Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Genel Başkanı Turgut Vardi, gözlük ve gözlük malzemeleri ithalatında ilave gümrük vergisi uygulanmasına ilişkin kararın firmaları tedirgin ettiğini belirterek, "Özellikle Çin'den ithalat yapan firmalar veryansın ediyor. Bu konuda üyelerimizle acil toplantı yapacağız, sektörden çok tepki var." dedi.
Resmi Gazete'de 1 Haziran'da yayımlanarak yürürlüğe giren "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar" kapsamında, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması yaptığı ülkeler dışında, güneş gözlükleri, diğer türde gözlükler, plastik ve diğer maddelerden yapılma gözlük çerçevesi ile bunların aksam ve parçalarının ithalatında yüzde 29,8 ilave gümrük vergisi uygulamaya konulmuştu.
Gözlükçüler ve Optisyenler Federasyonu Genel Başkanı Turgut Vardi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilave gümrük vergisi kararının ithalatçı firmalar kadar yerli üreticileri de tedirgin ettiğini söyledi.
Vardi, hammaddelerinin önemli bir kısmını Çin'den karşılayan yerli üreticinin karardan memnun olmadığını savunarak, "Özellikle Çin'den ithalat yapan firmalar veryansın ediyor. Bu konuda üyelerimizle acil toplantı yapacağız, sektörden çok tepki var." diye konuştu.
Piyasadaki nihai ürünlerin yüzde 60-70'inin Çin menşeli olduğunun altını çizen Vardi, küresel birçok firmanın üretimlerini bu ülkede gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Vardi, bazı firma yetkililerinin Avrupalı firmalarla anlaşarak ithalatı AB ülkeleri üzerinden yapmayı düşündüklerini dile getiren Vardi, konuyla ilgili Ekonomi Bakanlığından randevu talep edeceklerini bildirdi.
5 YILLIK İTHALAT MİLYAR DOLARA DAYANDI
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, ilave gümrük vergisine konu ürünlerde 2012-2016 döneminde toplam 955 milyon dolar ithalat yapıldı.
Güneş gözlükleri yaklaşık 606 milyon dolar ile en fazla ithalat gerçekleştirilen ürün grubu olurken, bunu 230 milyon dolarla gözlük çerçeveleri, 119 milyon dolarla diğer türdeki gözlükler izledi.
İthalatta ise Çin en fazla ön plana çıkan ülke oldu. Bu ülkeden 5 yılda yapılan güneş gözlüğü ithalatı toplam ithalatın yüzde 51'ini oluşturdu. Bu oran hem gözlük çerçeveleri hem de diğer gözlük türleri için yüzde 64 olarak hesaplandı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.