BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkGoldman Sachs Apple ortaklığının faturası 4 milyar dolar----

Goldman Sachs Apple ortaklığının faturası 4 milyar dolar

Goldman Sachs Apple ortaklığının faturası 4 milyar dolar
20 Eylül 2024 - 17:22 www.finansgundem.com

Wall Street devi Goldman Sach Apple ile kurduğu kredi kartı ortaklığından çıkmaya hazırlanıyor. Ancak analistlere göre dev banka için çıkış maliyeti 4 milyar dolara ulaşabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

2019 yılında Goldman Sachs ve Apple ‘oyunun kurallarını değiştirecek’ bir kredi kartı olarak nitelendirdikleri yeni girişim için bir ortaklık duyurmuştu. Aradan geçen beş yıllık süre zarfı içerisinde ise bu ortaklık başarısız olmuş gibi görünüyor ve Apple yeni kartı için yeni bir ortak arayışına giriştiği belirtiliyor. Fortune’un haberine göre iki şirket arasındaki ortaklık dağılırsa Goldman büyük bir faturayla karşı karşıya kalabilir ve üç iş kolundan birini tamamen ortadan kaldırabilir.

Goldman’ın olası bir politika değişikliğini anlamak için on yıl öncesine gitmek gerekiyor. Söz konusu dönemde yüksek net servete sahip olan bireylere danışmanlık yapmasıyla tanınan dev banka gelir kaynaklarını çeşitlendirme kararı almıştı. 2016 yılında Marcus birimini hayata geçiren Goldman Sachs bu birim üzerinden internet bankacılığıyla bireysel krediler ve mevduat hesapları oluşturdu. Banka daha sonra GM ve Apple ile ortaklıklar kurarak tüketici bankacılığı için özel kredi kartları oluşturdu.

Bankanın bu stratejideki amacı ‘kitlesel zenginleri’ yakalamaktı. Ancak Goldman aşağı yöne doğru hareket etme konusunda pek yetenekli değildi ve Ağustos 2022 itibariyle tüketici işletmesi hâlâ zararına çalışıyordu. Goldman Sachs başarısızlığın ardından tüketici bankacılığı işletmesinden geri adım attı ve yeniden organize oldu.

Varlık ve servet yönetimi işletmesini tek bir segmentte birleştiren Goldman Sachs, yatırım bankacılığı, küresel piyasalar ve tüketici bankacılığı birimlerini ikinci bir segmentte tuttu. Goldman kullanıcılara yüksek getirili tasarruf hesapları sunan Marcus Invest ve Marcus Deposits birimlerini ise varlık ve servet yönetimi işletmesine taşıdı.

Bankanın platform çözümleri olarak adlandırılan üçüncü birimi ise işlem bankacılığını, Goldman’ın tüketici bankacılığı ortaklıklarını (Apple ve General Motors kredi kartları gibi) ve özel banka GreenSky’ı barındırıyordu.

Goldman Sachs’ın en güçlü kadın yöneticilerinden biri olan ve tüketici ve varlık yönetimi işletmesinin eski eş başkanı olan Stephanie Cohen platform çözümleri biriminin başına getirildi. Cohen ise mart ayında Goldman Sachs’ta istifa etti ve aynı ay Greensky’ın başka bir konsorsiyuma satışını tamamladı.

Goldman mevcut tabloda kart ortaklıklarından çıkıyor gibi görünüyor. Fortune kaynaklarına göre kasım ayında GM ile Goldman yeni bir ihraççı bulunması sürecine başlanması yönünde anlaşmaya vardı. Golrman’ın GM’İn kart işletmesini Barclays’e devretmesi bekleniyor.

Wall Street Journal'a göre Apple, kasım ayında Goldman ile olan kredi kartı ortaklığının fişini çekmeye karar verdi. WSJ'nin bu hafta yayınladığı habere göre, JPMorgan Chase, teknoloji şirketinin kredi kartı programını devralmak için Apple ile görüşüyor.

Wells Fargo Menkul Kıymetler Genel Müdürü ve ABD Büyük Sermayeli Banka Araştırmaları Başkanı Mike Mayo'nun bu haftaki flaş notuna göre, JPMorgan başarılı olursa, satış stratejik olarak mantıklı olacak ve muhtemelen Goldman'ın platform çözümleri birimini ortadan kaldırmasına yol açacak. Platform çözümlerini kapatmak, Mayo’ya göre, Goldman'ın iki temel işine tamamen odaklanmasına olanak tanıyacak: Küresel Bankacılık ve Piyasalar İşletmesi ve Varlık ve Servet Yönetimi İşletmesi.

Mayo, özellikle elden çıkarma maliyeti çok yüksek olması halinde, satışın Goldman için başarısız tüketici bankacılığı stratejisinden yeni bir hasar alabileceğini söylüyor. Goldman Sachs’ın Apple kartlarının toplam portföyünün 17 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Mayo’ya göre Goldman satış nedeniyle 1 milyar doların üzerinde çıkış maliyetiyle karşı karşıya kalabilir.

WSJ haberine göre Apple, Synchrony Financial ve Capital One da dahil olmak üzere kart işi için birkaç potansiyel alıcıyla görüşmelerde bulundu. JPMorgan ile bu yılın başlarında başlatılan görüşmelerse son haftalarda ilerleme gösterdi. Ancak JPMorgan, Apple kredi kartı programındaki yaklaşık 17 milyar dolarlık ödenmemiş bakiyenin tam nominal değerini ödemek istemediğini belirtiyor.

Mayo konuyla ilgili paylaştığı notta Goldman Sachs için yaklaşık 500 milyon dolardan 4 milyar dolara kadar çıkış maliyeti tahmininde bulundu.

GM ve Apple kartları portföyünün boşaltılmasının ardından platform çözümleri biriminde pek fazla bir şeyin kalmayacağı da görülüyor. Mayo işlem bankacılığının bankanın büyük bir ögesi olmadığını ve bankanın küresel bankacılık ve piyasalar birimine taşınabileceğini belirtiyor. Goldman CEO’su David Solomon geçen hafta GM kartları ve diğer küçük perakende girişimlerinde geçiş süreçlerinden 400 milyon dolarlık darbe almayı beklediğini açıkladı.

CFO’lara göre risk alma zamanı henüz gelmediCFO’lara göre risk alma zamanı henüz gelmedi

 

 Goldman Sachs’in Rusya’daki faaliyetleri sona erdi Goldman Sachs’in Rusya’daki faaliyetleri sona erdi

 

JPMorgan ABD şirket tahvillerini işaret etti! Piyasa zayıfladığında kazandırıyorJPMorgan ABD şirket tahvillerini işaret etti! Piyasa zayıfladığında kazandırıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)