Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD’nin en büyük bankaları ve para yöneticileri tarafından desteklenen yeni bir teknoloji halka arz piyasasını 21. yüzyıla geçirmeyi hedefliyor.
Financial News’in haberine göre Wall Street’de diğer bütün işlemler dijital hale gelirken bankalarda halka arzların ve diğer büyük hisse senedi satışlarının fiyatlandığı ve yatırımcılara tahsis edildiği uzun süreli bir fikstür olan ortak girişim masası uzun zamandır telefon siparişleri ve karalanmış kağıt parçaları gibi geleneksel iş yapma yöntemlerine tutunmaktaydı. Ancak ABD bir borsa şirketi Capital Markets Gateway (CMG) bunu değiştirmeye hazırlanıyor.
Goldman Sachs, JPMorgan, Morgan Stanley, Franklin Templeton ve Fidelity Investments gibi finans devlerinden destek alan CMG 2017 yılında ABD merkezli finans şirketi Robert W. Baird’in eski bankacıları tarafından kuruldu.
Şirketin oluşturduğu platform şu anda hisse senedi satışları, blok işlemleri ve ilk halka arzlar hakkında veri ve analizlerin takip etmenin yanı sıra her halka arz teklifi için destekleyici firmaların kim olduğunun bir listesini sunuyor. Daha önce Baird'in özkaynak sermaye piyasası birimini yöneten CMG’nin CEO’su ve Kurucu Ortağı Greg Ingram, firmanın yıl sonuna kadar tekliflerini genişletmeyi planladığını açıkladı.
Şirketin yeni hizmetleri arasında halka arz ve diğer sermaye piyasası anlaşmalarını telefonda sözlü olarak yapmak yerine bilgisayarda üzerinden yapılmasını sağlamak da bulunuyor.
Sistemin çalışmaya başlamasıyla birlikte, kayıtlı olan yaklaşık 100 satın alma tarafı firması, mevcut bir ilişiği olduğu müddetçe, hangi anlaşmaların ne zaman fiyatlandığını, şartların ne olduğunu görebilecek ve siparişlerini halka arz lideri bankacılarla dijital olarak gönderebilecek.
Halka arzların ve diğer teklifler fiyatlanmasıyla, fon yöneticileri herhangi bir tahsisat almaları durumunda paylarını telefon görüşmesi yoluyla öğrenmek için ertesi sabahı beklemek yerine aynı akşam elektronik ortamda öğrenebilecek. Firmalar ayrıca platform üzerinden borçlu oldukları komisyonların dökümünü de görebilecekler.
(Geçtiğimiz yıl boyunca, Goldman, Morgan Stanley ve diğer bazı bankacılık firmaları halka arzları kolaylaştırmak için kendi bünyeleri içerisinde sipariş giriş sistemlerini başlattılar, ancak bu uygulamalara bankalara özgüydü.)
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre yeni platformun çalışıp çalışmayacağı veya daha da önemlisi halka arz piyasası oyuncularının yıllardır devam eden iş yapma biçimlerini değiştirmeye istekli olup olmayacağı belirsizliğini koruyor. Ancak bu tür sistemlerin iyileştirilmesi gerektiği tüm Finans çevrelerinin hemfikir olduğu bir konu.
Franklin Templeton'ın üst düzey yöneticilerinden Ben Batory, kendisinin ve ekibinin onlarca yıldır halka arzlarda kaç hisse istediklerinin yanı sıra kaç tane aldıklarını ve hangi fiyata aldıklarını kağıtlar üzerinden takip ettiklerini söyledi. Bankacı meslektaşlarıyla birlikte uzun yıllardır, siparişlerinin doğru şekilde kaydedildiğinden emin olmak için birden fazla bankacıyı anlaşmaya dahil ettiklerini belirtiyor. Halka arz öncesi gece yorucu bir bekleme süresi ardından da amansız bir hesap günü başlıyor.
Halka arzın fiyatlanmasının ertesi sabahı bankacıların aramasıyla birlikte kaç hissenin hangi fiyata alındığı onlarca bankacıya veya üstlenici firmaya ne kadar yüzdeyle komisyon verileceği açıklanıyor. Ben Batory süreci takip edebilmenin oldukça zorlu olduğuna dikkat çekiyor.
Batory, “Tüm bunlar hata yapmaya uygun bir ortam sağlar. Günde beş anlaşma olabilir ve hesaplamaları doğru yapmak, komisyon oranlarını doğru almak gerekiyor ve hepsi masamdaki bir kağıt parçasında karga burga yazılardan ibaret” dedi.
6 ayda 11.4 milyarlık halka arz
Banka hisseleri borsalarda liderliğe mi yükselecek?
Goldman Sachs'ten ECB açıklaması
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.