Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yeni sistem, laboratuvarların belirli bir amaç için kurgulanan, özel koşullarından ziyade arazi koşullarında çalışabilmesi sayesinde dikkatleri çekti.
Keşfin ardındaki mühendisler, sistemin nihayetinde havacılık ve denizcilik gibi alanlarda karbonsuz yakıt üretiminde kullanılabileceğini ama öncesinde önemli miktarda geliştirme ve yükseltme gerekeceğini ifade etti.
Sistem, insanlığın uçuş ve gemicilikten kaynaklanan karbondioksit salımının yüzde 8'inin ortadan kalkmasını sağlayabilecek yeni süreçler geliştirmeye yönelik daha geniş bir girişimin parçası. Seçeneklerden biri, mevcut gazyağı ya da dizel gibi çalışacak fakat su ve karbondioksitle sentetik olarak üretilecek ve güneş enerjisini kullanacak alternatif yakıtlar üretmek.
Bilim insanları, böyle bir sistemin tekil parçalarını üretirken bazı başarılara ulaştı. Fakat gerçek dünya koşullarında kullanılabilecek şekilde, sistemin tamamını oluşturmanın çok daha zor olduğu görüldü.
Mühendis Aldo Steinfeld ve meslektaşları, araştırmanın yürütüldüğü üniversite olan ETH Zürih'in çatısına sistemin çalışan bir versiyonunu kurdu. Sistem üç parçadan oluşuyordu: Havadan karbondioksit ve su alan bir hava yakalama ünitesi; güneş enerjisini yakalayan ve o malzemeleri karbon monoksit ve oksijen karışımına dönüştürmek için kullanan bir güneş ünitesi; ayrıca bu gazı yakıt olarak kullanılabilecek şekilde sıvıya dönüştüren başka bir ünite.
Sistem yeterince büyük olacak şekilde ölçeklendirilebilirse, halihazırda havacılık ve denizcilik pazarlarına enerji sağlayan, pek de yeşil sayılamayacak gazyağı talebini karşılaması mümkün.
Ancak bunun için büyük (Sahra Çölü'nün yaklaşık yüzde 0,5'i büyüklüğünde) üretim tesislerine ihtiyaç duyulacak ve yakıt başlangıçta gazyağından daha pahalı olacak.
Bu nedenle araştırmacılar politika desteği ve yakıta yönelik ilk yatırımı destekleyecek yolların bulunması gerektiğini belirtiyor.
Araştırma, 3 Kasım'da Nature'da yayımlanan "Güneş Işığından ve Havadan Gelen Alternatif Yakıtlar" başlıklı yeni makalede anlatılıyor.
(Independent Türkçe)
Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede yeni kurul
1485 kuruluştan fosil yakıt taahhüdü
BM açıkladı: Fosil yakıtlara ne kadar harcandı?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.