Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, son birkaç yıldır halka açılmalarda, şirket sayısını hızlı artırma adına biraz ölçünün kaçtığını belirterek, “Şirket sayımız arttı, ancak kalite sorunumuz var. SPK, bundan sonraki dönemde daha dikkatli olacak. Halka açılmalarda bundan sonraki dönemde daha dikkatli olacağız” dedi.
Babacan, Bireysel Katılım Sermayesi Tanıtım Programı’nda yaptığı konuşmada, bugünden itibaren devletin ilk defa bu sisteme katkı verip, teşvik etmeye başlayacağını söyledi. Bireysel katılım sermayesi sisteminin, bireysel katılım yatırımcısı ve girişimciden oluştuğunu dile getiren Babacan, şunları söyledi:
BİREYSEL KATILIM SERMAYESİ TANITIM SİSTEMİ
“Bir melek yatırımcı, bir girişimciye sermaye aktardığı anda, o aktardığı sermayeyi gelir vergisi matrahından düşüyor. Tamamının olabilmesi için TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlarımızın desteklerinden yararlanmış ve o çerçeveye uygun bir firma olması gerekiyor. İlk defa bu işi yapıyorsa yüzde 75 yararlanıyor. Girişimcilerimizi, TÜBİTAK ve KOSGEB'e dahil olmayı teşvik etmiş oluyoruz. Yine melek yatırımcı, girişimci başarılı yürümeye başladığında artık o ilişkiye daha az ihtiyacı olup çıkmak istiyor. Biz, iki yıl durma zorunluluğu getirdik. Çıkarken koyduğu sermaye de sermayenin kazancı da vergiden muaf oluyor. Melek yatırımcılar yüzde 35'lik vergi dilimindeyse, ne kadar sermaye koyuyorsa o koyduğu sermayenin yüzde 35'i kadar vergiyi az ödemiş oluyor. Yine çıkarken de sermayesi ne kadar para kazandıysa yine vergiden muaf. Melek yatırımcı olabilmek için lisans mekanizmasına dahil olmak gerekiyor.”
“HAZİNE, İKİNCİL DÜZENLEME ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR”
Babacan, bir yasal düzenleme ile fonların fonuna Hazine Müsteşarlığı’nın iştirak edebilmesine ilişkin çalışmayı bitirdiklerini, ikincil düzenleme üzerinde ise Hazine’nin çalıştığını açıklayarak, “Birkaç aya kadar o düzenlemeler bittikten sonra, fonların fonuna iştirak sisteminin başlangıcını vermiş olacağız” dedi.
“HALKA AÇILMALARDA ÖLÇÜ KAÇTI”
Halka arzlar konusuna da değinen Babacan, halka açılan şirketlerde ölçünün kaçtığını belirterek, şunları söyledi:
“Son birkaç yıldır halka açılmalarda, şirket sayısını hızlı artırma adına biraz ölçü kaçtı. Dolayısıyla bundan sonraki dönemde Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), biraz daha dikkatli olacak. SPK, belli bir olgunluğa ulaşmış şirketlerin halka açılmasına sıcak bakacak. Açıkçası son birkaç yılın tecrübesinden memnun değiliz. Şirket sayımız arttı, ancak kalite sorunumuz var. Bundan sonraki dönemde biraz daha halka açılmalarda dikkatli olacağız.”
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.