Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı Gayrimenkul Değerleme AŞ (GEDAŞ) ekiplerince 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde zemin etüdü için sondaj çalışması yürütülüyor.
"Asrın felaketi" olarak nitelenen depremlerde Gölbaşı ilçesinde GEDAŞ ekipleri tarafından zemin etüdü için sondaj çalışması başlatıldı.
Bu kapsamda Doğu Anadolu Fayı Gölbaşı segmentinde belirlenen 91 noktada 10 ila 40 metre derinlikten sondaj ile toprak numunesi alınıyor. Numuneler, incelenmek üzere Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı laboratuvarına gönderilecek.
Sondaj çalışmasına katılan jeoloji mühendisi Satılmış Akın, Doğu Anadolu Fay Hattı'nda kırıklar sebebiyle toprakta sıvılaşma ve binalarda oturma problemlerinin ortaya konulması için çalışma yaptıklarını söyledi.
Depremlerden sonra zeminde fay kırıkları neticesinde sıvılaşmayla karşılaşıldığına dikkati çeken Akın, "Depremlerde binalarda 2-3 metre oturmalar meydana gelmiş. Oturma meydana gelmeyen yerlerde ise zeminde sıvılaşma olmuş. Bu çalışmalar neticesinde zemin ile ilgili raporlar hazırlayacağız ve zemin iyileştirme yöntemleri önereceğiz. Bu doğrultuda zemin iyileştirmesi yapılmadan, bina-zemin ilişkisi ortaya konulmadan yapılaşmanın tekrar yapılamamasını öngöreceğiz." dedi.
Akın, sondaj çalışmasıyla belirlenen noktalardan toprak numuneleri alındığını, bunların laboratuvarlarda inceleneceğini belirterek, "Ona göre hesaplamalarını, teknik değerlendirmelerini yapacağız. Raporlamasını hazırlayıp bakanlığımıza sunacağız." diye konuştu.
Jeoloji mühendisi Sinan Öztürk ise depremlerde Kahramanmaraş'ta jeoloji mühendisi arkadaşlarının da hayatını kaybettiğini anlattı.
Gölbaşı-Türkoğlu segmentinde deprem meydana geldiğini hatırlatan Öztürk, şunları kaydetti:
"Segmentteki fay, Kırıkhan'a kadar uzanıyor. Gölbaşı bu yüzden depremin en kritik yerlerinden biri. Burada bir de sıvılaşma problemi var. Asıl sıkıntı burada. 20 ila 30, bazı pilot noktalarımız var, 40 metreye kadar inip zemin hakkında bir şeyler öğreniyoruz. Hem laboratuvar ortamında hem de sahadaki deneylerle ileride buranın geometrik ve mikro bölgeleme çalışmaları için verilerimizi topluyoruz."
Kocaeli'nin kıyı şeridinde 'zemin sıvılaşması' riski
Sadece izolatör yetmeyebilir; zemin ve proje de önemli
‘Binalar zemin katta patlıyor, bu da zemin katla oynandığını işaret ediyor’
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.