Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ağustos ayında TL yaşanan sert değer kaybının ardından bankacılık sektörünün üçüncü çeyrek net kârlarında, makroekonomik dengelerdeki bozulmasının yanı sıra, takibe dönüşen kredilerdeki artışın da etkisiyle artan provizyonlara bağlı çeyreksel bazda yüzde 24, yıllık bazda da yüzde 2 daralma bekleniyor.
İlk olarak 24 Ekim'de Akbank'ın açıklamasıyla başlayacak olan üçüncü çeyrek finansal sonuçlarının, TL'deki sert değer kaybı ve ekonomideki yavaşlamanın bankalardaki ilk izlerini ortaya çıkarması bekleniyor.
Yüksek enflasyon ve cari açık gibi bozulan makro dengelerin yanı sıra ABD ile ilişkiler kaynaklı risklerin de etkisiyle dolar/TL Ağustos ayında 7.24 ile tarihi rekorunu kırmış ve bu seviye ile TL'nin dolar karşısındaki değer kaybı da yılbaşına göre yüzde 47.5 olmuştu.
Kurdaki yükselişin ardından, bankalara likidite sağlamaya yönelik pek çok önlem ekonomi yönetimi tarafından alınırken, bankalar bu süreçte likiditelerini yönetmeye, SYR'lerini korumaya çalışmış, bu süreçte kredi ve mevduat faizleri de yükselmişti.
Reuters anketine göre BIST-100'de işlem gören 6 büyük bankanın üçüncü çeyrekte net kârının bir önceki çeyreğe göre yüzde 24 daralması, yıllık bazda da yüzde 2 gerilemesi bekleniyor.
Şeker Yatırım Bankacılık Analisti Sevgi Onur, kardaki çeyreksel bazdaki düşüşün en önemli nedeninin provizyonlardaki artış olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Provizyonlarda çeyreksel bazda yüzde 70 artış bekliyorum. Makroekonomik beklentilerdeki bozulmalar, TL'deki zayıflama ve takibe dönüşen kredilere intikal eden krediler ile ikinci grup kredilerindeki artışları da provizyonlardaki artışların nedeni olarak görebiliriz."
Oyak Yatırım'ın raporunda da takip ettikleri bankaların net kârlarında yüksek provizyonlar nedeniyle çeyreksel bazda yüzde 23 yıllık bazda da yüzde 1'lik daralma beklendiği belirtilerek "TL'deki değer kaybının etkisi ve IFRS 9 modelleme revizyonunun etkisiyle ikinci çeyrekte 185 baz puan olan net risk maliyetinin (CoR) 316 baz puana çıkmasını bekliyoruz... TL kredi mevduat makasındaki 90 baz puanlık daralmaya karşılık TÜFE'ye endeksli tahvillerdeki yüksek getirilerin katkısı ile net faiz marjının yatay kalmasını bekliyoruz" denildi.
Ankete katılan 7 kurumun tahminlerine göre çeyreksel bazda tüm bankalarda net kârın geçen çeyreğe göre azalması bekleniyor.
Çeyreksel bazda en büyük kar daralması ise, fonlama maliyetlerindeki artış ve yüksek provizyonların baskısıyla Halkbank'ta bekleniyor. Halkbank'ın üçüncü çeyrek net kârının bir önceki çeyreğe göre yüzde 63 düşüşle 413 milyon lira olması bekleniyor.
Halkbank'ın, banka yetkilisi Hakan Atilla'nın ABD'de yargılandığı dava sürecinde yurtdışı borçlanması azalmış, banka fonlama tarafında TL kaynaklara yöneliminin süreceğini, sendikasyon veya yabancı para tahvil ihracının ise uygun şartlar sağlandığında gündeme alınacağını açıklamıştı. TL kaynaklara yönelim de bankanın fonlama maliyetlerini artırmıştı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.