Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni nesil araçlardaki bilgisayar sistemleri dünyada otomobilleri korsanların hedefi yaptı. Türkiye'de de benzer bir hackleme skandalı savcılığa iletilen suç duyurusuyla ortaya çıktı. A.D. isimli bir iş adamı, Audi, Volvo ve Scania marka araçların uzaktan müdahaleyle bozulduğu, daha sonra servis firmasının tamir için fahiş ücret istediği, bu yolla mağdur edildiğine ilişkin Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.
SERVİSLER DE İŞİN İÇİNDE!
Açıklamada bulunan iş adamı, lüks araçların sistemlerine uzaktan müdahale olabildiğini belirterek, "Genellikle otobanlarda araca uzaktan müdahale ile kontrollü şekilde arıza uyarısı veriliyor. Bazen araç durduruluyor. Siz de dolayısıyla servisi arıyorsunuz. Servis elemanı da uzaktan bağlanarak aracı tekrar çalıştırıyor ve bunun karşılığında çok ciddi paralar alıyor. Konuyu araştırdığımızda organize bir yapının olduğunu fark ettik, konuyu savcılığa ilettik. Aynı marka otomobillerde başka mağdur arkadaşlarımız da olduğunu öğrendik" dedi.
Sabah'tan Metin Can'ın haberine göre uzmanlar, otomobillerin dijitalleşmesi ile birlikte siber risklerin ortaya çıkabileceğini belirterek, bu konuda çok ciddi açıklar olduğunu belirtiyor. Arabaların siber saldırılara karşı hem sigortalanması hem de buna karşı yazılımlar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden uzmanlar, uzaktan hacklenen arabalara karşı önlemler alınabileceğini söylüyor. Uzmanlar, finans, ödeme, telekom sektöründe kullanılan blockchain tabanlı güvenlik yaklaşımının ileride ön plana çıkacağını, yakın gelecekte bunun otonom araçlar ve sağlık sektöründe de devreye alınacağını belirtiyor.
HACKER'LARIN ODAĞINDA
Teknoser Genel Müdürü Ozan İnan, otomotiv sektöründe otonom araçların hızla yayılmaya başladığını, araç içindeki veya dışındaki "sensor" ve "IoT" teknolojileri merkezi veya araç içinde daha fazla veri paylaşımında bulunulduğunu belirterek, "Büyük veri hızla artıyor. Bu sürecin farkında olan hacker'ların da ilgi odaklarından birisi artık otonom araçlar. Üreticiler testler sırasında birçok atak ile karşı karşıya kalıyorlar" dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.