<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGıdaya üretici kaynaklı zam yok----

Gıdaya üretici kaynaklı zam yok

Gıdaya üretici kaynaklı zam yok
14 Haziran 2015 - 07:59 www.finansingundemi.com

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan öncesi gıda zamlarını değerlendirdi

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Ramazan öncesi gıda fiyatlarında üreticiden kaynaklı bir zam olmadığını belirterek, “Aracı kâr oranlarının yüksekliği ve özellikle Ramazan’da spekülatif fiyat hareketlerinin görülmesiyle tüketici (market) fiyatlarında önemli artışlar olabiliyor. Bu artışın üreticilerden kaynaklanmadığının bilinmesini istiyoruz” dedi. Yetkin, tüketici fiyatlarının denetlenmesi gerektiğini vurguladı.
 
İbrahim Yetkin, geçen yıl Ramazan’da kuraklık ve ihracattan kaynaklanan arz yetmezliği gibi nedenlerden dolayı fiyatları artan un, bakliyat ve meyve-sebzede bu yıl bolluk olduğunu, Çukurova bölgesinde hububat üretiminde geçen yıla göre yüzde 30’un üzerinde artış saptandığını kaydetti. 
 
Gerileme var
Hasadı başlamış olan mercimekte de rekoltenin 350-400 bin ton arasında olmasının beklendiğine işaret eden Yetkin, hasadı Ağustos’ta başlayacak nohut, fasulye, çeltik (pirinç) gibi ürünlerde de geçen yılın üzerinde bir rekolte elde edileceğinin kesinleştiğini belirtti. Bu durumun üretici fiyatlarına da yansıdığına ve fiyatlarda yüzde 10 civarında bir düşme olduğuna dikkati çeken Yetkin, fiyatlardaki düşüşün önümüzdeki dönemde de devam etmesinin beklendiğini bildirdi. 
 
İbrahim Yetkin, şu değerlendirmede bulundu: “Öte yandan, bu yıl Mayıs ayında yaş sebze ve meyve ihracatında yüzde 13 azalma olması dolayısıyla iç piyasada ürün bolluğu oluştu. Bu duruma bağlı olarak üretici fiyatları geriledi. Düşme oranı narenciyede yüzde 44, taze sebzede yüzde 17’yi buldu. Taze meyvede de ihracatta artış olmasına rağmen ürün bolluğundan dolayı fiyatlar düştü. Arz açısından zaman zaman sıkıntı yaşanan kırmızı ette ise Ramazan’da artması beklenen talep nedeniyle fiyatlarda bir miktar yükselme olabilir. Bu durumda talebin beyaz ete yönelmesi halinde arzda bir sıkıntı yaşanması beklenmiyor.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)