BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGuam Adası füzelerden kurtuldu mu----

Guam Adası füzelerden kurtuldu mu

Guam Adası füzelerden kurtuldu mu
18 Ağustos 2017 - 08:35 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, ABD ile Kuzey Kore arasında şimdilik beklemeye alınan füze krizini değerlendirdi

Guam Adası, Havai’den 4.000 mil güneybatıda, Avustralya’nın ise uzağında ama tam kuzeyindeki Pasifik’in göbeğinde, bir küçük adalar topluluğundan bir ada.

Kuzey Kore’nin Başkanı bu adayı ABD’nin bir parçası sayıyor. Bu nedenle Guam’a dört füze atacağını Trump’a belirtti. Neden? Guam'ı ABD’nin kendi adası sanıyordu.

Ama Guam ABD değil. Guam’da bugün toplamda sadece 3.831 ABD kökenli asker yaşamakta imiş . Bu 3.831 kişi adadaki ABD Hava Kuvvetleri üssü ve de Deniz Kuvvetleri personelinin toplamı. Ancak Guam’da 160 bin sivil ve tatilci ABD vatandaşı da yaşıyor. Ama Guam ABD değil.

Eğer Kuzey Kore, Guam’a başkanının söylediği gibi dört bomba atacak olsa idi işler iyice karışacaktı. Ancak Guam ilk defa yabancılar tarafından askeri hücum görmüş olmayacaktı.

Yıllar önce Pearl Harbour’a ilk saldırı olduğunda Guam Japonlar tarafından işgal edilmişti. ABD askeri kuvvetlerini adanın işgalinden evvel tahliye etmişti. Ama Guam’ın esas yerli vatandaşları olan ve Chamorros denen yerliler adada kalmıştı. Japonya’nın 3 yıl süren gaddar işgalinin sonucu olarak da 1.100 yerli kişi öldürülmüştü. Binlerce yerli Chamorros ise çalışma kamplarına sürülmüştü.

Amerikan askerleri ise 21 Temmuz 1944’te geri dönmüşlerdi. Bu tarih de şimdi Guam’ın Liberasyon Bayramı günü olarak her yıl kutlanıyor. Ama binlerce ABD askerinin Okinava’dan Guam’a göçü ülkenin kültür ve de altyapısı aşırı şekilde değiştirmişti. Üstelik Guam’ın esas vatandaşları bugün de ABD vatandaşı değiller. Yani ABD seçimlerinde oy kullanamazlar. Bugün Guam’ın vatandaşlarından sekizde biri de emekli askerler.

ABD vatandaşı olmayan yerlilerin arasından askeri olaylarda ölenler ise Irak veya Afgaristan’da ölenlerden fazla. Ama seçimlerde oy kullanmak dahil hiçbir ABD vatandaşı hakları da yok.

ABD sayılmayan ABD yerlerine, ‘territory’ kelimesi kullanılıyor. ABD Samoa’sı, Puerto Rico, Kuzey Marianas ve de Virgin Adaları da benzer şekilde, hakları olmayan sözde ABD bölgeleri, yani ‘territory’.

Ancak şimdi kısaca incelememiz gereken Kuzey Kore’nin neden Guam’a dört füze gönderirim tehdidinden vazgeçtiği.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 5 Ağustos’ta Kuzey Kore’ye yeni cezalar vermişti. Kuzey Kore ise 9 Ağustos’ta Guam’a dört füze atacağını belirtmişti. Çin ise 14 Ağustos’ta Kuzey Kore’den kömür, demir ve deniz mahsulleri alışını durduracağını söylemişti. Zaten sadece 4 milyar dolar ihracatı olan Kuzey Kore bu şartlarda 1 milyar dolar ziyan edecek ve sanayi faaliyeti önemli şekilde duracaktı. Kuzey Kore 15 Ağustos’ta Guam’a füze atmaktan vazgeçtiğini vurguladı.

Bundan sonra ne olacak belli değil!

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)