Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gürcistan'da inşaatı devam eden ve toplam maliyeti 2,5 milyar doları olan Anaklia Derin Deniz Limanı'nın inşaatı ve işletmesinde Türkiye'nin tecrübesinden faydalanılacak.
Anaklia Derin Deniz Limanı, yılda 100 milyon tona kadar kargo işleme kapasitesine sahip olacak. İlk aşaması 2020’de tamamlanacak liman, tarihi İpek Yolu'nu canlandıracak projelerin Gürcistan ayağını oluşturuyor.
Gürcistan'dan TBC Holding ve ABD'den Conti International'ın oluşturduğu Anaklia Geliştirme Konsorsiyumu'nun Genel Müdürü Keti Boçorişvili, projeye ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orta Koridor güzergahı üzerindeki Gürcistan'ın Türkiye, Azerbaycan ve Kazakistan ile çok rekabetçi bir konuma sahip olduğunu belirterek, "Amaç, buradaki konumumuzu güçlendirmek." dedi.
Geçmiş dönemde Gürcistan Sürdürebilir Kalkınma ve Ekonomi Bakan Yardımcısı olan Boçorişvili, "Tabii ki Türkiye bizim ana stratejik ortağımızdır ve bu durum ticaret, yatırım, turizm, taşımacılık gibi çeşitli alanlara yansımakta." diye konuştu.
Çeşitli ulaştırma projeleri için Gürcistan'ın 3 milyar dolar yatırım elde ettiğini bildiren Boçorişvili, "Orta Koridor'un en başarılı geçitlerinden biri olması hepimizin amacıdır. Türkiye buradan Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan ve diğer ülkelerle birlikte faydalanacak. Orta Koridor'un daha cazip hale gelmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.
Boçorişvili, projenin bölgesel önemine işaret ederek, "En önemlisi bu proje 'Tek Yol, Tek Kuşak' projesinde Orta Koridor güzergahında önemli bir eleman olacak." dedi.
"İstanbul Boğazı'ndan geçebilecek tüm gemiler bu limana girebilecek"
Keti Boçorişvili, limanın 10 bin ve daha fazla konteyner taşıyan gemileri alabilecek kapasitede olacağını belirterek, "İstanbul Boğazı'ndan geçebilecek tüm gemiler bu limana girebilecek." ifadesini kullandı.
Deniz dibi derinleştirme çalışmalarının bittiğini ve 9 aşamalı projenin sadece ilk aşamasının maliyetinin 660 milyon dolar olduğunu bildiren Boçorişvili, "İnşaat kısmında ana taşeron için ihale sonucu belirlenen 3 şirketten 2'si Türk şirketidir." dedi.
Gürcistan'ın çeşitli ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları olduğunu hatırlatan Boçorişvili, "Gürcistan'da üretilen ürünü 2,3 milyar insanın yaşadığı pazarlara ulaştırmak mümkün. Dolayısıyla bu bölgelerde ihracatla ilgilenen Türk şirketleri Gürcistan'dan menşe sertifikasını alarak daha rekabetçi fiyatlarla ürünlerini ihraç edebilir." şeklinde konuştu.
Türkiye'nin benzer projelerde büyük bir tecrübeye sahip olduğunu vurgulayan Boçorişvili, "Bu başarının bir örneği olan İzmir'deki Ege Serbest Bölgesi'nin faaliyetlerini de öğrendik." dedi.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.