Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Havayolu endüstrisinin karşı karşıya kaldığı pilot arzı sıkıntısı, düşünülenden daha kötü olabilir. Bu yıl hava yolculuğu içeren bir yaz tatili yapmayı denediyseniz, mevcut pilot sıkıntısının ne kadar etkisi olduğunu tecrübe etmiş olabilirsiniz.
Havayolu endüstrisinde bu yaz tüm dünyada uçuşlar düzenli olarak iptal edildi ve yolcular hayal kırıklığına uğradı. Ancak yönetim danışmanlığı firması Oliver Wyman'ın güncel duruma bakışı, en kötüsünün henüz gelmemiş olabileceğini gösteriyor.
Pilot kıtlığı 80 bin kişiye ulaşabilir
Fortune’dan Chris Morris’in haberine göre, Oliver Wyman tarafından yapılan bir araştırma, havayolu endüstrisinin ihtiyaç duyduğundan yaklaşık 8 bin daha az pilota sahip olduğunu ortaya koyuyor. Bu, yüzde 11'lik bir eksikliğe karşılık geliyor. Bununla birlikte, 2032 yılına kadar, ‘gelecek yıllardaki talepte bir gerileme ve/veya endüstrinin pilot arzını desteklemek için yoğun çaba harcaması’ gibi kriterler gerçekleşmediği takdirde pilot kıtlığının yaklaşık 80 bin kişiye ulaşması bekleniyor.
Emeklilik ve ticari taşımacılık
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi sırasında birçok pilot ya istifa etti ya da erken emekliliği tercih etti. Ticari havayolu pilotlarının diğer mesleklerden biraz daha yaşlı insanlardan oluştuğu için, zorunlu emeklilik yaşının 65 olması da, pilot kıtlığı için devasa bir tehlike olarak öne çıkıyor. Ayrıca, bazı büyük taşıyıcı firmalar bugünlerde büyük mali teşvikler sunuyor olsa da, tazminat sorunları nedeniyle daha az sayıda eski askeri pilot da ticari nakliye araçlarına geçiş yapıyor. Ticari pilot eğitim süreçlerinin zorluğu da pilotları yıldırmıyor ve bu da havayolu endüstrisi için kötü bir haber daha anlamına geliyor.
Raporda, “Yeni ticari pilot arzının önümüzdeki birkaç yıl içinde artması bekleniyor. Ancak mevcut koşullar altında, artan talebi ve endüstrinin önümüzdeki on yılda karşı karşıya kalacağı emeklilik dalgasını karşılamak için bu yeterli olmayacak gibi görünüyor” deniliyor.
En olumsuz etkilenen ‘bölgesel havayolları’
Bölgesel havayollarının, pilot kıtlığından en çok etkilenecek alt sektör olması muhtemel gözüküyor. Özellikle 50 veya daha az koltuktan oluşan daha küçük uçakları uçuran sektördeki pilot kıtlığı, bölgesel havayolları için en kötü senaryolardan biri olarak öne çıkıyor.
Bölgesel havayolları şu anda pilotlarını korumak için daha yüksek maaşlar ödemek zorunda kalıyor. Ancak bu durum sürdürülebilir olmaktan uzak gözüküyor. Yine de pilotları tutamazlarsa ve işe alım bir sorun olmaya devam ederse, bu onları, uçuş sayılarını veya rotalarını azaltmaya zorlayabilir ve bu da daha küçük havaalanlarına sahip küçük yerleşimleri olumsuz yönde etkileyebilir.
Havyar havayolu şirketlerini kurtaracak mı?
Havayolu şirketleri zor durumda
Lufthansa pilotları yeniden greve gidecek
Air France grev nedeniyle uçuşların yarısını iptal etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.