<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGordon Türk ekonomisi için ne dedi?----

Gordon Türk ekonomisi için ne dedi?

Gordon Türk ekonomisi için ne dedi?
07 Ekim 2013 - 09:53 www.finansgundem.com

Northwestern Üniversitesi Ekonomi Profesörü Robert Gordon, Türk ekonomisi için önemli açıklamalarda bulundu

Haftasonu düzenlenen TÜSİAD CEO Forumu toplantılarına katılan Gordon, CNBC-e'ye ABD’deki borç tavanı limiti sorunu, Türkiye ekonomisi ve Fed ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.
Gordon, Türkiye’nin yüzde 6 büyümeyi hak ettiğini ancak bununla baş edemediğini ifade etti. Ünlü iktisatçı, "Ekonomi büyüdükçe cari açığın da artması hızlı büyüme isteğinin makul olmadığının bir göstergesi.Türkiye yüzde 6 büyümeyi hakediyor ama bununla başedemiyor olabilir. İhracatta daha rekabetçi ve yenilikçi olmak gerekiyor. Çok iyi üniversiteleriniz var, eğitim kaynakları seferber edilmeli, Türkiye'de iş çevreleri de çok canlı. İhracata odaklanarak bu konuda başarı elde etmiş Asya ülkelerinin izinden gidilebilir”dedi.
“DOĞRU BÜYÜME ORANI NEDİR BİLMİYORUM?”
Türkiye için doğru büyüme oranının ne olduğunu bilmediğini söyleyen Gordon, “Yüzde 6'dan daha az büyümek gerekiyor olabilir. Büyümede maksimum hız sınırı bulunmalı. Çin'de bile böyle bir sınır var. Belki de Türkiye hızlı büyüme konusunda fazla hırslı davrandı” diye devam etti. Gordon, ABD’de devam eden bütçe tartışmalarına da değindi.
“2008’DEN KÖTÜ OLURA KATILMIYORUM”
İktisatçı, "Bir kere 17 Ekim'e kadar Cumhuriyetçiler teslim olacaktır. Temsilciler Meclisi Sözcüsü dahil birkaç Cumhuriyetçi’nin Demokratlara katılmasını bekliyorum. Şu anda bu konuda istekli değiller ama temerrüt riski arttıkça değişecekler. Borç tavanı artırılamazsa da farklı alanlarda harcamalar kısılacağı için borcların faizi ödenmeye devam edecektir. Sonuçta açığın hemen sıfırlanması gerekecek. ABD temerrüde düşerse durum 2008 krizinden kötü olur savına katılmıyorum"
PARA BİRİMLERİ DEĞER KAYBEDECEK
Gordon ABD Merkez Bankası Fed’in para musluklarını kısmanın küresel ekonomi ve Türkiye’ye etkisini ise şöyle özetledi: "Fed kriz önlemlerini çekmeye başlayınca orta ve uzun vadeli faiz oranları artacak. Halen tahvil alımları devam ettiği için gayet sağlıklı görünen konut sektörü tehdit altında kalacak. ABD'ye bağımlı pek çok ülkede faizler artacak ve para birimleri değer kaybedecek. Türkiye gibi ülkelere de bu etki yayılacak"
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)