Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
2022 Asya bankaları için zorlu bir yıl olacak. Kripto para piyasalarında yatırımcıların yükselişleri kaçırma korkusu, şirketlerin karar alma süreçlerini etkileyebilir. Bu nedenle bazı kurumlar kripto alanına atılımlar gerçekleştiriyor. Özellikle de güneydoğu Asya’da, Singapur bankası DBS kripto paralara yönelik bir dijital alım satım platformu kurdu. Tayland’da Siam Commercial Bank, kripto para yatırım şirketi BitKub’ta %51’lik hisse satın aldı.
Yakın zamanda Filipinler’de yer alan Union Bank müşterilerine kripto para işlemlerinde ve depolama konusunda hizmet vermeye başlayacak.
Tüm bu nedenlerde Fitch Ratings gibi kurumlar ve Goldman Sachs gibi yatırım devleri endişe duyuyor. Forbes’un haberine göre, iyi taraftan bakmak gerekirse, Fitch Analisti Tamma Febrian’a göre kripto para alanındaki hamleler zaman içinde bankaların mevduat ücretlerini ve yatırım işlemi ücretlerini yükseltebilir. Bankalar yeni rekabet avantajları oluşturabilir ve bu özel hizmet alanlarında yeni bir müşteri tabanına sahip olabilir. Buna rağmen kripto teknolojisinin ve fintek start-up’larının bankalara karşı oluşturduğu tehdit bu şekilde ortadan kalkmayacak.
Piyasa güvenliği ve altyapı konusunda ise aynı hız görülmüyor. Febrian, “değişimler uyum maliyetlerini yükseltebilir ya da var olan veya planlanan iş aktivitelerini kesintiye uğratabilir. Tüm bunlar daha katı düzenlemeler finansal ve operasyon risklerini düşürmesine rağmen gerçekleşebilir. Bu da potansiyel kripto yatırımcılarına ve kullanıcılarına daha büyük bir güvence sağlar” dedi.
Açıklamasında “bankaların zayıf risk kontrolleri bulunduğu durumlarda, kripto para girişimleri bankaları hukuki risklere karşı daha zayıf hale getirir. Örneğin kara para aklama ve terör finansmanı konularında” ifadelerini kullandı. Dahası Febrian, “prestij riskleri yasal olan aktivitelerden dahi doğabilir. Örneğin müşteriler bankaların zarar ettiren kripto yatırımlarını empoze ettiğini düşünebilir” açıklamasında bulundu. Göz önünde bulundurulması gereken bir başka konu da kripto paraların yaygın bir şekilde benimseniyor olmasının, yükselen fiyatlara yansıyıp yansımayacağı da belirsiz.
Kripto paralarda son dönemde yaşanan satış dalgası, Goldman stratejistleri Zach Pandl ve Isabella Rosenberg’e göre “yaygın kullanımın iki ucu keskin bir kılıç” olabileceğini gösteriyor.
Stratejistler, “benimsenme fiyatları yükseltirken, diğer finansal piyasa değişkenleriyle korelasyonu da artırabilir. Bu durumda kripto paraların portföy çeşitlendirme özelliği düşer” dedi. Bu yorum kripto paraların güçlü bir çeşitlendirme aracı olduğu yönündeki argümanlara bir tokat niteliğinde. Aynı zamanda JPMorgan CEO’su Jamie Dimon’ın kripto paraları bir dolandırıcılık aracı ve değersiz varlıklar olarak nitelemesinden çok daha hasar verici.
Kripto para yatırımcılarının bu kadar keskin eleştirileri görmezden gelmesi oldukça kolay oldu. Ancak Goldman’ın eleştirisi kripto boğalarını gülünç duruma düşürüyor. finansgundem.com'un haberine göre dünyanın önde gelen para otoritelerinde büyük devrimler meydana geliyor.
Çin Halk Bankası’ndan, ABD Merkez Bankası’na (FED) birçok kurum kripto paralara yönelik hamlelerini devreye koyuyor. Çin kendi merkez bankası dijital parasını piyasaya sürmeye hazırlanıyor. FED Başkanı Jerome Powell’ın da bu yönde hamlelerinin olacağına yönelik beklentiler yükseliyor. Goldman’ın standart arz talep dinamiklerinin kripto paralar için de geçerli olduğu görüşüne temkinli yaklaşması ise Asya bankaları için bir uyarı niteliğinde.
Varlıklara ve hizmetlere uygulanan tahmin edilebilirlik özelliği, başka alanlarda da tehlike yaratacak. Analist Febrian, “son dönemde görülen kripto aktiviteleri nedeniyle Asya’da bulunan bankaların Fitch notlarının etkileneceğini düşünmüyoruz, ancak gelişmeleri izliyoruz” dedi.
Aktivist yatırımcı Vodafone’da fırtına mı başlatacak?
'Ücretsiz üretilen NFT'lerin yüzde 80'inden fazlası sahte'
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.