Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
ABD sivil havacılık devi Boeing, şimdi de yanan motoru kriziyle karşı karşıya. 737 Max’ların yazılım krizini aştıktan aylar sonra bu sefer geniş gövdeli 777 model uçağın motorunun yanmasıyla şok olan Boeing’in güvenirliği giderek azalıyor. Yüzlerce havayolu şirketinin elinde bulunan Boeing uçaklarının iki versiyonunda can alıcı güvenlik sorunun yaşanması, hava yolu şirketlerini tedirgin ediyor.
YENİ KRİZİN ADI 777 YANGINI
Mart 2019’da başlayan Max krizi sonrasında yüzlerce havayolu şirketi elindeki, uçakları hangara çekmek zorunda kaldı. Pandemi dolayısıyla geçen yıl uçuşların azalması, Max krizinin etkisini bir kısım azalttı ancak Boeing, şimdi de 777 tipi geniş gövdelilerin güvenlik sorunuyla boğuşacak. ABD’de geçen hafta Denver Uluslararası Havalimanı’ndan Honolulu’ya gitmek üzere havalanan United Havayollarına ait Boeing 777 tipi yolcu uçağının motoru arızalanmış, kopan parçalar 50 kilometre çapında alana dağılmıştı. Bazı parçalar çevredeki evlerin bahçesine düştü.
Bu olayın ardından İngiltere, hava sahasını Boeing 777 model uçaklara geçici olarak kapattı. İki havayolu firmasının elinde toplam 32 adet Boeingi 777 tipi uçak bulunan Japonya, bu uçakların uçuşunu durdurdu. Güney Kore ise bu uçaklara sahip hava yolu şirketlerini yakından izleyeceklerini açıkladı. Güney Kore envanterinde toplam 29 “Boeing 777” bulunan üç hava yolu firması da bu uçakların kullanımını durduklarını açıkladı. Türk Hava Yolları filosunda da Boeing 777-300ER tipi 33 adet geniş gövdeli uçak bulunuyor.
MAX KAZALARI 12 MİLYAR DOLAR ZARAR ETTİRDİ
Endonezya ve Etiyopya’da 346 kişinin öldüğü 2 kazanın ardından Mart 2019'da uçuş yasağı getirilen “Boeing 737 Max” tipi yolcu uçaklarına ABD’de iki ay önce uçuş izni verildi. Yaklaşık 20 ay süren Max’lardaki inceleme ve teknik düzeltmeler süreci şirkete pahalıya mal oldu. Tazminatlar ve sipariş iptalleri nedeniyle Boeing, 2020’de 12 milyar dolar zarar etti.
Japonya'dan 'Boeing 777' kararı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.