı bütçe ödeneğinin yıl sonu itibarıyla 73,4 milyon TL'lik bölümü harcanmış oldu.
Toplam gider tutarı içerisinde 43 milyon liralık personel giderleri, 26,5 milyon TL ile mal ve hizmet alımları öne çıktı. BDDK, bankaların aktif toplamından yapılan kesintilerden pay alıyor. Toplam tutarın yaklaşık yüzde 95'i giderlere katılma paylarından, geriye kalan yüzde 5 civarındaki kesim ise faiz geliri ve diğer gelirlerden oluşuyor. Bu kalemden elde edilen gelirin belirlenmesinde 2011 için baz alınan bilanço büyüklüğü 1 trilyon 50 milyar lira.
BDDK'nın 2011 Yılı Faaliyet Raporu'nda yer alan bilgilere göre mal ve hizmet alımları kaleminin en büyük gideri, kurum hizmet binaları için ödenen kiralardan oluşuyor. Ulusal Siber Güvenlik Tatbikatı'na da katılan BDDK, bankacılık sektörünü bu tür saldırılara güvenli hale getirmek için çalışma yürütüyor. Ülke düzeyinde sanal ortamdan gelebilecek tehditlere karşı farkındalığı artırmak ve koruma sağlamak amacıyla Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü (UEKAE) ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından düzenlenen tatbikatta kurum bilgi sistemlerinin güvenliğini artırıcı çalışmalar yapıldı.
Bilgi sistemleri geçen yılın ilk iki ayında TÜBİTAK tarafından teste tabi tutuldu. 2011 yılı ilk çeyreğinde alınan test sonuçları kapsamında kamuya açık uygulama ve uygulama sunucuları üzerinde iyileştirme ve güvenliği artırma çalışmaları yapılarak 2011-2016 dönemi için yol haritası oluşturuldu. Edinilen bilgilere göre BDDK, siber saldırılara karşı en güvenli üç kamu kurumundan biri oldu.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin'in faaliyet raporunda yer alan sunuş konuşmasında ise kurumun 2012 yılındaki başlıca gündeminin Basel 2 düzenlemelerinin uygulamaya konulması olduğuna dikkat çekti. Tüketicinin korunmasına yönelik strateji ve eylem planının yürürlüğe konulmasının da bu yılın önemli gündemleri arasında yer alacağını ifade eden Bilgin, 2012 çalışmaları hakkında şu değerlendirmede bulundu:
"Kurumun yeni stratejik planının hazırlanması, başta sistemik risk ve makro ihtiyatlı düzenlemeler olmak üzere uluslararası politikalara uyumluluk çalışmaları, Kurum içi risk yönetimi, iş sürekliliği, acil durum ve felaket kurtarma sistemlerinin altyapı çalışmaları ile güçlendirilmesi ve İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Projesi çalışmalarına devam edilmesi teşkil ediyor."
Ercan Baysal/Zaman

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • saygısız04 Nisan 2012 13:17

    davut haklı, ayrıca sayıştayı bddk'nın başına dikersen, yurtdışından niye eğitim aldın türkiye'den neden almadın gibi abuk sabuk sorgulatırsan o para harcanmaz.

  • Bankacı davut04 Nisan 2012 12:21

    Zaman gazetesinin haberi sanki bir başarı hikayesi varmış gibi.Oysa burada bddk ve personelinin işin gereklerine uygun ihtiyaçlarının karşılanması için bankaların fedakarlık ederek bddk'ya ödediği paralara maliyenin müsaderesi söz konusu.Bddk bu tasarrufu isteyerek yapmış değil.Öyleyse kimin parasını kimden kısıyor?Bankalar olarak denetim ve düzenleme işleri yetkinlikle yapılsın diye bu parayı veriyoruz.Ama genelgeyle bunun önüne geçiliyor ve bir de kurum idaresi ilaveten tasarruf yapıyorsa yazık.Bu paralar maliyeye aktarılsın diye değil,kurumun imkanları artsın, denetimin kalitesi artsın diye veriliyor.Oysa görüyoruz ki durum hç de öyle değil.Bu meseleye derhal el atılmalı.Maliyenin bankaların aktifine el koyması olan bu işleme derhal son verilmelidir.

  • Onuncu köy04 Nisan 2012 12:07

    BDDK her yıl Bankaların aktifinden on binde 1,5 harç kesiyor.Ama bunu tasarruf genelgesi nedeniyle kullanamıyor.Bu paraya da her yıl maliye el koyuyor.Olay bundan ibaret.