Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Site içinde çok katlı binalardan birinden daire alan dostlarımıza “Güle güle oturun”a gittik. Suratları iki karış(!) “N’oldu, derdiniz nedir?” diye soracak olduk. Başladılar anlatmaya “Hayatımız karardı... Biz bu daireyi nasıl satarız? Aldığımız kredi ne olur? Perişanız... Binaya giren çıkan belli değil. Stüdyo daireler ve 1+1’ler günlük, gecelik kiralanıyor. Binada da o kadar çok stüdyo daire ve 1+1 var ki... Satın alırken bunların gecelik kiralanacağı aklımıza gelmemişti.”
“Günlük daire kiralama” işini ilk defa dostumuzun yakınması ile öğrendim.
Eve döndüğümde bilgisayarın “günlük daire kiralama” sayfalarına girdim... Şaşırdım. Meğer bu iş büyük bir işmiş. Sadece bir adreste “İstanbul’da Günlük Daire Kiralayan” 4.479 kiralayıcının telefon numarası var. Türkiye genelinde günlük daire kiralayanların adresinin bulunduğu bir sitede 14.721 günlük kiralık daire var.
Günlük daire kiralama işi Türkiye’nin her yanına yayılmış. İzmir Konak, Eskişehir-Tepebaşı, Bolu-Merkez, Bursa-Osmangazi, Denizli-Pamukkale, Konya-Selçuklu, Elazığ Merkez, Samsun-Atakum, Kayseri-Talas... Yeni konutların yapılıp satıldığı ülkenin her yanına günlük daire kiralama işi yayılmış durumda.
Günlüğü 80-150 TL
Günlük kiraya verilen dairelerin ilanlarında kaç metre kare oldukları açıklanıyor ve özellikle banyo ve yatak odaları hakkında bilgi veriliyor. Dairelerin hepsi “Stüdyo” veya “1+1” diye tanımlanan 40-50 metrekarelik daireler. Hemen tamamı yeni inşa edilen sitelerde ve çok katlı binalarda. Günlük kiraları 80-150 TL arasında değişiyor.
İnternette “Günlük Daire” kiralayanların değerlendirmeleri de yayınlanıyor. Genel eleştiri ”Yatak çarşaflarının, havluların günlerdir değiştirilmemiş olması, evin dağınıklığı, toz toprak içinde olması” şeklinde.
Günlük daire kiralayanlar, kiralayacakları daireyi internetten buluyor diyelim. İyi de anahtarı kimden alıp kime veriyorlar? Parayı kime ödüyorlar? Otellerde bir gece kalanın kimliği güvenlik birimlerine gece saat 24.00’e kadar bildiriliyor. Gecelik dairelerde kalanların kimliğini acaba kiralayanlar biliyor mu? Güvenlik birimlerine haber veriyorlar mı? Bunları öğrenemedim.
Devamlı oturan yok
Konut piyasasında olan bitenleri izleyenlere sordum. Bana anlatıldığına göre, özellikle çok daireli projelerde stüdyo tipi ve 1+1 konutlara talep fazla imiş. Yatırım için (kiralamak veya kısa sürede satmak için) konut satın alanlar ile sınırlı imkânlarını gayrimenkulde değerlendirmek isteyenler bu tür daireleri satın alıyorlarmış.
Tek başına yaşayan kadın ve erkeklerin sayılarının artması, öğrencilerin tek başlarına veya arkadaşlarıyla küçük dairelerde yaşamayı tercih etmeleri karşısında küçük dairelerin kolaylıkla kiralanabileceğini ve istendiğinde kolaylıkla satılabileceğini düşünenlerin talebiyle önceleri hemen her projede çok sayıda küçük daireye yer ayırılmış.
Ama şimdilerde görülmüş ki talep sınırlı. Stüdyo daireler ile 1+1’lerin tamamına kiracı bulmak, istendiğinde hemen satmak mümkün değil.
İşte bunun sonucu “mecburiyetten” (!) günlük daire kiralama sistemi ortaya çıkmış ve hızla yayılmış.
“Ne demişler... Çare tükenmez... Hele hele bizim yaratıcılığımızla kimse yarışamaz... Yeter ki işin ucunda para olsun...(!)”
GÜNLÜK KİRALAMA İZNİ KONTROL SAĞLANABİLECEK VE MALİKLERİNİN HEPSİNİN RAZI OLDUĞU BAZI ÖZEL APARTMANLARA VERİLMELİ VE HER APARTMAN VEYA SİTEDE SERBEST OLMASI YASAKLANMALIDIR.
Yazıda belirtildiği gibi kimlik bilgisi bu evleri kiralamada önemli olmadığı için, sadece garsoniyer olarak kullanılması değil, hapçısı, hırsızı uğursuzu için açık kapı durumunda. Acil önlem alınması gerekli.
buda bizim gazatelerimizdeki ekonomi yazarlarımızın aslında piyasadan ne kadar uzak olduklarının tüketici ekonomisinden zerre anlamadıklarının bir göstergesidir. kendi amacını ve hırslarınıda kaleminin son damlasında sözcüklere dökebilmeyi başarmış. "yeterki işin ucunda para olsun" sizinle aynı fikirleri paylaşıyorum güngör uras :)
gerçekten bu daireler kötü amaçlar için kullanılıyor, buna derhal yasak getirilmeli ve bu konuda site yönetimlerine geniş yetkiler verilmeli, günlük kiralamalar kesinlikle yasaklanmalı, garsoniyer amaçlı kullanılan daireler için de site yönetimine tahliye yetkisi verilmeli....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.