Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Cambridge Econometrics, Türkiye'de güneşten elektrik üretim maliyetinin gaza göre yüzde 50 daha düşük olduğunu bildirdi.
Cambridge Econometrics tarafından hazırlanan, "Türkiye'de Fosil Yakıt Fiyatları ve Enflasyon" başlıklı rapora göre, Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın küresel enerji krizini derinleştirmesiyle rekor kıran fosil yakıt fiyatları, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de hayat pahalılığı ve enflasyon artışına neden oldu.
Türkiye'de mayıstan bu yana gerçekleşen enflasyonun yüzde 20'si fosil yakıt fiyatlarından kaynaklandı.
Dolar paritesindeki yükselişin de etkisiyle, elektrik fiyatları son 12 ayda yüzde 102, gaz yüzde 145 ve ulaştırma sektöründe yakıt fiyatları yüzde 182 arttı.
Türkiye'nin tüketicileri korumak için oluşturduğu sübvansiyonlara bağlı olarak elektrik fiyatlarındaki artışın enflasyona etkisi yüzde 3 seviyesinde kalırken, söz konusu sübvansiyon tutarı 300 milyar liraya ulaştı. Bu rakamın 2023'te daha da artması bekleniyor.
Rapora göre, Türkiye, fosil yakıt fiyatlarındaki yükselişin yol açtığı fatura artışını, yenilenebilir enerji kapasitesindeki büyümeyi hızlandırarak sınırlandırabilir.
Bu kapsamda yılın ilk yarısı itibarıyla yenilenebilir kaynakların elektrik üretimindeki payını yaklaşık yüzde 50'ye çıkaran Türkiye, bu alandaki güçlü büyümesini sürdürerek enflasyon düşüşüne de katkı sağlayabilir.
Türkiye'de güneşten elektrik üretim maliyetinin gaza göre yüzde 50 daha düşük olduğu belirtiliyor. Türkiye'de şu anda güneş ve kara rüzgar santralinin megavatsaat maliyeti sırasıyla 64 ve 44 dolar olarak hesaplanırken, bu rakam doğalgaz kaynaklı üretimde megavatsaat başı 128 dolara karşılık geliyor.
Rüzgar ve güneşe geçişin hızlandırılması doğru tercih
Raporun yazarı ve Cambridge Econometrics Yönetici Ekonomisti Carl Heinemann, "Türkiye'nin fosil yakıt ithalatına bağımlılığını azaltarak rüzgar ve güneş enerjisine geçişini hızlandırması hanehalkı, sanayi ve ekonomisini değişken enerji fiyatlarından korumak için doğru bir tercih oldu." ifadesini kullandı.
Buna rağmen Türkiye'nin fosil yakıt ithalatına bağımlılığının ülke ekonomisini olumsuz etkilediğini belirten Heinemann, şunları kaydetti:
"Türkiye'de yenilenebilir enerjinin halihazırda güçlü olan payının artırılması, elektrikli ulaşım ve verimli ısınmanın yaygınlaştırılması enflasyonu düşürücü bir etki yaratabilir. Bu durum ekonomi, hanehalkı ve işletmeler üzerinde daha az yük oluşturarak ülke için enerji arz güvenliği sağlayabilir. Yeni kurulan rüzgar ve güneş enerjisi santrallerinde maliyet megavatsaat başına gaz enerjisinin yarısı kadar olduğundan, rüzgar ve güneş enerjisine yönelik desteğin devam etmesi ve genişletilmesi, uzun vadede elektrik fiyatlarını düşürme potansiyelinin yanı sıra hane halkının fosil yakıtlar için değişken küresel piyasa fiyatlarına maruz kalmasını azaltacaktır."
Türkiye güneş enerjisi kurulu gücünde Avrupa'da 8.sırada
Güneş enerjisinde kurulu güç 40 gigavata ulaşacak
Küresel güneş enerjisi şirketlerinin finansmanı 27,8 milyar dolara ulaştı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.