Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomide normalleşmenin ilk sinyali geldi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yüzde 100'ün üzerine çıkan iç borç çevirme oranında düşüş başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın bakanlıklarla konuşup bütçe tasarrufu hedefleri belirlemesinin de etkisiyle Hazine borçlanma stratejisinde değişiklik yaptı. Hazine Müsteşarlığı, İç Borçlanma Stratejisi çerçevesinde, daha önce ağustos-eylül dönemine ilişkin iç borç çevirme oranını yüzde 125'ten 110'a indirdi. Bu Hazine'nin piyasadan 2.3 milyar TL daha az nakit çekmesi demek.
NORMALLEŞMENİN İLK SİNYALİ
Hazine'nin 29 Haziran'da açıkladığı İç Borçlanma Stratejisi'nde 21.8 milyar TL olan ağustos ve eylül ayları için öngörülen borçlanma tutarını, 31 Temmuz'da açıklanan programda 19.5 milyar liraya çekmesini analistler normalleşmenin ilk sinyali olarak değerlendirdi. Hazine'nin 15 Temmuz darbe girişiminin ardından borçlanmaya yüklenmesinin etkisiyle bütçe açığının ve faiz giderlerinin arttığını, bununla birlikte kamu borç yükünün de yükseldiğini ifade eden uzmanlar, "Borçlanma miktarının 2.3 milyar lira azaltılması sembolik olarak çok önemli. Tutar çok büyük değil ama bu normalleşmenin ilk sinyali. Bakanın söylemleriyle yapılanın tutarlı olması kredibilite açısından olumlu" değerlendirmesinde bulundu. Hazine'nin daha az borçlanmasının, likiditenin piyasada kalması anlamına geldiğini belirten analistler, bunun faiz ve enflasyon üzerindeki baskının da azalması anlamına geleceğine vurgu yaptı. İç borç çevirme oranının düşmesi özel kesimin borçlanma piyasasından yararlanma imkânının artmasına da neden olacak.
FAİZ BASKISI AZALACAK
Hazine'nin daha önce yüzde 125 olarak açıklanan iç borç çevirme oranının, yeni borçlanma planıyla yüzde 110'a ineceğine dikkat çeken GCM Menkul Kıymetler Araştırma Uzmanı Enver Erkan, "Hazine daha az borçlanacak. Borçlanma oranının önceye göre azalması ile beraber faizlerdeki yukarı yönlü baskı azalabilir. Borçlanma arttıkça faizler üzerinde yukarı baskı artar. İç borç çevirme oranının 100'ün altına indirilebilmesi önemli. Bu hem bankaların elini rahatlatır, hem de faizlerin düşmesini sağlar. Enflasyon ve mali politikalar arasında uyum sağlanması önemli. Bu konuda OVP'de çizilecek yol haritasını izliyor olacağız" dedi.
BAKAN ALBAYRAK TASARRUF İSTEMİŞTİ
Bakan Albayrak, G20 Zirvesi sonrasında gazetecilere yaptığı açıklamalarda tüm bakanlıklara bütçe tasarrufu hedefleri verdiğini belirterek, "Onlarla ilgili çalışmalar yapılıyor. Yapıldıktan sonra ben bire bir tüm bakanlıklarla toplantı yapıp geride kalan 5 ay içerisindeki Hazine'nin borçlanma limitleri içerisinde elini güçlü kılacak çok önemli adımlar atacağız" demişti.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.