Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ukrayna'daki savaşın başlamasıyla birlikte ekonomileri çift haneli büyüme rakamlarına ulaşan Gürcistan ve Ermenistan, Rusya ile ticaretin artması nedeniyle Batılı ülkelerin yeni yaptırımlarıyla yüzleşmek zorunda kalabilir.
Rusya'nın güney sınırına yakın iki eski Sovyet ülkesi, Gürcistan ve Ermenistan pandeminin ardından Rusya ile ticaretteki artışın toparlanmalarını hızlandırmasıyla geçen yıl çift haneli büyüme rakamlarına ulaştı. Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre Gürcistan ekonomisi 2022'de yüzde 10,1 büyürken, Ermenistan’ın büyümesi yüzde 12,6 olarak kayıtlara geçti.
Birleşmiş Milletler verilerine göre, 2023'te Gürcistan ekonomisi yüzde 4 Ermenistan ise yüzde 5,5 yavaşlayacak. Ekonomilerdeki bu soğuma da Kafkasya ve Orta Asya bölgesinde genel bir ılımlılığı yansıtacak.
Yine de analistler temel büyüme faktörlerinin ortadan kalkmadığını ve bu ülkeleri uluslararası mercek altına alabileceğini söylüyor.
Rusya, 2023 yılında Gürcistan'ın ithalatta en büyük ikinci, ihracatta ise en büyük üçüncü ticaret ortağı oldu. Batı tarafından ekonomik izolasyona alınan Rusya, ithalat-ihracat açısından Ermenistan’ın en büyük ticaret ortağı konumunda.
HEM FIRSAT HEM DE RİSK TEŞKİL EDİYOR
Uluslararası Para Fonu, AB ve G7 müttefiklerinin ambargonun delinmesine karşı yeni yaptırımları değerlendirirken, söz konusu ekonomik büyümenin Kafkasya ve Orta Asya bölgesi için "bir fırsat ama aynı zamanda bir risk" teşkil ettiğinin altını çizdi.
Gürcistan'daki düşünce kuruluşu Institute for Development of Freedom of Information'ın ekonomik politikalar masası başkanı Mikheil Kukava, CNBC kanalına yaptığı açıklamada, "Olabildiğince yavaşlamamamızın nedeni, Rusya'nın dünyanın geri kalanı tarafından kenara itilmesinin avantajını kullanmış olmamızdır" dedi.
RUSYA YAPTIRIMLARDAN KAÇIYOR
Batılı liderler bu yıl bazı iş adamlarının Rusya'ya yönelik yaptırımlardan kaçmak için Ermenistan, Gürcistan, Kazakistan gibi ülkeleri kullandıkları yönünde uyarılarda bulunuyor.
Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) son ekonomik görünüm raporunda, bu ülkelerin izole edilmiş devlet için sözde aracı ticaret ortakları haline geldiğini kaydetti.
AB, yaptırımlardan kaçanları engellemek istiyor
AB, Rusya'ya yeni yaptırım paketinin ayrıntılarını paylaştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.