Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Günlük kiralık evler ve Airbnb hizmeti ile ilgili yasa tasarısı Meclis Başkanlığı'na sunuldu. 30 maddeden oluşan teklifin 8 maddesi konutların turizm amaçlı kiralanmasını kapsıyor. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler'in verdiği bilgiye göre tasarı 100 günün altındaki konaklamaları kapsayacak. Yasanın ihlali halinde 100 bin liradan 1 milyon liraya kadar ağır cezalar öngören tasarıda öne çıkan düzenlemeler şöyle:
Kültür ve Turizm Bakanlığı, günlük kiralanan evler için denetçi pozisyonunda olacak. Evini günlük kiralamak isteyen bir vatandaş, "turizm konutu" ruhsatı alacak ve bu belgeyi kiraladığı evin kapısına asacak. Belge belli ücret karşılığı bakanlıkça veya valilikçe verilecek.
Bu ruhsatı almak için de bir takım izinler gerekiyor. Kiralama yapan ev sahipleri başta yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinlerini de alacak.
Evlerin içinde bir otelde bulunması gereken zorunlu eşyaların (saç kurutma makinesi, havlu, nevresim takımı vs) bulunması istenecek.
Eğer günlük kiralanacak konut, apartman içindeyse tüm komşulardan muvafakatname istenecek. Bir kişi dahi onay vermezse ev sahibi günlük kiralama yapamayacak.
Üçten fazla bağımsız bölümden oluşan binalarda en fazla yüzde 25'i için aynı kiraya veren adına izin belgesi düzenlenebilecek.
İzin belgesi sahibi kiralanan konutu üçüncü kişilere kiraya veremeyecek.
Günlük kiralamalarda tıpkı otellerde olduğu gibi kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri ev sahibi tarafından emniyete ibraz edilecek.
İzin belgesi bulunmaksızın turizm amaçlı kiralanan konutları kiraya verenlere, kiralama yapılan her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak ve izin belgesi alarak faaliyette bulunabilmesi için 15 gün süre verilecek. Bu süre sonunda izin belgesi alınmaksızın faaliyete devam edenlerin cezası 500 bin liraya çıkacak.
Kendi adına mesken olarak kullanmak amacıyla kiraladığı konutu kiraya verenler ile buna aracılık edenler hakkında her bir sözleşme için 100 bin lira idari para cezası verilecek.
İzinsiz kiralama faaliyetlerine aracılık eden emlak sitelerine de her bir konut için 100 bin lira idari para cezası uygulanacak.
Bir ev sahibi 1 yıl içinde evini 4 kez izin belgesi almadan kiraya verirse cezası 1 milyon lirayı bulacak.
1 OCAK'TA DEVREYE GİRECEK
Düzenleme, 1 Ocak 2024'te yürürlüğe girecek. Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte kiralama faaliyetinde bulunanlar bir ay içinde izin belgesi almak üzere bakanlığa başvurulması zorunlu olacak. İzin belgesi düzenlenmesi işlemleri, başvuru tarihinden itibaren 3 ay içinde sonuçlandırılacak. Başvurusu kabul edilmeyenler, faaliyette bulunamayacak.
Günlük kiralık evler için yasal düzenleme: Cezası 1 milyon TL
Ev sahiplerinin tercihi değişti: Bekara ve öğrenciye kiralık
Kiralık konutta "karaborsa" dönemi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.