<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs’da bilanço krizinin perde arkası----

Goldman Sachs’da bilanço krizinin perde arkası

Goldman Sachs’da bilanço krizinin perde arkası
19 Ocak 2022 - 14:06 www.finansingundemi.com

Goldman Sachs dünkü bilanço paylaşımının ardından yatırımcıların yoğun tepkisine maruz kaldı. Finans yazarı Paul J. Davies bu durumun sebebi olarak bankacılara ödenen yüksek maaşları işaret ediyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs'ın personeli, hem rakip bankalardaki çalışanlarla hem de hissedarlarla karşılaştırıldığında, son dönemdeki sözleşme ve ticaret bankacılığı patlamasının büyük kazananları oldu.

Ancak yatırımcılar bu haberleri olumlu karşılamış gibi gözükmüyor. Zira geçtiğimiz gün Goldman Sachs hisseleri %8 oranında değer kaybetti. Hisselerdeki kayıplar bankanın rekor düzeyde yıllık kar ve getiri bildirmesine rağmen gerçekleşti. Bankanın dördüncü çeyrek ve tam yıl yatırım bankacılığı ödemeleri performansı ve döviz, emtia ve tahvil ticaretinden elde ettiği getiriler de rakiplerinin ve analistlerinin beklentilerini geride bıraktı. Goldman’ın beklentileri karşılamayan tek bilanço bölümü hisse senedi ticaretiydi.

Ancak Bloomberg International yazarı Paul J. Davies’e göre yatırımcıların endişesi bankanın kârının bu seviyede sıkışacağı yönündeydi. Zira geçtiğimiz yıla göre bu yıl yatırım bankacılığı ve piyasa getirileri beklentilerinin çok daha düşük olması yüksek maaşların oluşturduğu maliyetleri de yükseltiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Merkez Bankası’nın (FED) ve ABD hükümetinin teşvik politikalarından vazgeçmeye hazırlanması ülkedeki ekonomik tabloda büyük bir değişikliği hazırlıyor. Pandemi karşısında piyasaların etkilenmemesi için yapılan piyasa teşviklerinin süresinin bitmesi ve FED’in de bu yıl en az 3 kez faiz artırımı yapacağını açıklaması kolay para politikalarının bu yıl sona ereceğine işaret ediyor. Küresel şirket patronları ve yatırımcılar da bu sebeple 2022’ye ilişkin daha dikkatli bir tavır sergiliyor.

JPMorgan’dan geçtiğimiz hafta gelen açıklamada ödemelerdeki enflasyon ve teknoloji maliyetlerinin önümüzdeki birkaç yılda getiri potansiyellerinin daha düşük olacağı anlamına geldiği belirtildi. Bilanço rakamlarına göre Goldman Sachs’da genel harcamaları 2021 yılında %10 artarken JPMorgan’ın harcamaları ise %7 arttı. Bununla birlikte Goldman’ın bordro maliyetleri %33 yükselirken JPMorgan’da ise sadece %10 yükseliş görüldü.

Davies Goldman Sachs’ın toplam net getirilerindeki büyümenin %33 olduğunu ve net bilanço büyümesinin de %129 olduğunu göstererek bu alanda ABD’deki düğer büyük bankaları geride bıraktığını da belirtiyor.

Goldman CEO’su David Solomon da bilanço açıklaması sırasında bankanın gelir görünümüyle ilgili endişeleri hafifletmeye çalıştı. Ünlü CEO bankanın müşterilerle sözleşme yapabilme yetisinin güçlü kalması gerektiğini ve piyasa aktivitesi normalleşse bile bankanın ticaret masalarından elde gelir açısından lider kalmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Solomon ayrıca çalışan ücretlerindeki enflasyonun ABD ekonomisinin her tarafında görüldüğünü de kabul etti ve bankanın üst düzey yeteneklere ödül vermesi taahhüdünü savundu.

Goldman'ın bankacılar için maaş ödemelerini artırmasının bir sebebi de 2020 yılında pandemi ekonomisine girildiğinde bankanın maaşlar konusunda diğer rakiplerine göre daha muhafazakar davranması olarak gösterilebilir. Ancak düzenleyici kurumlar bankaların sermayelerinin daha büyük bir kısmını korumasını istemesi sebebiyle maaş yükünü daha çok bankanın hissedarları çekti.

Hissedarlara temettü ve yenilenen geri alımlar yoluyla yapılan ödemeler 2021 için 3,8 milyar dolar artarak toplam 7,5 milyar dolara yükseldi, ancak Goldman'ın bankacılarına yaptığı ekstra ödemelerse 4,4 milyar dolar büyüdü. Diğer bir deyişle bankanın getirilerindeki iyileşmeden en büyük payı bankacılar aldı.

Ödemelerin en çok yapıldığı alansa bankanın ticaret ve yatırım bankacılığı birimleri oldu. Ticari aktivitenin azalması durumunda ise ikramiyelerin ve bununla birlikte genel maliyetlerin de düşmesi beklenebilir. Ancak Davies’e göre bu cephede de bir şeyler değişiyor olabilir. Zira daha fazla Goldman Sachs çalışanı düzenli maaşlarla çalışmaya başladı. Örnek vermek gerekirse varlık yönetimi ve tüketici işletmelerinde düzenli maaşlarla çalışan bankacı sayısında artış gözlemleniyor. Bunun en büyük sebebi ise personel oranında %8’lik artışa sebep olan teknoloji personeli sayısındaki yükseliş gösteriliyor.

Bunun yanı sıra, banka daha iyi şartlardaki ebeveyn izinleri ve emekli maaşları üzerinden parasal getirisi olmayan imkanlar da sağlıyor. Tüm bu iyi şartlar Goldman Sachs çalışanları için özellikle de idari veya destek birimlerinde çalışan personeller için olumlu bir durum. Ancak tüm bu harcamalar bankanın sabit maliyetlerini de yükseltiyor. Bu da bankanın ekonomideki yavaşlamalara daha sınırlı tepki verebilmesine neden oluyor. Davies’e göre bankanın tüketici bankacılığı ve servet yönetimi işletmeleri daha iyi getiri sağlarsa tüm bu tartışmalar daha az bir önem arz edecektir. Ancak finans yazarı bunu söylemek için çok erken olduğunu da belirtiyor.

Goldman Sachs %23 özkaynak getirisi sağladığı 2021 bilançosuyla 2008 Finans Krizi’nden bu yana en iyi performansını gösterdi. Asıl sorunsa bu bilançonun önümüzdeki birkaç yıl boyunca yatırımcıların görebileceği en iyi bilanço olması ihtimali.

ABD borsaları Goldman Sach bilançosuyla düştü

 

Goldman Sachs bilançosunu açıkladı

 

JP Morgan'ın kârı azalsa da beklentilerin üzerinde

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)