Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Morgan Stanley Goldman Sachs’a takip etmesi gereken yolu gösteriyor olabilir. Ancak Goldman’ın bu hedefe ulaşması için yapması gereken daha çok şey var.
Geçtiğimiz hafta iki banka da aynı gün 2022’nin son bilanço raporunu yayınladı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre bilançolarda Morgan Stanley’nin başarılı performansına karşın Goldman Sachs’ın zayıflığı dikkat çekti. Bilanço sonrasında Morgan Stanley hisseleri %6 yükselirken, Goldman’ın hisseleri ise %7’den fazla düştü.
Bloomberg yazarı Paul J. Davies’e göre tüm hikaye Morgan Stanley’nin varlık yönetimi birimindeki büyüme ve dayanıklığı ile ilgiliydi. Buna karşın Goldman’ın fon yönetimi ve tüketici finansmanı alanında istikrarlı ve sürekli gelir akışı geliştirme girişimleri başarısızlığını kanıtladı.
Finans yazarı yatırım ve ticaret bankacılığı birimlerinin volatilitesinin her zaman yüksek olduğuna dikkat çekiyor. Zira 2022 yılı da bunun kanıtı olabilecek nitelikteydi. Geçen yıl Wall Street'te tahvil ve döviz ticareti yükselişe geçerken hisse senedi ticareti yavaşladı. Sözleşmeler ve halka arz talep toplama ücretleri düştü. Goldman, geçen yıl sabit gelirli ticarette tüm rakiplerinden çok daha iyi performans göstermiş ve 2022 için 2021'e kıyasla gelirlerini yaklaşık %40 arttırmıştı. Ancak geçen yılın ortalarından itibaren Wall Street'teki hisse senedi ticareti karıştı ve çoğu banka yatırım bankacılığı ücretlerinde kabaca %50'lik bir düşüş gördü.
Davies’e göre Goldman için sorun, yatırımcıların artık ticaretteki büyük kazanımlara değer vermemeleridir. CEO David Solomon, bankanın başına geçtiği günden beridir yatırımcıların görmek istediği güvenilirliği yaratarak sürdürülebilir gelir kaynaklarını artırmaya çalışıyor. Ancak finans yazarı bu planın ‘o kadar da iyi gitmediğini’ belirtiyor.
Banka, kitle pazarı tüketici bankacılığı hedeflerini terk etti ve geçtiğimiz ekim ayındaki üçüncü çeyrek sonuçlarıyla birimlerini yeniden yapılandırdı. Davies bilanço raporunda en son girişimlerin maliyetlerine dikkat çekti:
“2022'de yeni kurulan Platform Solutions birimi için 1,99 milyar dolarlık bir zarar, 2021'deki zararın kabaca iki katı. Apple kredi kartından ve GreenSky'ın şimdi satın al-sonra öde işletmelerinden kaynaklanan kayıpların bulunduğu yer tam da burasıdır: Bankanın çektiği acının temelinde resesyon tehdidi ve kötü krediler için karşılık verme ihtiyacı yatıyor.”
Morgan Stanley ise çok daha uzun süredir gelir istikrarı arayışında olan bir banka. Finans devi son yıllarda Eaton Vance ve E-Trade'in satın alınmasıyla bu süreci hızlandırdı. Yatırım yönetimi ücretlerinden ve net faiz gelirlerinden elde ettiği istikrarlı gelir her zamankinden daha önemli hale geldi. 2017 yılında, bu iki işletme Morgan Stanley'nin toplam gelirinin %40'ından azını oluşturuyordu. 2022'de ise bu iki birim ilk kez gelirlerin yarısından fazlasını %54’ünü oluşturdu.
Goldman'da ise varlık yönetimi ücretleri ve faiz getirileri yaklaşık %27'den %35'e yükseldi. Bu ilerleme olsa da Davies gelişmeyi yeterli görmüyor ve doğru türden bir ilerleme olmadığını belirtiyor: Goldman, işlem gelirinde Morgan Stanley'den daha büyük bir düşüş yaşadı. Başka bir deyişle, Goldman'ın elde ettiği yeniden dengeleme, istikrarlı gelirdeki büyümeden çok, yatırım bankacılığı ücretlerindeki çöküşle ilgilidir.
Goldman'ın müşterileri hizmetlerine daha fazla bağımlı hale gelerek ticaret gelirlerindeki oynaklığı azaltabileceği konusunda bir argüman var. Goldman yatırım müşterilerini bankaya daha fazla iş getirmeye ve bankada daha fazla tutmaya teşvik etmek için tasarlanmış teknolojiye büyük yatırımlar yapıyor. Banka yatırımcıların Goldman'ın piyasa verilerine, fiyatlandırma ve değerleme sistemlerine bağlanmaları için arayüzler oluşturuyor. Ancak finans yazarı borsaların her zaman temel içgüdülerine göre hareket ettiğini ve yükseliş ve düşüşlerin her zaman olacağını söyledi. Diğer bir deyişle herkesin savaştan ve enflasyondan korktuğu bir ortamda daha az ticaret yapılacaktır.
Goldman'ın bir maliyet sorununun da yüksek maliyetler olduğu görülüyor. Banka, 2022'de personel maliyetlerini %14,5 oranında azaltarak rakiplerinin arasında en yüksek işten çıkarma oranına ulaştı. Ancak bu oran 2021'de rakiplerinden çok daha fazla %33'lük bir çalışan alımını izledi. Goldman, dördüncü çeyrekte, şimdiye kadarki en yüksek yıl sonu personel maliyeti 3,76 milyar dolar ödeme yaptı. Gelirlere göre son on yılın en yüksek payını belirten rakamlar analistleri hayal kırıklığına uğrattı.
Harcamalar, Goldman'ın gelecekte gelirini yeniden dengelemek için ana umudu olan varlık yönetimi birimi için özellikle önemli bir konudur. Birimin fon yönetimi ve özel bankacılıktan gelen sabit ücretleri ve aynı zamanda Goldman'ın kendi tahvil ve hisse senedi yatırımlarının son derece değişken sonuçlarını da içeriyor.
Bu yatırımlardan elde edilen gelir, 2022'de 2021'e kıyasla 10 milyar dolar veya %85 oranında düştü. Bölümün kârı da yaklaşık %90 oranında geriledi. Bu kadar büyük bir gelir düşüşüyle başa çıkmak ve maliyetleri yeterince hızlı bir şekilde ayarlamak kolay değil. Ancak Davies’e göre asıl sorun çok daha farklı:
“Birimin giderleri, ürettiği gelirlere göre çok büyük. Yatırım sonuçları ve kredi zararlarına ilişkin karşılıklar hariç tutulduğunda, bu birim 2020 ve 2021'de büyük çaplı vergi öncesi zararlar ve 2022'de 48 milyon dolarlık küçük bir kâr kaydetti.”
Davies Goldman Sachs’un zamanla volatilitesi yüksek yatırımlarını satacağını ve başkalarının parasını yönetmek için aldığı ücretleri artıracağını öngörüyor. Ancak Finans yazarına göre bunun gerçekleşmesi yıllar alacak ve bu sebeple Goldman Sachs Morgan Stanley’nin çok gerisinde.
Goldman Sachs, varlık yönetimi yatırımlarını azaltacak
Cramer Wall Street devini yerden yere vurdu
Credit Suisse, Euro Bölgesi büyüme tahminlerini revize etti
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.