Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Goldman Sachs'ın CEO’su David Solomon, tüketici bankacılığı girişimindeki hatalarını kabul etti. Financial Times’ın haberine göre Wall Street bankasının yatırımcı gününde konuşan Solomon tüketici birimindeki bazı bölümlerin satılabileceği olasılığını dile getirse de bankanın üzerindeki kara bulutları dağıtamadı.
Solomon salı günü hissedarlarına yaptığı açıklamada Goldman’ın tüketici platformu biriminin ‘stratejik alternatifler” aradığını söyledi. Bu alternatifler arasında Apple’la ve General Motors’la yapılan kredi kartı ortaklıklarının veya geçen yıl satın alından kredi firması GreenSky’ın potansiyel satışı da var.
Bu tür bir satış Goldman’ın tüketici bankacılığı işletmesi girişimi inşa etme konusunda tökezlediğinin itirafı niteliğinde olacak. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Wall Street devinin tüketici bankacılığı alanındaki atılımları bir önceki CEO Lloyd Blanfein döneminde başlamış ve Solomon döneminde de tamamen sahip çıkılmıştı.
Solomon bankanın New York, Manhattan’daki merkez binasında yaptığı sunumda, “Bazı rekabet avantajlarından yoksun olduğumuz ve çok hızlı bir şekilde çok fazla şey yaptığımız ortaya çıktı, bu da uygulamalarımızı etkiledi" ifadelerine yer verdi.
Yatırımcılarsa Solomon’un açıklamalarını hoş karşılamadı. Açıklamanın arından bankanın hisseleri %3 değer kaybetti ve bankanın piyasa değeri 3 milyar dolar düştü.
FT haberinde yatırımcı gününün Solomon için zorlu bir dönemeç olduğuna dikkat çekiliyor. Zira ünlü CEO bir süredir bankanın stratejisi konusunda yatırımcıların eleştirilerinin hedefinde. Son zamanlarda uygulanan katı işten çıkarma kararları da banka içerisinde Solomon’a karşı muhalefetin oluşmasına yol açtı.
Solomon, 2025 yılına kadar tüketici kredileri ve finansal teknoloji bölümündeki kayıpları tersine çevirme sözü verdi. Söz konusu işletme, 2020'den bu yana vergi öncesi kayıplarda 3 milyar dolardan fazla zarar verdi.
2018'de CEO olarak göreve başladığından beri Solomon, Goldman'ın ticaret ve sözleşme bankacılığı alanında pazar payını artırdı. Ancak, varlık ve servet yönetimi gibi hissedarlar tarafından değer verilen istikrarlı getiriler üreten işletmeler kurma çabalarında daha az başarılı oldu. Goldman’ın dördüncü çeyrek bilançosundaki sert düşüşü ve rakibi Morgan Stanley'in servet yönetimi birimi tarafından desteklenen güçlü bilançosu iki finans devi arasındaki vurguladı.
Solomon, Goldman'ın daha verimli çalışacağına, yatırım ve ticaret bankacılığında pazar payı kazanacağına ve daha istikrarlı ücretler üretmek için varlık ve servet yönetiminde genişleyeceğine söz verdi.
FT haberine göre açıklamalar 2020’de bankanın ilk yatırımcı gününde ortaya konanlarla benzerlik taşıyor. Tek farksa son yatırımcı gününde tüketici bankacılığına vurgu yapılmaması. Goldman geçen yıl, artan kayıplardan dolayı hissedarları rahatsız eden Marcus markasından çekilerek "Main Street" (toplumun büyük bölümünü oluşturan kesime yönelik) hedeflerinden vazgeçmeye karar verdi.
Marcus işinin stratejik gözden geçirmeden etkilenmeyen küçültülmüş bir versiyonu, şu sıralar varlık yönetimi birimi içinde yer alıyor.
Solomon, ortalama maddi ortak özkaynak getirisi için yüzde 15-17 hedefinde sıkışıp kaldı. Bu oran bir önceki hedef olan yüzde 14’ün biraz üzerinde olsa da rakipleri Morgan Stanley ve JPMorgan Chase’in gerisinde.
Goldman yönetimi, kısmî istihdam azaltma, daha az boş pozisyon doldurma ve pazarlama harcamalarını azaltma yoluyla 1 milyar dolarlık kemer sıkma stratejisi planladığını açıkladı.
Banka, bilanço içi yatırımlarının çoğunu satma planları hakkında daha fazla ayrıntı verdi. Goldman Sachs’in özel sermaye ve gayrimenkul gibi alanlarda kendi sermayesine dahil birçok yatırımı bulunuyor.
Goldman projeksiyonunda 30 milyar dolarlık eski yatırımların 2024 yılının sonuna kadar 15 milyar doların altına düşürülmesinin hedeflendiği ve önümüzdeki üç ila beş yıl içinde tüm bu varlıkların satışının planlandığı belirtildi. Asıl hedefse, bu varlıklara yatırım yapmak yerine üçüncü taraf fonlara yönelerek yönetim ve performans ücretleri oluşturmak, zaman içinde bu varlıklardan bilanço geliri sağlamak.
Goldman Sachs: Enflasyon güveni engelliyor
Morgan Stanley: Ralli boğa tuzağı, düşüş Mart ayında
JP Morgan: İngiltere resesyondan kaçabilir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.