Hac ve umreye para akıyor
Hac ve umre için 2.3 milyar lira harcanacak
Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) İnanç Turizmi 2014 Raporu'na göre, Türkiye'den kutsal topraklara hac ve umre için gideceklerin bu yıl yapacağı harcama 845 milyon avroyu yani yaklaşık 2,3 milyar lirayı bulacak.
TÜRSAB'ın inanç turizmi raporu açıklandı. Dünya Turizm Örgütü rakamlarına göre, 2013 yılında dünyada turizm amaçlı seyahat edenlerin sayısı 1 milyarı aştı.
Söz konusu 1 milyar kişinin yaklaşık 300 milyonu tatiline "inancı" da dahil ediyor. Dünyada giderek büyüyen inanç turizminden elde edilen gelir 20 milyar dolara yaklaşmış durumda.
Türkler'in bu yıl hac ve umre için 1,1 milyar dolarlık harcama yapması beklenirken söz konusu pazardaki payı yüzde 5 seviyelerine ulaşacak.
Türkiye'den kutsal topraklara hac ve umre için gideceklerin bu yıl yapacağı harcama 845 milyon avroyu (1,1 milyar dolar) yani yaklaşık 2,3 milyar lirayı bulacak.
Rapora göre, Türkiye'de 400-500 bin kişi dini amaçlı olarak Suudi Arabistan'a giderken, Türk turizmi açısından da "inanç" her geçen yıl daha büyük bir önem taşıyor.
Üç büyük dinin kutsal mekanlarının bulunduğu Türkiye'ye dini amaçlı seyahat edenlerin sayısı 2007 yılında 147 bini aşarak zirve noktasına ulaştığı belirtilen raporda, "Ancak daha sonraki yıllarda komşu ülke Suriye ve Irak'ta yaşananlar, İsrail ile artan gerginlik bu rakamı 2013 yılında 59 bine kadar düşürdü. Bu sene yılın ilk altı ayında Türkiye'ye dini amaçlı yapılan seyahatlerin sayısı 55 bine ulaşarak umut verse de komşu ülkelerde gerginliklerin halen devam ediyor olması 2007 yılı rakamlarına ulaşmanın şu an için zor olduğunu ortaya koyuyor" değerlendirmesi yapıldı.
"Umreye gidenlerin sayısı bu yıl son 10 yılın zirvesine çıktı"
Raporda, dünya çapında giderek daha çok ilgi gören inanç turizmi, "İnsanların devamlı ikamet ettikleri, çalıştıkları ve her zamanki olağan ihtiyaçlarını karşıladıkları yerlerin dışına, dini inançlarını gerçekleştirmek inanç çekim merkezlerini görmek amacıyla yaptıkları turistik amaçlı geziler" olarak tanımlandı.
Dolayısıyla inanç turizmi dendiğinde hem Türkiye'den yurt dışına dini inançları nedeniyle çıkanların hem de yurt içindeki dini mekanlara gelen Türk ve yabancı ziyaretçilerin gerçekleştirdiği gezileri anlamanın mümkün olduğu belirtilen raporda, Dünya Turizm Örgütü verilerine göre yaklaşık 300 milyon kişinin inanç turizmi kapsamında seyahat ettiği, bunların yaptığı harcamanın 20 milyar dolara yaklaştığı ifade edildi.
Rapora göre, Türkiye'den bu yıl görevliler dahil 61 bin 300 kişi kutsal toprakları ziyaret edecek. Hacı adaylarının bulunduğu ilk kafile 1 Eylül Pazartesi günü törenle uğurlanacak.
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın verdiği bilgiye 22 bin 231 kişi şirketler aracılığıyla, kalan yüzde 39 bin 69 kişi de Diyanet İşleri Başkanlığı ile kutsal toprakları ziyaret edecek. 8 bine yakın Türk vatandaşı da AB ülkeleri ve dünyanın diğer yerlerinden Diyanet'in organizasyonuna katılacak. Bu yıl hacca gidecek adayların yüzde 53'ünü kadınlar oluşturacak.
Seyahat acenteleri ve Diyanet'in rakamlarına göre hacca gidenler ortalama bu yıl 4 bin avro harcayacak. Bu ortalamadan gidildiğinde hac vazifesini yerine getirecek olan Türkler 245 milyon avro yani 686 milyon liralık bir harcama yapacak. Hac için en düşük fiyat bu yıl 2 bin 780 avrodan başlarken en yüksek 17 bin avroya kadar ulaşacak.
Rapora göre, bu yıl içinde umreye gidenlerin sayısı 400 bini aşarak rekor kırdı. TÜRSAB acentelerinden ve Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgilere göre hacı adayları, bu seyahat sırasında ortalama 4 bin avro harcarken, umre için bu rakam ortalama 1.500 avro düzeyinde seyrediyor.
Diyanet'in organizasyonuyla gidenler arasında yüzde 62,8 ile kadınların çoğunluğu dikkati çekti. Umreye, 81 ilin tamamından katılım sağlandı. Diyanet ile umreye gidenler arasında ilk sırayı 15 bin kişi ile İstanbul çekti. İstanbul'u, 10 bin 425 kişi ile Ankara, 5 bin 467 kişiyle Bursa, 3 bin 954 kişiyle Konya ve 3 bin 867 kişiyle İzmir takip etti.
65 yaş ve üzeri vatandaşlar umreye gidenler arasında ilk sırada yer aldı. 65 yaş ve üzeri toplam 33 bin 538 vatandaş umreye gitti. İkinci sırada 12 bin 664 kişiyle 56-60 yaş arası vatandaşlar, üçüncü sırada 11 bin 225 kişi ile 51-55 yaş arası kişiler yer aldı.
TÜRSAB ve Diyanet'e göre umreye gidenlerin sayısı bu yıl son 10 yılın zirvesine çıktı. Türkler bu yıl umreye 600 milyon avro harcadı. Bu da TL bazında 1 milyar 680 milyon liraya denk geldi.
Rapora göre, dünyada en çok ziyaret edilen kutsal mekanlar sıralamasında ilk sırada her yıl 30'ar milyon kişiyi ağırlayan Tokyo'daki Meiji Shrine ve Sensoji Tapınağı yer aldı.
Burayı, 21,9 milyon ziyaretçiyle Hindistan'daki Kashi Vishwanath Tapınağı ve 20 milyon ziyaretçiyle Meksika'daki Our Lady of Guadalupe Bazilikası izledi.
Listenin 20'nci sırasında ise İstanbul'daki Sultanahmet Camisi bulunuyor. Sultanahmet Camisi'nin yıllık ziyaretçi sayısı yaklaşık 5 milyon olarak belirlendi.
Ayasofya Müzesi ise listenin 2,9 milyon yıllık ziyaretçi sayısıyla listenin 29'uncu sırasında yer aldı.
"Hacca gidenlerin sayısının yeniden 80 binleri geçmesini bekliyoruz"
Rapora göre, Türkiye'de turizmin çeşitlenmesi, deniz-kum-güneş turizminin yanı sıra alternatif turizmlere yönelik adımların atılması süreci başlasa da henüz bu alanda atılacak çok adım var.
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, açıklamada yer verilen değerlendirmesinde, özellikle Antalya ve Mardin'in özgün mimarisiyle kimlikli bir şehir olduğuna işaret ederek, "Bizim Safranbolu gibi tarihi, mimari dokuyu muhafaza edebilmiş yerlerdeki tarihi yapıların ve evlerin onarılmasına ihtiyacımız var. Hem bu tarihi mimari dokuyu koruyabilmek hem onları turizme kazandırabilmek için pansiyonculuğu teşvik etmek için bir girişim başlatacağız. Türkiye'ye dini amaçla yapılan seyahatlerini sayısı en az 250 bine ulaşmalı" ifadelerini kullandı.
Kutsal topraklara yönelik Diyanet İşleri Başkanlığı ile TÜRSAB olarak uyumlu çalışmalarının devam ettiğine işaret eden Ulusoy, hem hac hem de umre döneminde Türkiye'den giden hacı sayısının sürekli arttığını belirtti.
Hacı başına yapılan harcamaların ortalama 2 bin 500 ile 3 bin avro civarında seyrettiğini dile getiren Ulusoy, şunları kaydetti:
"Özellikle gelecek yıldan itibaren Kabe'nin etrafındaki tadilat çalışmalarının bitmesiyle birlikte hareketin daha da artmasını bekliyoruz. Suudi Arabistan, Mekke şehrinde devam eden inşaatlar nedeniyle bir süredir sınırlı sayıda hacı kabul ediyor. Diyanet İşleri Başkanlığı ile uyumlu olarak çalışmalarımız sürüyor. Önümüzdeki yıldan itibaren Suudi Arabistan kontenjanları artıracağı için hacca gidenlerin sayısının yeniden 80 binleri geçmesini bekliyoruz."