Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Korona virüs salgınıyla birlikte altın fiyatları rekor kırarken, 2017 yılından bu yana giderek artan miktarda altın cinsi borçlanmaya giden Hazine'den altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası alanlar kar etti.
Hem altının dolar cinsi fiyatının yükselmesi hem de doların TL karşısında değer kazanmasıyla, altını olanlar kazandı, Hazine gibi altın borcu olanların zararıysa katlandı.
Sözcü'den Emre Deveci haberine göre, 2018 yılında Hazine’nin borç aldığı toplam 911 kg 909 gr altının geri ödemeleri bu ay içinde yapılacak. Borçlanmanın yapıldığı tarihlerdek altın fiyatları ile toplamda yaklaşık 215 milyon TL olan borç, bugün itibarıyla neredeyse ikiye katlanarak 421 milyon TL’ye yükseldi. Ödenen faizler dışında, bugün itibarıyla sadece geri ödemesi bu ay olan yatırım araçlarını alanlar toplamda yaklaşık 206 milyon TL kar etmiş oldu.
ALTININ FİYATI İKİYE KATLANDI
Hazine, 6 ayda bir ödemeli yüzde 1,2 faizle altın tahvili ve altına dayalı kira sertifikası ihraç ederek borç aldığı altınları, hesabına geçtikten kısa bir süre sonra Merkez Bankası’na (TCMB) satarak TL’ye çeviriyor.
100 kilogramlık altını yüzde 1,2 faizle ve 2 yıllık vadeyle borçlandıysa 6 ayda bir 1,2 kg faiz ödüyor.
Örneğin 19 Eylül 2020 tarihinde Hazine, 312 kg 417 gr altın cinsi borçlandı. O gün altının gram fiyatı 242 TL idi ve borçlanılan altının TL karşılığı 75,6 milyon TL idi. Bugün ise altının gram fiyatı 462 TL ve geri ödenilecek altının bugünkü TL karşılığı 144,3 milyon TL.
2018’de 19 Eylül, 26 Eylül ve 3 Ekim’de Hazine’nin hesabına geçen toplamda 911,9 kg’lık altının geri ödemesi 16-23-30 Eylül tarihlerinde yapılacak.
2017’DE BAŞLADI
Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre, ilk kez Ekim 2017 tarihinde 187 kg. altın karşılığı altın tahvili ve 171 kg. altına dayalı kira sertifikası ihraç eden Hazine, 2017'de 2,5 ton, 2018'de 4,2 ton, 2019'da 82,3 ton, 2020’nin Ocak-Ağustos döneminde ise 95,4 ton altın cinsinden borçlanmaya gitti.
Toplamda 184,4 ton eden bu rakamın, çok küçük bir kısmı geri ödendi. Ödemelerin büyük kısmı 2021 ve 2022’de. Bugünkü altın fiyatıyla toplam borçlanılan altının TL karşılığı ise 85,2 milyar TL.
Ağustos ayında külçe altın alan kazandı
Gram altın 463 lira seviyelerinde
Erdoğan: Vazgeçin bu dönemde şu düğünlerden
Albayrak: Türkiye sigorta sektörü dünyada 39.sırada yer alıyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.