BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaKazandıran SohbetlerHasan Zontur anlatıyor: İşte çelik tel üretimi işte BMS Tel'in hedefleri----

Hasan Zontur anlatıyor: İşte çelik tel üretimi işte BMS Tel'in hedefleri

Hasan Zontur anlatıyor: İşte çelik tel üretimi işte BMS Tel'in hedefleri
06 Mayıs 2024 - 08:20 www.finansgundem.com

Çelik Tel sektörünün önemli oyuncusu, Türkiye’nin ihracat gücü BMS Tel, kritik hamlelerle büyük hedeflere koşuyor. Halka açık ‘aile şirketi’nin Genel Müdürü Hasan Zontur, üretimden yatırıma hamlelerini, rakamlarla, planlarla anlatıyor.

VOLKAN KARSAN – FINANSGUNDEM.COM / KAZANDIRAN SOHBETLER

Türk sanayisinin güçlü, Zontur Ailesi’nin iftiharı BMS Tel, demir çelik sektörünün dev bir markası. Üretimde olduğu kadar ihracatta da önemli bir aktör. Ataklar, yeni yatırım planları, satış girişimleri, sadece şirket için değil, Türk ekonomisi adına da heyecan verici. Galvanizli tel ihracatının lider firmalarından biri olarak her hamle, şirketin zirvedeki yerini sağlamlaştırırken, ülkenin de Avrupa ve dünya sırılamasındaki zirve yolculuğuna eşlik ediyor. Aile şirketi BMS Tel’in başarısının mimarları arasında yer alan Hasan Zontur, ‘kurucu’ dedesinin adını taşıyan 3’üncü kuşak yönetici. Halka açık şirketin ‘Genel Müdürü’ Zontur, dünden bugüne yapılan işlere, katedilen mesafeye bakınca, yeni hamleleri de masaya yatırınca haklı olarak gurur duyuyor. Örneğin galvanizli çelik tel üretiminde kırılan rekor, yüzde 80’inden fazlasını yurt dışına satış, Amerika’yı fethedecek o girişim, ciroyu yükseltecek yatırım, enerjide büyük tasarruf sağlayacak adım; hepsi de BMS Tel’in gücünü, vizyoner bakışını yansıtıyor. Kariyer basamaklarını ‘tecrübe’ yüklü bir tempoyla çıkan Hasan Zontur anlatıyor...


“KALİTE ANLAYIŞIMIZ İLE BİRLİKTE ÜRETİMİMİZİN % 80’İNDEN FAZLASININ İHRACATINI GERÇEKLEŞTİREN, ÜLKEMİZİN LİDER GALVANİZLİ ÇELİK TEL ÜRETİCİLERİNDEN BİRİ KONUMUNDAYIZ”

- Sayın Hasan Zontur, dedenizin adını taşıyorsunuz ve bir aile şirketi olan BMS Tel’i büyüten bir kariyer sergiliyorsunuz. BMS Tel, Zontur Ailesi ve sizin kariyer yolculuğunuzun kısa bir özetini yapabilir misiniz?

- Zontur Ailesi, Karabüklü bir aile. Bilindiği üzere Karabük, ulu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün başlattığı sanayi hamlesinin ilk tohumlarının atıldığı, Türkiye'nin ilk demir çelik fabrikasının kurulduğu şehir. Bizler de haliyle bu bölgenin insanları olarak dededen demir çelikçi ve ticaretle uğraşan bir aileyiz. Kurucumuz Hasan Zontur, ilk olarak 1968 yılında demir çelik sektöründe ticaret hayatına adım atmış ve ikinci kuşak olan Mustafa Zontur’la birlikte Karabük’ten sonra ülkemizin diğer bir demir çelik üssü olan İskenderun’a yeni bir iş merkezi açılmasına öncülük etmişler ve ailemizin demir çelik sektöründe önemli bir oyuncu olmasını sağlamışlardır. 1988 yılında, yine ikinci kuşak olarak Ali Zontur İskenderun’da iş hayatına başlamış ve grubumuza çok önemli katkılar sağlamıştır. İlerleyen dönemde, yeni iş merkezleri Ankara, İstanbul, İzmir ile devam ederek Türkiye çapına ulaşmış, yılda yaklaşık 800 bin ton demir ticareti ile dönemin en büyük demir çelik tüccarı olmaya kadar ilerlemiştir.

Bu yolculuk esnasında büyüyen iş hacmiyle birlikte ithalat ve ihracat faaliyetleri başlamış, ürün yelpazeleri genişletilmiş, uzun ve yassı olmak üzere farklı demir çelik ürün gruplarında depolama, boy kesme, puntalama gibi ticaretin bir sonraki adımı olan üretime ve sanayileşmeye doğru çok çeşitli adımlar atılmış ve tecrübeler kazanılmıştır. Tüm bu tecrübeler ışığında gelinen nokta ise 2012 yılında üretime başladığımız demir çelik sektörünün bir uzantısı olan ama çok daha fazla katma değer yaratabilen çelik tel sektöründe BMS Tel adı altında galvanizli çelik tel üretimi olmuştur. Benim de üçüncü kuşağını temsil ettiğim ailemizin işinde görev almam 2009 yılında gerçekleşti. İlk olarak grup şirketlerimizden birinde ihracat satış temsilcisi olarak üç yıl demir çelik ürünleriyle tanıştıktan sonra, 2012 yılında tel tesisimizin kurulmasıyla birlikte buradaki görevime başladım.

O günden bugüne kademeli olarak satış temsilcisi, satış müdürü, satış pazarlama GMY görevlerinde yer aldıktan sonra, 2021 yılı Temmuz ayı itibariyle de Genel Müdürlük görevini üstlenmekteyim. Satıştan gelme bir yönetici olarak kariyerim boyunca başta Avrupa ülkeleri olmak üzere, Kuzey ve Güney Amerika bölgeleri ve Orta Doğu ülkeleri dahil 40'tan fazla ülkede sayısız müşteriyle görüşme ve iş geliştirme şansım oldu. Bugün, uzun yıllar süren ve özverili çalışmalarımız sonucunda müşterilerimizle kurduğumuz samimi ve güvene dayalı ilişkilerimiz, onlardan öğrendiklerimize yenilikler katarak çözümler üreten bakış açımız ve asla ama asla taviz vermeyeceğimiz kalite anlayışımız ile birlikte üretimimizin yüzde 80’inden fazlasının ihracatını gerçekleştiren ülkemizin lider galvanizli çelik tel üreticilerinden biri konumundayız. BMS Tel olarak her zaman katma değerli ürünler üretmeye çalışarak, hem firmamız hem de ülkemize değer katmaya ve bir dünya markası olma yolundaki hedefimize doğru emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.

“GALVANİZLİ TEL, FARKLI BİRÇOK ENDÜSTRİYEL SEKTÖRÜN YANI SIRA, ENERJİ, TARIM, İNŞAAT, OTOMOTİV GİBİ ANA SEKTÖRLERİN DE OLMAZSA OLMAZI BİR ÜRÜNDÜR”

- Galvaniz Tel’in Türk ekonomisi adına rakamlar ve kullanım alanları olarak ne ifade ettiğini kısaca anlatabilir misiniz?

- Telin hayatımızın her yerinde olan bir ürün olduğunu söylesek, aslında hiç de abartmış olmayız. Örnekler verecek olursak, çamaşırlarınızı tele asarsınız, alışverişe gidiyorsunuz kullandığınız alışveriş arabası telden yapılmıştır, bulaşık makinesinde tabakları dizdiğiniz bölümler telden yapılır, duşta şampuanlarınızı veya sabunlarınızı koyduğunuz sabunluklar, defterlerin spiralli olanları, her türlü ataçlar, halı sahanın tel örgüleri, her türlü güvenlik için kullanılan çit telleri vs bu liste uzar gider. Özetle, galvanizli tel, farklı birçok endüstriyel sektörün yanı sıra, enerji, tarım, inşaat, otomotiv gibi ana sektörlerin de olmazsa olmazı bir üründür.

2023 yılında Türkiye, Avrupa'nın ikinci büyük çelik üreticisi, dünyanın en büyük sekizinci üreticisi konumunda yer aldı. Öte yandan, yüksek kaliteli ve rekabetçi çelik ürünleri sayesinde 2023 yılında dünyanın en büyük beşinci çelik ihracatçısı olarak konumlandı. Çelik Tel, ticari ürün sınıfına girebilecek, büyük montanlarla ticareti yapılabilen en katma değerli çelik ürünü olarak Türk çelik ihracatında önemli bir yere sahip olmakla birlikte, ülkemizin ihracatını birim fiyat bazında üst seviyelerde tutan kritik ürünlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Uzun yıllardır Türk çelik ihracatının en büyük sorunu olan ve hala geliştirilmeye ihtiyaç duyulan birim fiyat düşüklüğünün, çelik tel gibi ürünlerin ağırlığının artırılmasıyla çözülebileceği düşünülmektedir. 2022 yılında 540 bin ton ve 630 milyon dolar, 2023 yılında 390 bin ton ve 400 milyon dolar ihracatla çelik ürünleri arasında en büyük ilk 10 ürün kalemi içinde yer alan çelik tel, dış ticaret dengesi açısından başarılı ürün gruplarından biri olarak ülke ekonomisine sağladığı katkı ile de öne çıkmaktadır.

Yalnızca galvanizli çelik teli değerlendirmeye alırsak, 2022 yılında 383 bin 482 ton ve 433,5 milyon USD, 2023 yılında 266 bin 642 ton ve 253,3 milyon USD ile tüm tel grupları arasında önemli bir yere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Firmamız, BMS Tel, ülkemiz galvanizli tel ihracatının lider firmalarından biri olarak, 2022 yılında 32 bin 516 ton galvanizli çelik tel ihracatı yaparken, bu tonaj 2023 yılsonu itibariyle piyasalardaki tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 26 oranında artarak, 41 bin dört ton olarak gerçekleşmiş ve rekor ihracat tonajı seviyesine ulaşmıştır.

“2023 YILINDA ANA ÜRÜNÜMÜZ OLAN GALVANİZLİ ÇELİK TEL ÜRETİMİNDE 48 BİN 806 TONLUK ÜRETİMLE REKOR KIRDIK”

- BMS Tel için 2023 yılında nasıl bir tablo oluştu?

- 2023 yılı, hem genel piyasalar hem de politik gelişmeler açısından birçok belirsizliğin olduğu bir sene olmasına rağmen, şirketimiz için başarılı bir yıl oldu. 2023 yılında, 49 bin 424 ton (1 milyar 380 milyon 215 bin 793 TL / 58 milyon 118 bin 754 USD değerinde) nihai ürün tel satışı gerçekleştirdik. Buna ek olarak ana ürünümüz olan "galvanizli çelik tel" üretiminde, 2023 yılında gerçekleştirdiğimiz 48 bin 806 tonluk üretim, şirketimizin üretime başladığı 2012 yılından bu yana elde ettiği en yüksek miktar olup üretim rekorumuzdur. Bu üretim artışını, herhangi bir kapasite artışı olmadan iş süreçlerimizi iyileştirerek, galvanizli tellerin çap ortalamasını artırarak ve üretim süreçlerimizin verimliliğini optimize ederek sağlamış bulunuyoruz.


“GES YATIRIMIMIZLA FABRİKAMIZIN TÜKETTİĞİ ELEKTRİKTEN YILDA 1,1 MİLYON DOLAR TASARRUF EDİLMESİ PLANLANMAKTA”

- 2024 yılı için şirketinizin yeni hedefleri var mı, yatırımlarınız ne yönde olacak?

- Ana ürünümüz olan galvanizli tel üretiminde 50 bin ton hedefliyoruz. Şirketimizin satış tarafında ise diğer ürünlerle beraber 53 bin tona yakın hedefimiz var. Bu rakam, bir önceki seneye göre yüzde 6,5'lik bir artışı simgelemektedir. Yılbaşından itibaren devam eden üretim ve satış miktarlarımız, bu hedefler doğrultusunda ilerlediğimizi göstermektedir.

Yatırım tarafında bahsedecek olursak, Yalova bölgesinde kurulu galvanizli tel üreticisi Nuh Tel Sanayi A.Ş.'ye ait üretim hatlarını satın alma yönünde protokol imzalamış bulunuyoruz. Öngörülerimize göre 2024 yılsonu itibariyle tam kapasite üretime geçeceğimizi düşünüyoruz. Bu da yıllık üretim tonajımızın toplamda yaklaşık 88 bin ton ve satış ciromuzun yaklaşık 92 milyon USD seviyelerine çıkması anlamına geliyor. Bugünkü durumumuzla kıyasladığımızda üretim ve satış rakamlarımızı yaklaşık yüzde 60 seviyelerinde artırmış olacağız.

Diğer önemli yatırımımız ise 2024'ün ikinci yarısında Kırşehir’de devreye alacağımız arsa dahil toplam yatırım maliyeti 6.5 milyon USD olan 5 megawatt gücündeki GES yatırımımız. Yapılan fizibilite çalışmalarına göre; fabrikamızın tükettiği elektrikten yılda yaklaşık 1,1 milyon dolar tasarruf edilmesi planlanmaktadır. Böylece şirketimiz, elektrik tüketiminin yüzde 80'ini temiz enerji kaynaklarından sağlamış olacaktır.

“EN ÖNEMLİ İHRACAT PAZARIMIZ AB NEZDİNDE HAYATA GEÇEN AYM VE SKDM GİBİ GELİŞMELERE KARŞI ÇEVİKLİKLE HAREKET ETTİK”

- Temiz enerji dışında sektörünüzde başka çevre dostu çalışmalar söz konusu mu, geri dönüşüm çalışmalarınızda yer alıyor mu?

- 2023 yılı, BMS Tel’in ilk kez sürdürülebilirlik raporu yayınladığı bir yıl oldu. KPMG ile beraber yoğun çalışmalarımız sonucunda hazırladığımız raporu KAP’ta yayınladık. Diğer taraftan, özellikle en önemli ihracat pazarımız olan Avrupa Birliği nezdinde hayata geçen ve sektörümüzü yakından ilgilendiren Avrupa Yeşil Mutabakatı (AYM) ve Sınırda Karbon Düzenlemesi (SKDM) gibi gelişmelere karşı çeviklikle hareket ettik. Ekim 2023 tarihinden itibaren üç yıllık geçiş süreci başlayan SKDM kapsamında, AB’deki müşterilerimize beyan etmemiz gereken ürün bazlı karbon emisyon ölçümlerimizi tamamlayarak SKDM geçiş sürecinin ilk çeyreği olan Ekim – Aralık 2023 dönemi için gerekli ölçüm ve raporlama çalışmalarını tamamladık.

Ek olarak, tesisimizde hayata geçirdiğimiz Sıfır Atık Sistemiyle, Kocaeli Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından temel seviyede Sıfır Atık Belgesini almaya hak kazandık. Bu çalışmalar kapsamında; 2023 yılında üretim süreçlerimizden kaynaklanan atık su çamurumuzun miktarını azaltmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz projede, hem tehlikeli atık sınıfında olan arıtma çamurumuzun miktarını azalttık hem de arıtma çamurunun ton başına maliyetini düşürdük.

 

“BMS TEL OLARAK KENDİ MARKAMIZLA İHRACAT YAPMA STRATEJİMİZDE ÖNEMLİ YOL KAT ETTİĞİMİZ BİR DÖNEMDEYİZ”

- Bilindiği kadarıyla uluslararası fuarlarda da yer alıyorsunuz. Bu yıl yurt dışı çalışmalarınız ve ihracat girişimleriniz nasıl sürecek?

- En önemli girişimimiz olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘BMS Steel USA Inc.’ adı altında kurulma aşamasında olan yeni firmamızdan bahsedebiliriz. Bu firma kurulumu sayesinde bölgedeki müşterilerimizin ihtiyaçlarını daha iyi anlayıp karşılık verebilecek ve pazarda yayılma hızımızı arttıracağız. Gerekli başvurularımızı tamamlamış bulunuyoruz ve 2024 yılının ikinci yarısının başı itibariyle faaliyete geçmiş oluruz.

BMS Tel olarak kendi markamızla ihracat yapma stratejimizde önemli yol kat ettiğimiz bir dönemdeyiz. VIZAL ve VITECH markalarımızla piyasaya sürdüğümüz ve deneme siparişlerini aldığımız ürünlerimiz Avrupa pazarındaki müşterilerimiz tarafından kabul gördü ve yeni talepler almaya başladık. İlerleyen dönemde bu markalarımızı ön plana çıkarmak adına fuarlarımız ve müşteri ziyaretlerimiz olacak.

Bu sene 15-19 Nisan arası gerçekleşen dünyanın en büyük Tel fuarı olan Düsseldorf Wire Exhibition’da yerimizi aldık ve bir hafta boyunca tüm dünyada bulunan müşterilerimizi standımızda ağırlayıp mevcut işlerimizi ve yeni iş fırsatlarını değerlendirdiğimiz harika bir fuar tecrübesi yaşadık. Yine bu yıl içinde tarım sektörü ve güvenlik sistemleri sektörünü hedefleyen en az iki tane daha önemli fuarımız olacak. Bunların dışında satış stratejimiz kapsamında bölgelere ayırdığımız Dünya pazarlarına periyodik olarak ziyaretlerimize devam edeceğiz.

Dekan Engin’den YÖK’ün yurt dışı eğitim kararına yorum: Yönetmelik olarak doğru ama tarih olarak...

AWS Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın, teknolojinin sihirli gücü ‘Bulut’u anlattı

Türkiye’ye her yıl 2 milyar dolar kazandıran davanın mimarı Can Baydarol konuştu

Tijen Mergen’in Türk kadınına yönelik ‘ön yargıyı’ yıkan mücadelesi!

Usta borsacı Üzeyir Doğan’la konuştuk... İşte bomba öneriler, uyarılar ve büyük sürpriz beklentisi

SPD Milletvekili Yüksel, Almanya’nın büyük ihtiyacı ‘genç kalifiye göç’ü anlattı

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet Kabataş06 Mayıs 2024 10:45

    Bms kaliteli bir firma lakin sürekli adı borsa cambazlarıyla alınıyor. Hasan Zontur beye şunu sormak isterim Hisse satışlarını yaptıkları ayda sürekli sipariş kaplarını gönderip lotlarını sattılar. Neden sipariş kaplarını lot satmak için kullandılar. Böylesi güzide bir firma neden kurumsal olarak işleyemiyor.Sürekli kendi çıkarları için kap atıyorlar. Yatırımcısı dolar bazlı olarak bu firmada zararın eşiğinde yatırımcı ilişkileri mail ve telefonlara cevap vermiyor. Burada çıkan söyleşi yoksa yeni bir mal satma operasyonu için mi bu sorularımın cevabını bekliyorum. Yorumun da ekran görüntüsünü alıyorum borsa gundem umarım yorumumuzu yayınlar.