Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu başkanlığında 23 Şubat Perşembe günü toplanacak.
Goldman Sachs ekonomistleri 23 Şubat'ta gerçekleşecek Para Politikası Kurulu toplantısında, Merkez Bankası’nın faiz oranlarını 100 baz puan indirerek yüzde 8 seviyesine düşürme ile faizi sabit tutma olasılığının eşit olduğunu belirtti.
Bloomberght'den Zeynep Bayar'ın haberine göre raporda, oranları tahmin etmenin şu anda normalden daha zor hale geldiği belirtilerek, “Faizden çok makroihtiyati tedbirlere dayanan mevcut heterodoks politika çerçevesinde, ekonomide politika faizlerinden parasal koşullara geçiş zayıftır. Bu nedenle, faizleri tahmin etmenin tek yolu, politika yapıcılardan rehberlik almaktır” ifadeleri kullanıldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son dönemde faiz indirimlerine devam edileceği yönündeki açıklamalarının ardından faizlerin tekrar düşürülme olasılığının önemli ölçüde arttığı belirtilen raporda, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin de enflasyon düştükçe faizlerin daha da düşürüleceğinin sinyalini verdiği hatırlatıldı.
“Genişlemeci politika arayışı hızlanacak”
Goldman Sachs ekonomistleri, söz konusu raporda 6 Şubat'ta gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ekonomi üzerindeki etkisi ve para politikası patikası hakkında da değerlendirmelerde bulundu.
Hükümetin, depremin GSYİH üzerindeki olumsuz etkisini dengelemek için “genişlemeci politika arayışını hızlandıracağı” belirtilen raporda, “Ancak ilginç bir şekilde, TCMB'nin şu ana kadar net fonlaması geçen hafta düştü.” yorumu yapıldı. Raporda ayrıca, hükümetin depremin etkilerine ilişkin sonrasında atacağı bir adımın parasaldan çok mali yönden geleceği belirtildi.
Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Grafe ve Başak Edizgil tarafından hazırlanan ve 10 Şubatta yayımlanan notta, 1999 Marmara depreminin GSYH’daki payının, Kahramanmaraş depreminin üç katından daha büyük bir bölgeyi etkilediği kaydedilmişti.
Akademik bir çalışmaya atıfta bulunan ekonomistler, 1999 depreminin maliyetinin GSYH’nin yüzde 1,2’sine tekabül ettiğini belirterek, Kahramanmaraş depremin bölgenin büyümedeki payı dikkate alındığında GSYH’ye maliyetinin yüzde 1’in oldukça altında kalabileceği hesaplanmıştı.
Morgan Stanley ve JPMorgan'dan TCMB Faiz tahmini
Morgan Stanley ekonomistleri, Merkez Bankası'nın 23 Şubat tarihinde gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısında 100 baz puan faiz indirimine gitmesini beklediğini açıklamıştı. Yayımlanan notta, “Ancak deprem felaketi ve acil afet yardımı için özellikle devlet bankaları tarafından sağlanacak desteklere duyulan ihtiyacın 150 baz puanlık daha büyük bir faiz indirimi veya Mart toplantısında ilave bir faiz indirimi olasılığını artırdığı görüşündeyiz." ifadelerini kullandı.
JPMorgan da geçen hafta yayımladığı raporda, TCMB'nin şubatta 100 baz puanlık indirime gideceği tahminin de bulunmuştu.
Ekonomistler TCMB faiz kararı tahminini açıkladı
TCMB faiz kararını 23 Şubat'ta açıklayacak
Sıfırla sıfırla hatta eksiye çekerek ülkeyi ıstıraptan kurtar
Beş yüz puan birden indirmesi bile sürpriz olmaz
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.