Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Hazine’nin yurtdışı piyasalardan öngörülerin üzerinde gerçekleştirdiği borçlanma ile devlette başlatılan tasarruf hamlesi rahatlama sağladı. Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) öngörülen 76 milyarlık tasarruf ve gelir artırıcı paketteki hedeflerin tutacağını öngören Hazine ve Maliye Bakanlığı dün harekete geçti.
Finansman ihtiyacının azaldığını belirten Hazine gelecek hafta yapılacağı duyurulan toplam 6 ihaleden 3’ünün yapılmayacağını açıkladı.
Ağustos ayındaki kur şoku sonrası bir dizi hızlı reaksiyon ile piyasaların alışık olmadığı bir hareketlilikle alınan kararlar sonuçlarını gösterdi.
Tasarruf etkisi
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, YEP’le birlikte tüm bakanlıklardan yatırım bütçelerinden başlamak üzere tüm bütçe harcamalarından yüzde 30 kısıtlamaya gidilmesini istemişti.
Devletin başlattığı hereketin ardından tasarruf uygulamaları başlarken, 2019’da tasarruf ve gelir artırıcı önlemlerle 76 milyar liralık kamu kaynağı oluşturulması hedefleniyor.
Bu rakamın 60 milyar TL’si tasarruflardan, 16 milyar TL’si ise gelir artırıcı önlemlerden gelecek.
Dış ilişkilerdeki rahatlama Hazine’nin borçlanmada rahatlamasını sağladı. 10 Ağustos’ta 7.23’ü test eden dolar/TL kuru şimdi 5.47’lerde.
Faizde düşüş eğilimi
Gösterge faiz hızlı yükselişi sonrası 27.95’leri testinin ardından 21’li seviyelere çekildi. Hazine açıklaması sonrasında 10 yıllık tahvil faizi 17.71’den 15.98’e geriledi ve 16.19 seviyesinde hareket etti.
Büyük şokun atlatılması ile Hazine’nin 10 yıl vade ile yüksek faizle borçlanmak istemediğini görüyoruz. Hazine böylece 10 yıl boyunca yüzde 22 faizle borçlanmamış oldu. Bu adım, önümüzdeki dönemde faizlerin ve enflasyonun düşme eğilimine gireceği beklentisinin güçlü olduğunu gösterdi. Yurtdışı ilişkilerdeki gerilim ve kur şoku ile artan borçlanma maliyetleri, yeni trend ile normalleştikçe Hazine’nin de eli rahatlayacaktır.
‘Uzun vadeli’ iptal
Hazine, 2018 net borçlanma limiti de dikkate alınarak yurtiçi piyasadaki iç borçlanma tutarının azaltılması ve faiz giderlerinin düşürülmesi amacıyla 12 Kasım’da yapacağı 10 yıllık TÜFE’ye endeksli tahvil ile 13 Kasım’daki 10 yıllık sabit kuponlu tahvil ve 7 yıllık değişken faizli tahvil (FRN) ihalesini yapmayacak. kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil ise yeniden ihraç edilecek.
İhtiyaç kalmadı
Hazine’nin açıklamasında 2018 yılı Hazine finansman programında yurtdışı piyasalardan 6.5 milyar dolar tutarında borçlanma yapılmasının öngörüldüğü ve 7 Kasım’da tamamlanan 1.5 milyar euro’luk tahvil ihracı ile birlikte toplam 7.7 milyar dolar tutarında dış borçlanma gerçekleştirildiği belirtilerek şöyle denildi: “Bununla birlikte, 2019-2021 Yeni Ekonomi Programında 2018 yılı için alınan tasarruf tedbirleri sayesinde Hazine finansman ihtiyacı azaltılmıştır.”
Haftaya 3 ihale var
Hazine gelecek hafta üç ihale için hazırlık yapıyor.
- 11 Aralık 2019 itfalı 13 ay vadeli kuponsuz tahvil ilk kez çıkacak.
- 18 Ekim 2023 itfalı 5 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 10.05 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil yeniden ihraç edilecek.
- 12 Ağustos 2020 itfalı 2 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 11.5 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvil de yeniden çıkacak.
Yakında soğan fiyatlarını yeniden konuşmaya başlarız geçen hafta 2,5 TL idi kilosu . Dün 2,90 gördüm fiyatlara bakarken bu gün 3,40 olmuş .
konuşuyorsunuz sonra bir daha konuşuyorsunuz durup tekrar konuşuyorsunuz ama hiç bir şey değişmiyor domates gene 12 lira ben emekli gene pazardan eli boş dönüyorum önce bunun için konuşun Allah aşkına sayın bakanım
vatandaş domates 12 lıra degıl bu bır yeme öyle salçalar varkı domatesten bır kat yok emeklıymiş domates alamamış geçın bunlerı memleket emeklı kaynıyor domatesle issize savaşalım hükümet gibi iş yerlerini fabrıkaları satarsak vatandaşa iş vermesse günlük polıtıka gudulurse lüks olursa bunlara bakalım arkadaş
SAVURGANLIKLAR KESİLMELİ HAR VURUP HARMAN SAVURMA LÜKSÜMÜZ YOK .KAMU BORÇ SORUNUNDAN ÇIKMALI.YATIRIMLARDA BİN DÜŞÜNÜP BİR KARAR VERİLMELİ .ÜLKENİN HER HERİNDE ALTIN DEGERİNDE MERALARIMIZ VAR BURALARDA KÜÇÜK VE BÜYÜK BAŞ ÇİFTLİKLERİ KURULUP DÜNYAYA ET VE SÜT İHRAÇ EDECEK HALE GELMELİYİZ.
faiz düşerse dolar çıkar
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.