HANGİ ŞİRKETLERİN KARI ARTTI?
2009 yılının ilk 3 ayında halka açık sigorta şirketlerinin olağan faaliyetlerinden elde ettiği karları (teknik kar) yüzde 116 arttı. Ancak krizin etkisi ve rekabetin artması nedeniyle teknik karlarda önümüzdeki dönemde düşüş bekleniyor.
Küresel finans krizinin etkileri ve Türkiye ekonomisindeki durgunluğun sigorta sektörüne olumsuz yansımaları sürüyor. Krizin etkisiyle hayat dışı (elementer) branşlarda 2009 yılı ilk 4 aylık dönemde toplam prim üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,48 düştü. Sektörde küçülmenin sürmesine karşın, sigorta şirketlerinin karlılıkları ise sürüyor. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) hisseleri işlem gören, 1 bireysel emeklilik/hayat, 6 hayat dışı (elementer) şirketin, 2009 yılının ilk 3 aylık döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla, toplam teknik karı yani, olağan faaliyetlerinden elde ettiği karı yüzde 116 arttı. Söz konusu 7 şirket arasında 5 şirketin teknik karı artış gösterdi.
Karşılıklar etkili oldu
"Sigorta şirketlerinin prim üretimi gerilerken, kardaki artışın sırrı ne?" diye sorulabilir. Aslında bu biraz sigorta şirketlerinin topladıkları primlerden ayırması zorunlu karşılıklarla ilgili. 2007'de yayımlanan ve bir maddesi dışında diğer maddeleri 2008 yılı başında yürürlüğe giren Hazine Müsteşarlığı'nın "Sigorta ve reasürans ile emeklilik şirketlerinin teknik karşılıklarına ve bu karşılıkların yatırılacağı varlıklara ilişkin yönetmelik" gereğince sigorta şirketlerinin geçen yıl topladıkları primden yüksek miktarda karşılık ayırmışlardı. Bu da şirketlerini geçen yıl teknik karlarının düşmesinde etkili oldu. Ancak, bu yıl daha makul düzeyde karşılık ayrılması ve hasar/prim oranlarındaki düşüş gibi faktörlerin ilk 3 aydaki teknik karlılığın artmasında etkili olduğu ileri sürülüyor. Ancak, sektörde kasko ve trafik sigortalarındaki fiyat rekabetin yeniden artması, kasko fiyatlarında yüzde 20'lere varan düşüş, küresel krizin etkilerinin sürmesi, hasar maliyetlerinde artış beklentisi gibi faktörlerin önümüzdeki dönemde sektörde teknik karlılığı da düşürücü etki yapacağına dikkat çekiliyor.
Net dönem karı % 11 azaldı
Teknik karlılığın artmasına karşın, halka açık sigorta şirketlerinin toplam net dönem karı ise 2009'un ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azaldı. 2009'un ilk çeyreğinde Hazine Bonosu ve devlet tahvili faizlerindeki düşüşün sigorta şirketlerinin yatırım gelirlerini olumsuz etkilemesinin, net dönem karını da olumsuz etkilediği kaydediliyor. Faiz oranlarındaki hızlı düşüşün de, sigorta şirketlerinin bilançolarındaki etkisinin bu yılın ikinci yarısında daha fazla olacağı tahmin ediliyor.
2009'un ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre teknik karını artıran şirketler Aksigorta, Anadolu Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik, Güneş Sigorta ve Yapı Kredi Sigorta olarak sıralandı. Bu şirketler arasında teknik karını yüzde 3944 artıran Anadolu Hayat Emeklilik teknik karı en fazla artan şirket oldu. Söz konusu 7 şirket arasında, 2009'un ilk 3 aylık döneminde Anadolu Sigorta, Anadolu Hayat Emeklilik ve Yapı Kredi Sigorta'nın net dönem karı arttı. Bu şirketler arasında net dönem karı en fazla artan şirket ise yüzde 166,3 ile Anadolu Hayat Emeklilik oldu.
Anadolu Hayat Emeklilik
Genel Müdürü Mete Uğurlu
Tasarruf ettik, kara geçtik
Halka açık sigorta şirketleri arasında hem net dönem karını, hem de teknik karını en fazla artıran Anadolu Hayat Emeklilik'in, Genel Müdürü Mete Uğurlu, bu yıl kriz nedeniyle genel giderlerde tasarrufa gitmelerinin ve harcamalarda daha dikkatli davranmalarının yılın ilk çeyreğinde karlılıktaki artışta etkili olduğunu vurguladı. Anadolu Hayat Emeklilik'in serbest varlıklarının yüksekliğinin getirdiği mali avantajın da bilançolara olumlu yansıdığını ifade eden Uğurlu, gerek hayat, gerekse bireysel emeklilikte Anadolu Hayat Emeklilik'in sektör ortalamalarının üzerinde büyüdüğünü söyledi.
Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen
Temettü gelirindeki düşüş karı etkiledi
Geçen yıl ilk çeyreğinde, Aksigorta'daki teknik zararı nedeninin, ayrılan karşılıkların yüksekliği ile ilgili olduğunu belirten Aksigorta Genel Müdürü Uğur Gülen, "Ancak, bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılki gibi karşılık yükü olmadığı için teknik karımız arttı" dedi. Aksigorta'nın temettü gelirlerindeki düşüşün ise, dönem karındaki düşüşte etkili olduğunu belirten Gülen şunları söyledi: "Aksigorta, 2008'de Akbank, Akçansa ve Çimsa'dan toplam 56 milyon TL temettü geliri elde ederken, geçen yıl Akçansa ve Çimsa iştirak hisseleri satıldığı için 2008 yılı karından 2009'da ise sadece Akbank'tan 22 milyon TL temettü geliri elde etti. Temettü gelirlerindeki düşüş, dönem karının düşüşünde etkili oldu."
Hayat dışında konsolide teknik kar % 47 arttı
* TSRŞB'nin verilerine göre, sektördeki sigorta şirketlerinin hayat dışı branşlarda konsolide teknik karı 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 47 arttı.
* Hayat dışı (elementer) şirketlerin konsolide net dönem karı, 2009'un ilk çeyreğinde yüzde 22.3 düşüşle 124.6 milyon TL olarak gerçekleşti.
* Kasko fiyatlarında yüzde 20'lere varan düşüş, krizin etkilerinin sürmesi, hasar maliyetlerinde artış beklentisi gibi faktörlerin önümüzdeki dönemde sektörde teknik karlılığı düşürmesi bekleniyor.
reFERANS