Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi gayrimenkul pazarında yabancılar ve gurbetçilerin iştahını kabarttı. Emlakjet verilerine göre son 1 ayda Bulgarların, Türkiye emlak pazarında yaptığı aramalar yüzde 117 artarken, gurbetçilerin bulunduğu ülkelerdeki aramaların artışı ise yüzde 50’yi geçti.
Leyla İlhan'ın Dünya Gazetesi'ndeki haberine göre, şu anda Bulgarların sadece gelip gıda almadığını aynı zamanda gayrimenkul de baktığını söyleyen Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Datalarımıza baktığımızda son 1 ayda dönemde yurtdışından Türkiye’de yapılan ev aramaları önceki aya göre yüzde 50’nin üzerinde arttı. En büyük artış Bulgaristan’dan yapılan aramalarda oldu. Bulgaristan üzerinden yapılan Türkiye aramaları bir önceki aya göre yüzde 114 arttı. Bu dönemde Avusturya’dan yapılan aramalar yüzde 82 artarken, Belçika’dan yapılan aramalar yüzde 63, Almanya’dan yapılan aramalar ise yüzde 50 oranında artış gösterdi” diye konuştu. Bulgarların sadece Edirne’den değil Türkiye’nin her yerinden şehirde gayrimenkul baktığını anlatan İdikat, “Gurbetçiler ise ağırlıkla sahil bölgelerine bakıyor” diye konuştu.
Alım dalgası fiyat köpüğünden sonra
Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan da, kurdaki artıştan dolayı gurbetçilerin özellikle Akdeniz ve Ege gibi bölgelerde arayışlarını artırdığını söyledi. Özcan, “Çünkü eskiden 100 metrekarelik yer alabilirken, aynı parayla 200 metrekarelik yer alabilir duruma geldiler” dedi.
Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği (GİGDER) Başkanı Ömer Faruk Akbal da yabancıların Türkiye’ye olan ilgisine dikkat çekti. Yabancıların harekete geçmek için dövizdeki hareketliliğin durmasını beklediğini aktaran Akbal, “Ancak cesur olanlar gayrimenkul almaya başladı. Fiyat artışlarındaki köpük durunca büyük alım dalgası bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.
Gayrimenkulde satışlar dolara döndü
Dolar kurundaki artışın gayrimenkulde fiyatları artırmaya devam ettiğini kaydeden Emlakjet CEO’su Tolga İdikat, “Artık günlük fiyat veriliyor. 850 bin TL olan bir gün sonra 900 bin TL oluyor. Yeni trend ise satışların dövize dönmesi oldu. Çünkü tapu işlemleri 3 gün ila 4 gün sürüyor. Dolar kurunda günlük yüzde 5’lere varan oranda artış yaşanınca, gayrimenkul sahipleri de satışlarını arka tarafta dolarla yapar hale geldi. Alıcı ise buna razı olmak durumunda kalıyor.”
Konut kredisi yerine ihtiyaç kredisi kullanılıyor
Konut sektöründeki hızlı fiyat yükselişleri, alıcıları süreci daha uzun süren konut kredisi yerine ihtiyaç kredisine yönlendirdi. Tolga İdikat, pek çok alıcının gayrimenkulde ayda yüzde 10 varan artışları değerlendirmek için ihtiyaç kredisi ile konut almaya yöneldiğini kaydetti.
Engelli araç alım limiti 450 bin lira oldu
Vergi, harç, değerli kağıtta yeni tarifeler belli oldu!
MTV artış oranı belirlendi... Hangi araç ne kadar MTV ödeyecek?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.