Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de artık ciddi şekilde yatırım bankacılığına yönelinmeli ve mevduat bankacılığına kısıtlama getirilmeli. Büyüme, ihracat ve imalat sanayi ile yeni fikirlerin destek görmesi için yatırım bankacılığına çok ciddi teşvik sağlanmalı. Enflasyon, yüksek faiz ve tüketimi teşvik eden mevduat bankacılığı ise sınırlandırılmalıdır. Türkiye artık oturduğu yerde yemeye alışan topluluk olmaktan çıkmak zorundadır. Bunun için de piyasa yatırım bankası dinamiği konulmalıdır. Buna devletin de kısmen ortaklığı sağlanabilir. Yurt dışındaki ve yurt içindeki ciddi sermayedarlar tarafından faaliyete geçirilecek 12 adet yatırım bankası ülkeyi sıçratacaktır. Bu yapılmazsa önce durağanlık akabinde çöküş gelir. Mevduat bankalarının yılan gibi paranın üstünde yatar pozisyonları bu ülkeye hiçbir şey kazandırmaz. Üstelik topladıkları mevduatın önemli bir kısmını da batırmış durumdalar. Ama kimse itiraf edemiyor maalesef...
Bankaların ucuz diye gidip sendikasyon alması da cari açığı ilave tetiklemekte. Öyle ise yurt içindeki maliyete yansıyan faizi aşağı indirip, hem bu paranın aracısız piyasaya girmesi sağlanmalı hem de artık yatırım bankacılığına öncelik verilmeli. Mevduat bankacılığı ile büyüme hedefi değil tüketim ve yüksek enflasyon elde edilebilir. Asıl yapılması gereken yatırım bankalarını açılmasını teşvik etmek ve çoğalmasını sağlamaktır. Yurt dışından gelecek ve sermayesini ciddi koyacak olan yatırım bankacılığı yapacak ciddi yatırımcılar için teşvik sağlanmalıdır. Bilhassa körfezdekiler için. Türkiye yyatırım bankacılığı ile büyümeye yönelebilir.
Bankalarda boş boş yatan nakitlerin piyasaya paraların asıl sahiplerince yani hesap sahiplerince sürülmesi sağlanmalıdır. Böylelikle piyasada doğal ve vade farksız döngü sağlanır. Böylece para basma riski ve enflasyon riski minimize edilebilir. Bankaların paraların üzerinde yılan gibi çöreklenmesi ve parayı piyasadakilere satarken yüksek faizler uygulaması durgunluğu tetiklemektedir.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.