Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kuruluşunun 20’nci yılını kutlayan Denizbank, kurucu Genel Müdürü Hakan Ateş’in liderliğinde Türkiye’nin en büyük beşinci özel bankası konumuna kadar yükseldi. 2016 yılında konsolide bazda aktiflerini yüzde 20, kredilerini yüzde 22, mevduatını yüzde 27 büyüten banka, 2017 yılında da sektörün üzerinde bir büyüme hedefi içinde. Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, 2017 yılında iş ajandasındaki ilk üç maddeyi Ekonomist Dergisi Haber Müdürü Talip Yılmaz'a anlattı.
2017, EKONOMİDEKİ YARALARIN SARILDIĞI BİR YIL OLACAK
*Birincisi, tarım, KOBİ ve hanehalkı başta olmak üzere perakende bankacılık alanında büyümeyi arzu ediyoruz. Emekli bankacılığı konusu bizim için önemli. Kredi Garanti Fonu (KGF) ve Eximbank destekli krediler bizim için çok önemli. Biliyorsunuz, bu yıl nefes kredisini Ziraat Bankası ile birlikte başlatan bankayız. Bunun da ekonomiye itici bir güç olduğunu düşünüyorum. 2017, ekonomideki yaraların sarıldığı bir yıl olacak. Bu yaralan sarmak bizim birinci meselemiz. KOBİ, perakende gibi tabana yaydı alanlar, ekonominin dokusu olduğu için sağlam tutmak öncelikli hedefimiz.
*İkinci başlık risk emniyeti. Bu çok önemli. Elimizdeki kaynaklan en doğru şekilde kullandırmamız gerekiyor. Bir taraftan yaralan sararken bir taraftan da dünyada zor bir dönemden geçiyoruz. Suyun altında nefesimizi tutup 1,5-2 yıl gitmemiz gereken bir dönemdeyiz. 2017 bunun ilk yılı. Problemli kredi yaratmamaya çalışarak, büyük küçük şirket kaybetmeden, mümkün olduğu kadar onları taşıyarak bu dönemi geçirmek durumundayız.
* Dışarıdan sağlanan kredilerin çevrilmesi, bizim üçüncü sıradaki önemli başlığımız. Yüzde 100'Ierle, mümkünse daha fazla oranda çevirmek istiyoruz. Kaynak maliyetleri yurtiçinde pahalanıyor. Yurtdışında da kredi notu düşüşü nedeniyle maliyetlerimiz yükseliyor. Ancak kredi teminini sağlamak öncelikli hedeflerimiz olacak.
BANKACILIK SEKTÖRÜNDE HEDEFLER 3-4 PUAN YUKARI ÇEKİLDİ
KGF konusu sektör için önemli bir konu. Çünkü bu kapsamda sağlanan krediler sermaye yeterlilik rasyosunu etkilemiyor. Bu nedenle bankacılık sektöründe hedefler 3-4 puan yukarı çekilmiş durumda. Türk bankacılık sektöründe yüzde 14-15 civarında bir kredi büyümesi öngörüsü vardı. Hakan Ateş, "Bizim hedefimiz de sektörün 3-4 puan üzerinde bir büyümeydi. Ancak KGF etkisiyle birlikte sektörün yüzde 17'ler civarında büyümesi bekleniyor. Biz de 2017'de sektörün üzerinde yüzde 20'ler seviyesinde büyürüz. Yeni krediler ve var olan kredilerin yapılandırılmasıyla birlikte sektör ve Denizbank, kredi büyümesinde iyi bir ivme yakalayacaktır" diyor.
Sektörde sorunlu kredi oranı yüzde 3,8 seviyesinde. Varlık yönetim şirketlerine devredilen sorunlu krediler de dikkate alındığında ise bu oran yüzde 4,7 civarında seyrediyor. Perakende sektöründe sorunlu kredilerde vadelerin uzatılması ve KGF gibi (aktörlerle bir iyileşme olduğunu söyleyen Hakan Ateş, alarm veren seviyelerde bir sorunun olmadığı yorumunu yapıyor. Ateş, sektör bazında ise bazı sorunların olduğunu ifade ediyor. Bunların başında da turizm ve denizciliğe dikkat çekiyor. Hakan Ateş, bu alanlarda daha dikkatli olmak gerektiğini söylüyor. Ateş, bankacılık sektörünün bu alanlarda daha yapıcı olması gerektiğini, kamunun da buna destek vermesi gerektiğini sözlerine ekliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.