Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gürcistan Parlamentosu Başkanı Irakli Kobakhidze, 240 kişinin yaralandığı açıklanan protesto gösterileri sonrası istifa etti.
Başkent Tiflis'te binlerce gösterici, Perşembe akşamı Rus milletvekili Sergey Gavrilov'un Kobakhidze'nin kürsüsünden Parlamentoya hitap etmesine tepki göstermiş ve binaya girmek istemişti.
Gürcistan Parlamentosu önünde toplanan protestocular polise taş ve şişe atmış, polis de göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmişti.
Olaylar nasıl gelişti?
Sergey Gavrilov, Ortodoks Parlamentolararası Genel Asamblesi'nde konuşmacı olarak ülkede bulunuyordu.
Gavrilov'un Gürcistan Parlamentosu'nda, Başkan Irakli Kobakhidze'nin kürsüsünden Rusça seslenmesi üzerine muhalefet partileri protesto çağrısı yaptı.
Kobakhidze ve bazı yetkilileri istifaya çağıran 10 binden fazla gösterici kuşattıkları Gürcistan Parlamentosu'na girmeye çalıştı.
Bazı protestocuların Avrupa Birliği (AB) bayrakları ve "İşgalci Rusya" yazılı dövizler taşıdıkları görüldü.
Fransız haber ajansı AFP'ye konuşan muhalefetteki Avrupalı Gürcistan Partisi'nden Giga Bokeria, protestonun muhalifler tarafından organize edilmediğini ve halkın kendiliğinden sokağa çıktığını söyledi.
Olayların ardından parlamento oturumu askıya alındı.
Sergey Gavrilov'un da Gürcistan'dan ayrıldığı bildiriliyor.
Gürcistan Başbakanı Mamuka Bakhtadze, protestonun "muhalefet güçlerce provoke edildiğini" savundu.
Bakhtadze yaptığı yazılı açıklamada, "Polis barışçıl göstericilere karşı asla plastik mermi ya da biber gazı kullanmadı ve kullanmayacak" dedi.
Gürcistan-Rusya ilişkileri neden gergin?
Eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetlerinden Gürcistan ile Rusya arasında 2008 yılında 5 gün süren bir savaş çıkmıştı.
Savaşın nedeni, özerk Abhazya ve Güney Osetya bölgelerinin Gürcistan'dan tek taraflı olarak bağımsızlıklarını ilan etmeleriydi.
Rusya, Gürcistan'ın ayrılıkçı bölgelerini birçok Batılı ülkenin aksine bağımsız devletler olarak tanımıştı.
O zamandan beri Rusya ile Gürcistan arasındaki diplomatik ilişki yok.
Gürcistan ise AB ve NATO'ya üye olmayı hedefliyor.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.