Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Son günlerde gerek uyguladıkları faiz oranlarıyla gerekse aldıkları ücretlerle gündemde olan bankalar, birçok hizmet için farklı isimler altında müşterilerinden ücret tahsil ediyor.
Bu uygulamalarıyla politikacılardan reel sektöre, tüketicilerden üreticilere tepki alan bankalar, para aktarımından ATM kullanımına, tahsil ettikleri faturalardan müşterilerine gönderdikleri kısa mesajlara, ekstrelere kadar neredeyse verdikleri her türlü hizmet için farklı miktarlarda ücretler alıyor.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerden derlenen bilgilere göre, herhangi bir faaliyet için bankaları kullanan vatandaşlar, neredeyse kendilerine sunulan her hizmet için farklı tutarlarda ücret ödemek durumunda kalıyor.
Para aktarımı ve ATM'ler gibi vatandaşın yoğunlukla kullandığı hizmetlerden ücret alındığı genel itibariyle bilinirken, bunların yanı sıra bankalar "ek" hizmetlerden de çeşitli ücretler tahsil ediyor.
Banka müşterisi olmasa da en basit bir fatura ödemesini, banka şubesi aracılığıyla yapmak isteyenler, 1-8 lira arasındaki işlem ücretleriyle karşılaşıyor.
Bankalar, para aktarımından ATM kullanımına, tahsil ettikleri faturalardan gönderdikleri kısa mesajlara, ekstrelere kadar birçok işlemden de ücret alıyor.
Bazı bankalarda, bu işlemlerin internet bankacılığı aracılığıyla yapılması halinde, işlem ücreti ya hiç alınmıyor ya da şubede yapılmasına göre daha az miktarlarda tahsil ediliyor. Kimi bankalar da birçok işlemi tek pakette toplayarak, bu paketin ücretini istiyor.
Ekstre ücretleri 30 liraya kadar çıkabiliyor
Müşterilerinin yaptığı bazı işlemleri veya geciken ödemelerini kısa mesaj (SMS) yoluyla bildiren bankalar, bu hizmet için 1-3 lira arasında değişen ücret talep ediyor.
Hesap hareketlerini görmek isteyen banka müşterileri, bu hizmet için ekstre talep ettiklerinde de 50 kuruş ila 30 lira arasında değişen bir ücretle karşılaşıyor. Bazı bankalar e-posta ile gönderdikleri ekstrelerden hiç para almazken, bazı bankalar ekstre başı bazıları da sayfa başı ücret tahsil ediyor.
İnternet bankacılığını kullanmanın maliyeti 169 liraya kadar çıkıyor
İnternet bankacılığı aracılığıyla yapılan birçok işlem ücretsiz veya düşük ücretli olmasına karşın bankalar, bu kanalın kullanılabilmesi için gereken araçlardan da ücret alıyor. Söz konusu ücretler, 12-169 lira arasında değişiyor.
Bazı bankalar, kendilerine "borcunuzun kalmadığına dair" yazı istemeniz halinde de ücret alıyor. Bu hizmetin bedeli ise 35 lira.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.