GROUPAMA ZİRAAT'E ÇOK BOZULUYOR
Başak Sigorta ve Başak Emekliliki alan Fransız sigorta devi Groupama, Ziraat Bankasının yeni sigorta şirketi kurmaya çalışmasından rahatsız
FRANSIZ sigorta devi Groupama, 2006da 268 milyon dolara Başak Sigortanın yüzde 56.6sını ve Başak Emeklilikin yüzde 41ini aldığı Ziraat Bankasının sigorta şirketi sahibi olma hevesinden rahatsız. Groupama Uluslararası Genel Müdürü Jean-François Lemoux, Başak Sigorta ve Başak Emeklilikin satış işlemleri sırasında Özelleştirme İdaresinin kendilerine, "Endişelenmeyin, Ziraat Bankası Başakı size sattıktan sonra bir sigorta şirketi almayacak veya kurmayacak" dediğini söyledi.
Üzücü durum
Lemoux, şöyle devam etti: "Çok açık bir şekilde söyleyeceğim. Ziraat Bankasının bir sigorta şirketi kurmasını veya almasını iki sebeple anlamıyorum. Şu anda öyle bir kriz durumundayız ki bankaların kendi mesleklerini icra edebilmeleri için daha fazla sermayeye ihtiyaçları var. Ziraatin diğerlerinin yaptığının tam tersine bir işlem yapacağını düşünmüyorum. Zaten şu andaki Genel Müdürünün de tersi bir düşüncede olduğunu düşünmüyorum. İkinci gerekçe, bir yabancı yatırımcı olarak bu çok üzücü ve hoş bulmayacağımız bir durum. Kendi elindeki sigorta şirketini sattıktan 3 yıl sonra kendi sigorta şirketini kurma düşüncesini hoş bulmayız. Ama tabii ki devlet ve Ziraat Bankası yönetimi bu konuda özgür."
Yüzüme söyledi
Bundan yaklaşık 15 gün önce İstanbulda Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar ile birlikte olduğunu söyleyen Jean-François Lemoux, "Çağlar benim yüzüme, yeni bir sigorta şirketi kurmak veya almak istemiyoruz dedi. Biz Ziraate bizim ürünlerimizi satması için elimizden gelen yardımda bulunuyoruz. Güzel ürünler veriyoruz. Bunların hepsi güzelse ve yürüyorsa neden değiştirsinler. Can Akın Çağlar bizimle olan işbirliğinden memnun olduğunu söyledi bana. Etrafındaki bazı insanlar kendisine sürekli neden bir sigorta şirketi kurmuyorsun diye soruyorlarmış. Benden de bunu saklamıyor" dedi.
Memnunuz ama
Ziraat Bankasının Başak Groupama için önemli bir dağıtım kanalı olduğunu söyleyen Jean-François Lemoux, "Ziraat Bankasının bize verdiği acentalık hizmetinden memnunuz. Ama daha iyisini yapabiliriz diye düşünüyoruz" dedi. Türkiyeyi Groupama için cazip kılan 2 sebep olduğunu söyleyen Lemoux, şöyle devam etti: "İlki Türkiyenin 72 milyonluk nüfusu. Bu nüfus ile Almanya haricinde Türkiye ile kıyaslanabilir başka bir pazar yok. İkinci neden ise sigortanın çok az gelişmiş olan bir ürün olması. Büyümenin çok hızlı olması ile birlikte bizim sigortacılık anlamında da büyümeyi sağlayabileceğimizi düşündük."
YTL dalgalandıkça ve siyasal zorluklarda endişeleniyoruz
TÜRKİYEnin Fransaya göre daha az öngörülebilir bir pazar olduğunu söyleyen Groupama Uluslararası Genel Müdürü Jean-François Lemoux, şöyle devam etti: "Bize cesaret veren orta ve uzun vadede Türkiyenin çok yüksek bir potansiyele sahip olması. Tabii ki TLnin iniş çıkışlarını gördükçe finansal anlamda da bazı değişiklikler oldukça kendimizi çok rahat hissetmediğimiz dönemler oluyor. Özellikle siyasal anlamda da birtakım zorluklar yaşandığında endişeleniyoruz. Türkiyede bazı zamanlarda yabancı yatırımcı olmak Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler nedeniyle daha zor hale geliyor. Ve de tabii ki iktidardaki parti ile diğer partiler arasındaki sıkıntılar nedeniyle de yabancı yatırımcı olmak zorlaşabiliyor. Fakat tüm bunların kısa vadede olduğunu düşünüyoruz. 5-10 sene içinde her şeyin iyi gitmeye başlayacağını düşünüyoruz."
Yeni şirket almayız Güneşteki hissemizi satabiliriz
TÜRKİYEde artık yeni bir sigorta şirketi almayı düşünmediklerini belirten Groupama Uluslararası Genel Müdürü Jean-François Lemoux, "Güven ve Başak birleşecek. Güneş bizim için özel bir durum. Sermayenin yüzde 36sı bizde. Eğer Vakıfbank satmaya karar verirse talip olabiliriz. Almayı da başaramazsak mutsuz olmayacağız. Önümüzdeki senelerde de başka satınalmalarla ilgileneceğimizi düşünmüyorum. Başka bir yatırımcı Güneş Sigortayı bizden daha fazla ister de bizden çok daha fazla para verirse bakacağız belki kendi hisselerimizi de ona satabiliriz. Eğer bu yatırımcı bu hisselerin büyük çoğunluğunu alırsa, SPK mevzuatına göre de bize bir teklif sunmak zorunda. O zaman bakarız bu teklife ve iyi bir teklifse değerlendirebiliriz" dedi.
Türk sigorta şirketleri Avrupadan 2 kat pahalı
BAŞAK Sigortayı 1-2 sene sonra almaları halinde daha yüksek bir fiyat ödemek zorunda kalacaklarını belirten Jean-François Lemoux, şöyle konuştu: "Geçtiğimiz yaza kadar Türkiyedeki sigorta şirketlerinin fiyatı artmıştı. Şimdi dünyada mali bir kriz mevcut. Türkiyedeki sigorta şirketlerin fiyatları ile batı Avrupadaki şirketlerin fiyatlarını karşılaştırırsak Türkiyedeki sigorta şirketlerinin iki kat daha pahalı olduğunu görüyoruz."
İstanbul depremi için Başak Groupamaya ek teminat
TÜRKİYEnin depreme açık bir ülke olduğunu bildiklerini söyleyen Jean-François Lemoux, şöyle konuştu: "Groupamanın deprem riskine en açık olduğu ülke Türkiye. Bu çok dikkatle izlediğimiz bir konu. Başakı aldığımız zaman genel müdürüne ilk söylediğim şey reasürans konusuna çok dikkat edilmesiydi. Bunun için hemen ek teminat aldık. Bu ay ay izlediğimiz bir konu. Deprem olursa gerekli teminatlara sahip olma konusuna yoğunlaşıyoruz."
MUSTAFA KUTLAY/HÜRRİYET