Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yonhap ajansının haberine göre, araştırma şirketi Gallup'un yaptığı anket, Seul yönetiminin, zorla çalıştırılan Koreli işçilere tazminat sorununu aşmak için açıkladığı yeni planı kamuoyunun desteklemediğini ortaya koydu.
Anket, 8-9 Mart'ta 1002 kişi ile görüşülerek yapıldı.
Ankete göre, katılımcıların yüzde 59'u Japonya'nın özür beyan etmediğini ve tazminatın Seul hükümeti destekli kurulacak vakıf fonu üzerinden Koreli müştekilere ödenmesini kapsayan bu plana karşı olduğunu belirtti.
Katılımcıların yüzde 35'i söz konusu plana "ulusal çıkarlar" için destek verirken yüzde 6'sı ise kararsız.
Ankete katılanların yüzde 85'i Japon hükümetinin, savaş döneminde yaptıkları nedeniyle pişmanlık duymadığını dile getirirken yalnızca yüzde 8'i Japonya'nın geçmişteki yanlışlıklarından dolayı pişman olduğunu düşünüyor.
Katılımcıların yüzde 64'ü Japonya tutumunu değiştirmediği müddetçe ilişkilerin onarılması için aceleleri olmadığını belirtti.
Ankete katılanların yüzde 31 ise Güney Kore'nin tavizini gerektirse dahi Japonya ile ilişkilerin iyileştirilmesinden yana.
Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945 döneminde "zorla çalıştırılan Koreli işçiler" konusu, Doğu Asya komşuları arasında hassas sorun olarak biliniyor.
Seul yönetimi, 35 yıllık koloni döneminde 700 bini aşkın Korelinin Japon firmalarca zorla çalıştırıldığını iddia ederken, Japonya 1965 mutabakatıyla sorunun çözüldüğünde ısrar ediyor.
Yeni plan
Güney Kore'de Moon Jae-in'in 2017-2022'deki devlet başkanlığı döneminde, işçi tazminatları dahil bazı sorunlar, Japonya ile ilişkilerde gerginlik oluşturdu.
Yüksek Mahkeme 2018'de, Japon firmalar Mitsubishi Heavy Industries (MHI) ve Nippon Steel Corp (NSC) aleyhine, zorla çalıştırılan işçilere tazminat ödemesi kararı verdi.
Japon firmaların, mahkeme kararına rağmen Tokyo hükümetinin ısrar ettiği 1965 mutabakatına işaret ederek tazminat ödemeye yanaşmaması süreci akamete uğrattı.
Japonya'nın Kore Yarımadası'nı kolonileştirdiği 1910-1945 döneminde Japon firmalarca "zorla çalıştırılan işçiler" sorunu için bu hafta başında yeni bir öneri sunan Seul hükümeti, işçilere, tazminat ödenmesine yönelik vakıf fonu planını açıklamıştı.
Plana göre, savaş dönemi zorla çalıştırılan bazı işçilerin tazminatı, Seul hükümeti destekli kurulacak vakıf fonu üzerinden Koreli müştekilere ödenecek.
Buna göre, 1965 mutabakatından fayda sağlayan Güney Koreli şirketlerden Seul hükümeti destekli vakfa aktarılacak finansman, Koreli mağdurlara ulaştırılacak.
Seul, plan doğrultusunda, teknolojik malzemelere yönelik Japonya'nın uyguladığı ihracat kontrollerine karşı Dünya Ticaret Örgütündeki (DTÖ) şikayetini geri çekecek.
Vucic Sırbistan turuna çıkıyor
Fransız polisinden çirkin saldırı: Sığınmacıların eşyalarına gizlice...
Biden'dan 'ulusal acil durum' ilanını uzatma kararı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.