Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Dubai merkezli Emirates Havayolları ağustos ayında müşterilerin uçuş tecrübelerini geliştirmek için 2 milyar dolarlık yatırım yaptığını açıklamıştı. Havayolu şirketi bu yatırımı kabin içi malzemelerinin güncellenmesini ve içeriğinde sınırsız havyar olan yeni menülerini de içeriyor.
Emirates’ten yapılan açıklamada, dünyanın en büyük uzun mesafeli havayolu şirketinin 120'den fazla uçağında iç mekan güncellemelerinin yanı sıra yeni vegan seçenekler ve patlamış mısır gibi sinema atıştırmalıkları içeren menüler hazırlayacağını açıkladı. Havayolu şirketi birinci sınıf yolcular için Pers havyarı ve Dom Perignon şampanya gibi yeni avantajlar da sağlayacak.
Havayolu şirketi 31 Mart tarihinde yayınladığı bilançosunda 1,1 milyar dolarlık zarar açıklamıştı.
Diğer havayolu şirketleri ne yapıyor?
Yolcu kapma yarışı için yatırımlarını hızlandıran tek havayolu firması Emirates değil. Bu yılın başlarında Finnair, ekonomi sınıfı koltuklarından yaklaşık %50 daha fazla alan sağlayan koltuklara sahip yeni bir premium ekonomi kabin serisi başlattı.
Air France da aynı şekilde, Mayıs ayında, kendi özel alanlarını isteyen yolcular için sürgülü koltuk aralıkları içeren yeni uzun mesafeli ‘business class’ koltuklarını duyurdu.
CNBC’nin haberine göre Emirates’ten yapılan açıklamada lüks güncellemelerin yolculardan “çok fazla ilgi” gördüğü ancak tam rakamların henüz bilinmediği belirtildi.
Lüks koltuklar sektörü kurtarabilir mi?
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre havacılık sektörü pandemi sürecinde uygulanan kısıtlamalardan büyük bir yara aldı. Uçuşların pandemi nedeniyle iptal edilmesi şirketleri uzaktan çalışmaya zorlarken havayolu şirketlerinin iş seyahati gelirleri de bir anda sıfırlandı.
Son raporlara göre iş seyahati harcamalarının 2024 yerine 2026 yılında pandemi öncesi seviyelerine geri döneceği öngörülüyor. Bu süreçte havayolu şirketlerinin yaptığı harcamaların gelirleri nasıl etkileyeceği de merak ediliyor.
İş amaçlı seyahat edenlerin harcamaları yükselişte olsa da Küresel İş Seyahati Birliği (GBTA) yıllık raporu, 2021 rakamlarının halen 2019'da iş seyahatlerinde üretilen 1,4 trilyon doların yarısından daha az olduğunu gösterdi.
Seyahat sektörü trendlerini takip eden araştırma şirketi ForwardKeys premium koltuklara olan talebin yükseldiğine işaret ediyor.
Araştırma firmasından Oliver Ponti, “Pandemi döneminde hava yoluyla seyahat eden insan sayısının düştüğünü gördük. Bununla birlikte, premium kabinlerde uçan yolcuların oranı önemli ölçüde arttı. Hava taşımacılığı sektörü iyileştikçe premium koltuklara geçişin devam edeceğinin garantisi yok. Ancak havayolu şirketlerinin bu yıl neden ekonomide uçan bir yolcundan %575 daha fazla harcayan premium yolcuları ellerinde tutmak için yatırım yapmak istedikleri anlaşılabilir” ifadelerine yer verdi.
Ancak bu yatırımların faydaları konusunda şüphecilik de söz konusu.
New York merkezli seyahat endüstrisi haber sitesi Skift'in Editörü Edward Russell, konuyla ilgili açıklamasında "küçük" ürün değişikliklerinin satışlar üzerinde ne kadar etkisi olacağının belirsiz olduğunu söyledi.
Russell Yolcuların büyük bir kısmının mil puanlar gibi sadakat ayrıcalıkları sağlayan havayolu şirketlerini veya ortaklarını tercih ettiğini belirtiyor. Yolcular için en önemli tercih faktörlerinden diğeri ise ucuz ücret.
Havacılık uzmanı, “Gerçekten sürgülü kapı veya sınırsız havyar eklendi diye uçuş rezervasyonu yapacak olan gezginler sadece küçük bir alt kümededir” ifadelerine yer verdi.
Emirates 30 yıl sonra ilk kez zarar etti
CEO’lar maaşlarını gizlemek istiyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.