<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHazine altın tahvili ihraç edecek----

Hazine altın tahvili ihraç edecek

Hazine altın tahvili ihraç edecek
27 Eylül 2017 - 16:14 www.finansingundemi.com

Hazine, 2 Ekim'den itibaren etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirecek

Hazine 2 Ekim 2017'den itibaren, belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirecek.
Yapıan açıklamaya göre, 2-6 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak olan 1.Etap talep toplama işlemleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun ve Zonguldak'ta gerçekleştirilecek.

Hazine'den yapılan açıklamada şöyle denildi:

"Müsteşarlığımızca, finansman araçlarının çeşitlendirilmesi, yatırımcı tabanının genişletilmesi ve yastık altında bulunan altınların ekonomiye kazandırılması amacıyla 2 Ekim 2017 tarihinden itibaren, belirlenen Ziraat Bankası Şubeleri aracılığıyla, Türkiye genelinde etaplar halinde Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikası talep toplama işlemleri ve ihracı gerçekleştirilecektir.
Bu kapsamda, 2-6 Ekim 2017 tarihleri arasında yapılacak olan 1.Etap talep toplama işlemleri İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Adana, Antalya, Diyarbakır, Rize, Sivas, Samsun ve Zonguldak’ta gerçekleştirilecektir. İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde diğer etaplarda da farklı şubeler aracılığıyla talep toplama işlemlerine devam edilecektir. Bu çerçevede, Türkiye genelinde etap etap yapılacak talep toplama işlemlerinin gerçekleştirileceği illere ve şubelere ilişkin bilgilere https://www.hazine.gov.tr/ ve http://www.ziraat.com.tr/ internet sayfalarından ulaşılabilir.
Senetler, talep toplama dönemini takip eden hafta Çarşamba günleri yatırımcıların hesaplarına aktarılacak olup yatırımcısına her 6 ayda bir altın fiyatına endeksli %1,20 (yıllık %2,40) getiri sağlayacaktır.
Getiriler yatırımcıların hesaplarına TL cinsinden ödenecektir.
Bu kapsamda, ihraç edilecek Altın Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikalarına ilişkin genel bilgiler aşağıda yer almaktadır:
Vade: 728 Gün
Kupon/Kira Dönemi: 6 ay
Kupon/Kira Oranı: % 1,20
Yıllık Getiri Oranı: %2,40
Yatırımcıların vade sonunda anaparalarını 1 kilogramlık külçe altın veya Darphane tarafından üretilen çeyreklik Cumhuriyet ziynet altını olarak talep etmeleri durumunda söz konusu taleplerini aşağıdaki tabloda belirtilen ve her bir etap için geçerli olan fiziki altın talep etme dönemlerinde Ziraat Bankası’na başvurarak iletmeleri gerekmektedir. Söz konusu tarihler arasında fiziki altın talep etmeyen yatırımcıların anaparaları vade sonunda, Banka hesaplarına gram altın olarak hesaben ödenecektir."

"ALTIN TAHVİLİ VE ALTINA DAYALI KİRA SERTİFİKASI TEMEL ÖZELLİKLERİ

Hazine Müsteşarlığı tarafından ihracı gerçekleştirilecek Altın
Tahvili ve Altına Dayalı Kira Sertifikasının temel özellikleri aşağıdadır. Ayrıca “Yatırımcı Kılavuzları” ihraç tarihinden önce www.hazine.gov.tr internet sitesinde yayınlanacaktır.

Toplanacak Altınların Özellikleri: Sadece 22 ve 24 ayar altınlar kabul edilecektir. 22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan herhangi bir altın (takı) ve ayrıca Reşat
Altınlar görevliler tarafından kabul edilmeyecektir.

Aracı Banka: Talep toplama işlemlerine sadece Ziraat Bankası’nın belirlenen şubeleri aracılık edecek olup, etap bazında il ve şube dağılımına https://www.hazine.gov.tr/ adresinden erişilebilir.
Altınların Hesaba Kaydedilmesi: Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecektir. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacaktır.
Yatırımcı Kitlesi: Altın Tahviline/Altına Dayalı Kira Sertifikasına sadece bireysel yatırımcılar (gerçek kişiler) yatırım yapabilir.
İhraç Edilecek Senetlerin Adedi: 1000/1000 saflıktaki 1 gram altın karşılığında 1000 adet Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikası aktarılacaktır. Söz konusu senetler fiziken basılmayacak olup, Merkezi
Kayıt Kuruluşu bünyesinde yatırımcı bazında kayden saklanacaktır.
Vade: Senetlerin vadesi 728 gündür (2 yıl).
Getiri Oranı: Yatırımcılar her 6 ayda bir %1,20 oranında TL cinsinden altın fiyatına endeksli kupon/kira getirisi elde edecektir (yıllık getiri %2,40’tır).
Vadeden Önce Satış İmkanı: Yatırımcılar vadeden önce istedikleri tarihte senetleri Ziraat Bankası’na satabilir ve karşılığını işlemiş faizi/kira getirisi ile birlikte Türk Lirası cinsinden alabilir. İhraç tarihini takip eden ilk 3 ay içerisinde (90’ıncı takvim günü dahil) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda, ihraç aşamasında yatırımcılara yansıtılmayan maliyetlerin bir bölümü dikkate alınarak % 1,50 oranında iskonto oranı kullanılarak banka tarafından geri alım fiyatı ilan edilecektir. İhraç tarihini takip eden 3 aylık süre sonrasında (91’inci takvim günü ve sonrası) senetlerin aracı bankaya satılmak istenmesi durumunda herhangi bir iskonto uygulanmayacaktır. Vadeden önce senetlerin Ziraat Bankası’na satılmak istenmesi durumunda, Banka tarafından yatırımcılara yapılacak ödemede piyasadaki güncel gram altın fiyatları dikkate alınarak Ziraat Bankası tarafından ödeme yapılacaktır.
Satış / Devir: Yatırımcılar vade tarihinden önce isterlerse senetleri bir başka gerçek kişiye satabilir veya devredebilir. Ancak, vade sonundaki ödemelerin hesaplanabilmesi amacıyla vade tarihinden önceki son iki gün (Pazartesi, Salı) senetler el değiştiremeyecek veya satılamayacaktır.
Vade Sonu Ödeme: Vade sonunda yatırımcılara TL cinsinden altın fiyatına endeksli son kupon/kira getirisi ödenecektir.
Anapara Ödemesi: Anapara bedelleri vade tarihinde, yatırımcıların “vadesiz altın mevduat hesaplarına” hesaben gram altın olarak aktarılacaktır. Ancak talepte bulunulması halinde, vade sonunda anapara bedelini rafineriler tarafından üretilen 995/1000 saflıkta 1 kg.’lık külçe altın olarak veya Darphane tarafından basılan Çeyreklik
Cumhuriyet Ziynet Altını olarak vade tarihinden sonra fiziken geri alabilir. Vade sonu tarihine denk gelen tarihte yeni bir senet ihraç edilmesi durumunda yatırımcılar söz konusu senetlere tekrar yatırım yapabilecektir.
Fiziki Altın Talep Etme Dönemi: Fiziki altın talebinde bulunan yatırımcıların söz konusu taleplerini ihraç duyurusunda belirtilen tarihler arasında Ziraat Bankası şubelerine iletmeleri gerekmektedir.
Fiziki talepte bulunmayan yatırımcılara anapara ödemeleri banka hesaplarına hesaben gram altın olarak aktarılacaktır.
Vergilendirme: Altın Tahvili/Altına Dayalı Kira Sertifikasından elde edilecek getiriler için stopaj oranı Bakanlar Kurulu Kararı ile %0 olarak belirlenmiştir.
Altınların Saklanması: Toplanan altın rafinerilerde külçe altına dönüştürülecektir ve Hazine Müsteşarlığı’nın Merkez Bankası hesaplarında saklanacaktır.
Kupon/Kira Ödemelerine Esas Teşkil Edecek Gram Altın Fiyatı: Hazine
Müsteşarlığı tarafından yapılacak ödemelerde, ödeme tarihinden bir iş günü öncesinde Londra Altın Borsasında öğleden önce yapılan altın fiyat sabitleme seansında oluşan altının ABD Doları/ons fiyatı kullanılarak hesaplanır. Söz konusu ABD Doları/ons fiyatı 31,1035 e bölünerek ABD Doları/gram fiyatı bulunur. (1 Ons = 31,1035 gr) Çıkan sonuç ödeme tarihinden bir iş günü öncesinde Türkiye Cumhuriyet Merkez
Bankasının saat 15:30’da açıklayacağı gösterge niteliğindeki ABD
Doları döviz satış kuru ile çarpılarak TL/gram fiyatı bulunur."

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)