BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGümüşteki ralli 5 ABD bankasını vurdu----

Gümüşteki ralli 5 ABD bankasını vurdu

Gümüşteki ralli 5 ABD bankasını vurdu
25 Ekim 2024 - 16:40 www.finansgundem.com

ABD’de ismi belirtilmeyen beş banka milyar dolara yakın kayıplarla karşı karşıya kalabilir. Bu kayıpların sebebi gümüş fiyatlarındaki yükseliş serisi

FINANSINGUNDEMI.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gümüş fiyatları son bir ayda %6’nın üzerinde artarak ons başına 33,6 dolara ulaştı. Bu beklenmedik yükseliş gümüşteki açığa satış pozisyonları nedeniyle 5 ABD bankasını önemli bir mali kayıp riskiyle karşı karşıya bıraktı.

Benzinga’nın haberine göre The Silver Academy tarafından hazırlanan bir rapor gümüş fiyatlarındaki son artışın söz konusu bankalarda milyar dolarlarla ölçülen kayıplara neden olduğunu gösteriyor.

ABD Emtia Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu (CFTC) gümüş vadeli işlem sözleşmelerine yönelik açığa pozisyonlarının her biri 5.000 ons gümüşü temsil eden 141.580 sözleşmeye ulaştığını bildirdi.

Bu yaklaşık 707,9 milyon ons gümüşe tekabül ediyor. Yani sözleşmelerde belirtilen rakam bir yıllık küresel gümüş üretimine eşit. Gümüş fiyatlarının ons başına 1,84 dolar artmasıyla bu açığa satış pozisyonlarının 1,3 milyar dolar kayıp verdireceği tahmin ediliyor.

The Silver Academy’den yapılan açıklamada, “Bu davranış piyasa bütünlüğünü baltalıyor ve hem finans sektörü hem de istikrarlı gümüş fiyatlarına bağlı sektörler için geniş kapsamlı sonuçlar doğurabilir” uyarısında bulundu.

Açığa satış pozisyonlarının sadece beş ABD bankası arasında yoğunlaşması, sektör analistleri arasında endişelere yol açtı. Raporda bu beş bankanın isimleri net olarak belirtilmedi. Gümüşün elektrikli araçlar ve güneş panelleri gibi sektörlerden gelen güçlü talebe rağmen bu denli açığa satış seviyelerine maruz kalması eleştirmenlere göre fiyatların yapay olarak düşmesine sebep oluyor.

Bloomberg’de yer alan bir rapora göre, Saxo Bank Emtia Stratejisi Başkanı Ole Hansen, "Gümüş, altının nispeten ucuz kardeşi olarak görülüyor. Altın yeni rekor seviyelere ulaşmaya devam ederken ve bakır 2 buçuk ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, tüccarlar gümüşün fiyatını 32,50 dolardaki direnç seviyesinden geçirdi" açıklamasında bulundu.

Gümüş ticaretine ilişkin piyasa bütünlüğü ve muhtemel arz kıtlığı endişeleri ortaya çıktı. Bazı yatırımcılar bu keskin fiyat artışlarının ardından bankaların büyük miktarlarda gümüşü geri almaya zorlanacağından endişeleniyor. Bu satışlar sonucunda banka bilançolarında önemli miktarlarda kayıpların ortaya çıkabileceğinden korkuluyor.

Gümüş fiyatlarındaki artış, yatırımcıların değerli metallere olan ilgisinin arttığı bir ortamda geldi. Ünlü yatırımcı Robert Kiyosaki, küresel borsalarda potansiyel bir çöküş öngörüyor ve altın, gümüş ve Bitcoin'e yatırım yapmanın önemine dikkat çekiyor. Kiyosaki, piyasa koşullarındaki belirsizlik dönemlerinde portföy savunma varlıklarına yönelik artan yatırımcı ilgisine işaret etti.

Altının kilogram fiyatında son durumAltının kilogram fiyatında son durum

 

Euro Bölgesi'nde enflasyon beklentisi 3 yılın dibindeEuro Bölgesi'nde enflasyon beklentisi 3 yılın dibinde

 

IMF'den finansal kırılganlık uyarısıIMF'den finansal kırılganlık uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)