Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da geçen hafta Cumartesi günü istifa eden Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin nerede olduğu belirsizliğini koruyor. Lübnan yönetimi Hariri'nin Suudiler tarafından zorla alıkonulduğunu dün duyurdu ancak yeni gelen bilgiler tabloyu netleştirmek yerine iyice bulanıklaştırdı.
Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Hariri'nin gözaltına alındığını gösteren herhangi bir kanıt olmadığını söyledi.
Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ise, Macron'un Suudi Arabistan'a sürpriz ziyaretinin ardından bu sabah yaptığı açıklamada Hariri'nin Suudi Arabistan'da serbestçe hareket ettiğine inandıklarını belirtti.
Lübnan: Hariri dönmeli!
Söz konusu açıklamalara rağmen, Saad Hariri'yle ilgili Lübnan'daki endişeler dinmiş değil. Lübnan medyası, Cumhurbaşkanı Michel Avn'ın ülkedeki Suudi Arabistan temsilcisine Hariri'nin dönmesi gerektiğini söylediğini bildiriyor. Avn, ayrıca Başbakan Hariri'nin istifasının kabul edilemez olduğunu vurguladı.
Suudi Arabistan: Hizbullah Hariri'ye engel oluyor
Amerikan CNBC televizyonuna röportaj veren Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubeyr ise, "Saad Hariri'nin yapmak istediği tüm girişimlere Hizbullah engel oluyor. Bizler Hizbullah'ı bir terörist örgüt olarak sınıflandırıyoruz. Tüm dünyanın bunu iyi bilmesi ve bunların faaliyetlerine engel olması gerekir. Nerede olurlarsa olsunlar karşılarında durulmalıdır" dedi.
Cubeyr, Beyrut yönetimini ağır bir dille suçladı:
"İran desteğiyle terörist Hizbullah'ın faaliyetleri esef vericidir. Hükümet çerçevesinin dışında silahlı milislerin bulundurulması mümkün değildir. Silahlarını teslim etmeleri gerekirdi. Ancak hala silahlı gücünü koruyor. Hizbullah, Lübnan sistemine el koymuştur. İran, Hizbullah ve benzeri silahlı örgütleri, Suriye'de olduğu gibi Hamas ve Husiler'i de kullanarak ülkelere hakim olmak istiyor.
Lübnan'ın Suudi Arabistan'a sıkıntı kaynağı olmasına izin vermemiz mümkün değildir. Lübnan halkı bu gelişmelerden sorumlu değildir. Hizbullah halk üzerine hakimiyet kurmuştur. Bizim buna bir çare bulmamız gerekir."
'Riyad'a fırlatılan füzeyi İran monte etti...'
Suudi Dışişleri Bakanı'nın sözlerinden beklendiği gibi İran da nasibini aldı. Yemen'den hafta sonu fırlatılan füzeyi değerlendiren Cubeyr, "Füze, geçen 22 Temmuz'da Yenbu vilayetine atılan İran yapımı füzenin bir benzeriydi. Füze Yemen'e gizlice getirildi, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızlarına bağlı askeri uzmanlar tarafından monte edildi. Bu uzmanlar Suudi Arabistan'a yönelik saldırıyı koordine ettiler ve füzeyi kullananlara eğitim verdiler" diye konuştu.
Uluslararası toplumu harekete geçmeye çağıran Dışişleri Bakanı Cubeyr, İran'a ambargo uygulanmasını istedi.
Ortadoğu'da iki ezeli düşmanın bilek güreşi
Tüm Ortadoğu'yu çalkalayan olaylar silsilesi, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin Riyad ziyaretinde istifa etmesiyle başladı. Canlı yayında istifasını duyuran Hariri, Hizbullah ve İran'ı ağır ifadelerle suçladı.
Hemen ardından iç savaş ülkesi Yemen'den Suudi Arabistan'ın başkentine füze fırlatıldı.
Asıl deprem ise, Suudi Arabistan'ad 11 prens ve birçok bakanın yolsuzluk gerekçesiyle gözatına alınmasıyla gerçekleşti. Bir prensi taşıyan helikopter ise Yemen sınırı yakınlarında düştü.
İran ve Suudi Arabistan, hafta başından bu yana birbirlerini savaşla tehdit ediyor.
Suriye ve Irak'taki bilek güreşini Hizbullah militanları ve Şii Haşdi Şabi milisleriyle kazanan İran'a karşı Suudi Arabistan'ın elinde yalnızca Lübnan ve Yemen kozları bulunuyor. Üç yıldır İran'ın desteklediği Husilere karşı savaşan Suudi Arabistan, henüz istediği ilerlemeyi sağlayabilmiş değil. Lübnan'da ise ABD'yla birlikte Hizbullah'ın saf dışı edilmesi gündemde.
Lübnan, son dönemde Hizbullah'ın Yemen ve Suriye savaşındaki artan rolü nedeniyle İran ile Suudi Arabistan arasında kaldı. Hizbullah ve diğer Şii gruplar İran yanlısı politikalara destek verirken, buna karşılık Başbakan Hariri ve diğer Sünni partiler ise Suudi Arabistan eksenli bir siyaseti öne çıkarıyordu.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.