<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGoogle ilanlarına neden fatura kesilmiyor----

Google ilanlarına neden fatura kesilmiyor

Google ilanlarına neden fatura kesilmiyor
23 Şubat 2015 - 10:33 www.finansingundemi.com

Google'ın internet sitelerine verdiği ilanlardan para kazanan şirketler bu kalemi vergi dışında tutmanın yolunu buldu

Türkiye'de web sitelerine konulan Google ilanlarına fatura kesilmiyor ve vergi geliri kaybı oluşuyor. Mükellefler Google'dan paraları şirket üzerine değil, şahıs üzerinden tahsil ediyor.

Thelira.com yazarı Ekrem Öncü konuyu kaleme aldı. İşte o yazı:

Türkiye'deki en büyük kayıtdışı gelir kalemi nedeni ile milyarlarca vergi kaybı bulunmaktadır!
Değerli okurlarımız bilindiği üzere vergi mükellefleri ticari nitelikte gelir elde ediyorlar ise bu gelir Maliyeye bildirilerek vergiye tabi tutulur. Bugünkü yazımızda ele alacağımız gelir kalemi tamamen kayıt dışı bir gelir kalemi olup devletin bu işten çok ciddi vergi kaybı bulunmaktadır. 

Bahsedeceğimiz konu internet sitelerinin Google aracılığı ile elde ettikleri reklam gelirlerine fatura kesmemeleridir.  Türkiye’nin en büyük haber sitelerinden tutun, diğer bütün internet siteleri Google’dan reklam geliri elde etmektedir. Ancak, Google’dan elde edilen bu reklam gelirleri için hiçbir şekilde fatura düzenlenmemektedir. Hatta Google reklam bedellerini internet sitesi şirket adına ise şirket adına değil şahıs adına açılan hesaplara ödemektedir.

Normal koşullarda reklam geliri elde eden internet sitesi şirket üzerine ise şirketin bu geliri beyanlarına yansıtması gerekmektedir. İnternet sitesi şahıs adına ise de şahısların elde ettikleri gelirleri Gelir Vergisi Beyanlarına yansıtması gerekmektedir. Ancak Google’dan reklam geliri elde eden ister kurum olsun isterse şahıs olsun elde edilen gelir tamamen kayıt dışıdır. 

Yukarıda olayın gelir kısmını ele aldık. Aslında olayın bir de gider kısmı bulunmaktadır. İnternet sitesi işletenler ister şahıs olsun, isterse kurum olsun Goole’a reklam verdiklerinde Google’dan reklam gideri karşılığı fatura gelmektedir ve mükellefler de faturaları giderlerine yansıtmaktadır. Dolayısı ile devletin kaybı bu yolla daha da artmaktadır. Yani elde edilen gelir beyanlara yansımaz iken yapılan giderler beyanlara yansıyarak ödenen vergi azaltılmaktadır. Dolayısı ile de devletin kaybı ikiye katlanmaktadır. Gelir kayıt dışı iken gider de kayıt dışı olmuş olsa idi kayıp ikiye katlanmış olmayacaktı.

Burada akıllara Google’ın Türkiye’de mükellefiyet tesis ettirmemesi nedeni ile bu durum doğuyor diye bir düşünce gelebilir. Ancak durum öyle değil aslında. Google’ın Türkiye’de mükellefiyet tesis ettirmemesi ile Google’dan elde edilen gelirin beyan dışı bırakılmasının bir ilgisi bulunmamaktadır. Eğer ki, Google Türkiye’de mükellefiyet tesis ettirmiş olsa idi tüzel kişiliği adına elde ettiği gelir için fatura düzenleyecek ve firmalara ödediği reklam giderlerini de gider olarak beyanlarına yansıtacak idi. Google’ın Türkiye’den elde ettiği reklam gelirleri milyar dolarlarla ifade edilebilir ve Türkiye’de bu gelir mutlaka vergilendirilmelidir. Bu olayın Google’ın tüzel kişilik olarak vergilendirilmesi boyutudur. 

Halbuki bizim yukarıda ele aldığımız konu Google’dan reklam geliri elde edenlerin bu gelirleri beyanlarına yansıtmamasıdır ki, bunun Google’ın Türkiye’de mükellefiyeti olmaması ile bir ilgisi yoktur.

Buradan Google’dan reklam geliri elde eden firmaları da uyaralım. Google’dan alınan reklam karşılığı gelen paralar ticari kazanç kapsamında elde edilen bir gelir olarak algılanarak beyanlara yansıtılmalıdır. Uygulamada bu gelirlerin beyanlara yansıtılmıyor olması işlemin doğru olduğu anlamına gelmeyecektir. Kaldı ki, bu paralar banka vasıtası ile geldiğinden tespiti de oldukça kolay olacaktır. Bir vergi incelemesinde durum oldukça kolay bir şekilde tespit edilebilecektir. Google parayı genelde şirket hesabına değil şahıs hesabına göndermektedir ancak şahıs hesabına gelen paralar vergiden muaf ya da istisna değildir.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)