<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGübrede verginin kaldırılması için kanun teklifi----

Gübrede verginin kaldırılması için kanun teklifi

Gübrede verginin kaldırılması için kanun teklifi
09 Kasım 2021 - 14:47 www.finansingundemi.com

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, gübrede KDV ve ÖTV’nin kaldırılması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, gübrede KDV ve ÖTV’nin kaldırılması için hazırladığı kanun teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Kanun teklifine yönelik yaptığı açıklamada, tarımsal girdi maliyetlerindeki artışın çiftçilerin tarlaları ekemez hâle getirdiğini söyleyen Suzan Şahin; yem, mazot, tohum, ilaç fiyatında tarihte görülmemiş artış yaşandığını bildirdi.

Çiftçilerin artan girdi maliyetlerini karşılayabilmek için daha fazla borçlandığını dile getiren Şahin, “Tarımda yaşanan girdi maliyetleri üreticinin borç yükünü de her geçen gün artırmaktadır. Çiftçilerimizin 2021 yılı Eylül ayı BDDK verilerine göre borçları 161 milyar liraya yükselmiştir, Tarım Kredi Kooperatifleri borçları ise 11,5 milyar Türk lirasına ulaşmıştır. Toplam 172,5 milyar borcu olan çiftçilerimizin özel sektöre borcu da 50 milyarın üzerinde olması nedeniyle 220 milyar TL’yi aşmıştır” dedi.

Bu borçların yaklaşık 6 milyar lirasının ise kanuni takip altında olduğunu işaret eden Suzan Şahin, “Çiftçilerin üretim yapabilmeleri için en önemli girdilerden birisi olan gübreye son bir yılda yapılan 16 zam ile fiyatı yüzde 400 arttı. Gübrenin hammaddesi olan doğalgazdaki aşırı fiyat artışı amonyak üretiminde krize neden oldu. Türkiye’nin amonyak ve gübre hammaddelerinin yüzde 95'ini ithal ediyor olması yani dışa bağımlı oluşu nedeniyle dünyada yaşanan doğalgaz ve buna bağlı amonyak krizi, ayrıca dövizdeki artışa bağlı olarak gübreye peş peşe zam gelmesi ile sonuçlanmakta” ifadelerini kullandı.

Kur istikrarı ortadan kalktığı için ithal girdiye bağımlı olan çiftçinin bu sıkıntıları katmerli şekilde yaşadığını dile getiren Şahin, “Hazırladığımız teklif ile ithalata dayalı bağımlı tarımsal üretim yerine milli tarımın desteklenebilmesi ve tarımsal girdi maliyetlerinin düşürülmesi amacıyla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Katma Değer Vergisi (KDV) kanununda çiftçilerimiz lehine düzenlemeler yapmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Gübre fiyatlarında endişeler artıyor

 

Bakan Pakdemirli: Gübre desteği yüzde 25 artacak

 

Afetlerden zarar gören çiftçilere tohum ve gübre dağıtıldı

 

 
 

Suzan Şahin, gübre hammaddesi ithalatında da gümrük vergilerinin sıfırlanması gerektiğini aktardı.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Erol g.09 Kasım 2021 14:58

    GÜBRE YENMEZ İÇİLMEZ GİYİLMEZ MAKYAJ YAPILMAZ TORAĞA SERPMEKTEN BAŞKA BİR İŞE YARAMAZ GÜBREDEN KDV ALINMASI SAÇMALIKTAN BASKA BIR SEY DEĞİL SADECE MAMÜL ÜRÜNLERDEN ADİL MIKTARDA KDV ALINMALIDIR