Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine ilk defa kurumsal yatırımcıya yönelik altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirdi. Altın tahviline yönelik rekor sayılabilecek talep geldi. Toplamda 26.2 ton altıntoplandı.
25 Şubat’ta gerçekleştirilen altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yeni finansal araçların ekonomiye kazandırılması amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan çalışmalar sonucu gündeme gelmişti. Bu kapsamda, 2012’den itibaren yurt içi ve yurt dışı piyasada kurumsal yatırımcılara yönelik kira sertifikası ihraçları yapılıyordu. 2017’den itibaren ise bireysel yatırımcılara altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraçları gerçekleştiriliyor. Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunulması ve yurt içi tasarrufların artırılması amacıyla başta emeklilik ve yatırım fonları olmak üzere kurumsal yatırımcılara yönelik 27 Şubat 2019 valör tarihli olarak altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihracı gerçekleştirildi.
ALTIN SERTİFİKASI
Kurumsal yatırımcılara yönelik olarak yapılan ihraç neticesinde, 24,3 ton altın karşılığı altına dayalı kira sertifikası ihraç edildi. Yaklaşık 1,9 ton altın karşılığı da altın tahvili ihracı gerçekleştirilerek yaklaşık 1,1 milyar dolar değerinde 26,2 ton altın rezervlere kazandırıldı.
İHRAÇ DEVAM EDECEK
Özellikle emeklilik ve yatırım fonlarının portföylerinde bulunan ve yatırıma yönlendirilmemiş altınların belirli bir getiri ile tahvil ve kira sertifikasına yönlendirilmesi ile bu senetlerin, söz konusu fonların getirilerine olumlu katkı sağlayarak yatırımcıların sermaye piyasası araçlarına katılımını teşvik edeceği öngörülüyor. Sermaye piyasalarının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla önümüzdeki dönemde de senetlerin ihracına devam edilmesi bekleniyor.
KARŞILIĞI KÜLÇE ALTIN
Bakanlıktan daha önce yapılan açıklamaya göre, senetlerin ihracı, Borsa İstanbul Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası (KMKTP) üyesi bankalara doğrudan satış yöntemiyle gerçekleştirildi. Altın Tahvilleri ve Altına Dayalı Kira Sertifikaları, “Kıymetli Maden Standartları ve Rafinerileri Hakkında Tebliğ” kapsamında Borsa İstanbul tarafından belirlenen niteliklere uygun olan Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) Sertifikalı 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe altınlar karşılığında ihraç edildi. Yatırımcılara valör tarihinde 1000/1000 saflıktaki 1 gram altıniçin 1 tahvil/kira sertifikası, 995/1000 saflıktaki 1 kilogramlık külçe altın karşılığında 995 tahvil/kira sertifikası ihraç edildi. (Milliyet)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.