Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye gibi ihracatının yüzde 40’a yakınını AB’ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansının hakikaten çok iyi olduğunu belirterek, “2013’teki gidişat bizim için bir sürpriz değil. OVP ihracat hedefimiz 158 milyar dolar. Buna ulaşacağız” dedi.
Bakan Çağlayan, ihraç edilen malların yüzde 80’inde ihracatın arttığını vurgulayan Çağlayan, “Hep söylediğim gibi, Altın da ihraç ettiğimiz, ithal ettiğimiz binlerce üründen biri. Onu ayırt etmediğimizi özellikle belirtmek isterim. Ancak son aylarda dış ticaretimizdeki etkisi nedeniyle ona ayrıca değinmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye gibi ihracatının yüzde 40’a yakınını AB’ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansının hakikaten çok iyi olduğunu belirterek, “2013’teki gidişat bizim için bir sürpriz değil. OVP ihracat hedefimiz 158 milyar dolar. Buna ulaşacağız” dedi.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mayıs ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi.
Mayıs ayı ihracatının 13.3 milyar dolar, ithalatının 23.3 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 57.4 olduğunu belirten Bakan Çağlayan, “Ocak-Mayıs dönemindeki 5 aylık duruma baktığımızda ise ihracatımızın 62.8 milyar dolar, ithalatımızın 104.8 milyar dolar, ihracatın ithalatı karşılama oranı ise yüzde 60 olduğunu görüyoruz” dedi.
“ÜRÜN BAZINDA DA İHRACAT ARTIŞI DEVAM EDİYOR”
Mayıs ayında Yakın ve Orta Doğu dışındaki tüm bölgelere ihracatta artış yaşandığını dile getiren Çağlayan, AB, diğer Avrupa, Kuzey ve Güney Amerika, Asya, Afrika gibi bölgelerin tümüne ihracatın arttığını vurguladı. Sadece bölge bazında değil ürün bazında da ihracat artışının devam ettiğini belirten Bakan Çağlayan, ihraç edilen malların yüzde 80'inde ihracatın arttığını vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
“Hep söylediğim gibi, Altın da ihraç ettiğimiz, ithal ettiğimiz binlerce üründen biri. Onu ayırt etmediğimizi özellikle belirtmek isterim. Ancak son aylarda dış ticaretimizdeki etkisi nedeniyle ona ayrıca değinmek gerekiyor.2013 Mayıs’ta 2.2 milyar dolar altın ithalatı 695 milyon dolar da ihracatı yapıldı. Nisan ayında 45 tondan fazla altın ithalatı yapılmıştı. Benzer durumu Mayıs'ta da görüyoruz. 5 aylık dış ticaret verisi açıklanmış bizden başka 20 ülke daha var. Bunlarda ortalama ihracat artışı yüzde 4. Ülkelerin hemen hepsi gelişmekte olan ülkeler. Yani ihracat artışlarının yüksek olmasını beklediğimiz ülkeler. Ama tüm bu ülkelerde ihracat performansında bir zayıflama var. Bunun başlıca sebebi Avrupa.”
“İHRACAT PERFORMANSI HAKİKATEN ÇOK İYİ”
Türkiye olarak, ilk 5 ayda ihracat artışının yüzde 2.9 olduğunu vurgulayan Çağlayan, açıklamalarına şöyle devam etti:
“Bizim gibi ihracatının yüzde 40’a yakınını AB’ye yapan bir ülkenin küresel kriz döneminde gösterdiği ihracat performansı hakikaten çok iyi. AB dışında olup da, ihracatında AB’nin payı bizim kadar yüksek ülke bulmanız çok zor. Ama biz bir taraftan Avrupa krizi, bir taraftan Arap Baharı dezavantajlarına rağmen ihracatımızı artırmayı başardık. 2013 yılının dalgalı bir yıl olacağını biliyorduk bekliyorduk. Dış ticaretimizdeki bu dalgalı seyir o açıdan bizim için sürpriz değil. O yüzden OVP ihracat hedefimizi 158 milyar dolar olarak belirledik. Geçen yıllara göre daha düşük bir ihracat artışı olacağı herkes tarafından bekleniyordu. Biz de hükümet olarak planımızı ona göre yaptık. Dünyada durum bu. Gerek mal, gerek hizmet ticareti geçen yıllara göre daha zayıf artış gösteriyor; yıl genelinde de bu durum devam edecek. Ancak yıl sonunda OVP hedefi olan 158 milyar dolara ulaşacağız. Çalışmalarımızı buna göre yapıyoruz.''
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansgundem.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansgundem.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.