Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Eylül ayı ham petrol için zorlu geçen bir başka ay oldu. Vadeli işlemler piyasası ayı %5,6 seviyesinde kapattı. Yılbaşından bu döneme kadar yapılan analizlere göre ham petrol 2020 yılında %34.1 düşüş yaşadı. Genel olarak enerji hisseleri, 2020 yılında yatırımcılar için olumlu bir sektör olmadı. Energy Sector Select (XLE) Eylül ayında %14,6 düştü ve yılbaşından bu yana %45,5 düşüş yaşadı.
Bu düşüş bir sürpriz değildi. Şubat ayında yapılan bir analizin sonuçlarına göre vadeli işlemler piyasasında ham petrol fiyatları yılın belirli dönemlerinde artış ve yükseliş gösterme eğiliminde. Ham petrol fiyatları tipik olarak Temmuz ayında zirve yapıyor ve 14 Aralık ve 8 Şubat tarihleri arasında düşüş yaşıyor.
Peki ham petrolün 2020 yılı için geleceği nasıl?
Geçtiğimiz üç ay boyunca, petrol fiyatları 20 aylık üssel hareketli ortalamanın altında kaldı. Bu ortalama şu an 43,06 dolar seviyesinde. Bu da aynı zamanda 43,55 bandındaki dirençle paralellik gösteriyor. Aylık destek 36,13 seviyesinde ve bu da Eylül ayının en düşük seviyesi oldu.
Ham petrolün aylık denge işlem hacmi, Ağustos ayında ağırlıklı hareketli ortalamasının üzerinde kapattı. Bu ortalama şu an hareketsiz. Ancak Eylül ayında yeniden ortalamanın altına düştü. Denge işlem hacmi daha önce 2017 ve 2018 yıllarındaki düşüşlerinde desteği kırmıştı, bu da denge işlem hacminin rallisinin başarısızlığa uğramasını olumsuz bir gelişme haline getiriyor.
Forbes’un haberine göre, geçtiğimiz beş ayda aylık hacim düşük gerçekleşti. Dönem dönem düzenli canlanmalar olsa da yeni bir yukarı yönlü trend görülmedi.
Aylık Herrick Payoff Index (HPI), para akışını ölçmek için hacim, açık pozisyon ve fiyatları baz alıyor. HPI 2020 yılının ilk dönemlerinde aşağı yönlü hareketi test etti ve daha sonra Şubat ayında sıfır seviyesinde kapattı. Nisan ayında gerçekleşen düşüşlerden dönüş, HPI endeksini aşağı yönlü trendine çekti. Ekim ayında daha düşük seviyede bir kapanış, düşüş trendinin devam etmesiyle uyum sağlayacak.
ABD Başkanı Donald Trump’ın korona virüse yakalandığı haberleri, ham petrol ve hisse piyasalarını baskı altında bıraktı. Geçtiğimiz hafta ham petrol Eylül ayının ilk günlerindeki düşük seviyelerini yeniden test etti.
Pazartesi günkü açılış öncesinde oldukça fazla belirsizlik olacak. Bunda Trump’ın durumuyla ilgili gelişmeler büyük rol oynuyor. Teknik bir açıdan bakılacak olursa, piyasalar hafta sonuna doğru yükseldiği sürece, orta seviye trendi boğa taraftarı olacak.
ABD'nin ham petrol stokları azaldı
OPEC’in petrol piyasasındaki gücü kırıldı mı?
Petrolde stoklar arttı, fiyatlar düşüşe geçti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.